Божидар Димитров хвали Борисов – успял да разчупи леда

Той отбеляза също, че и на Зоран Заев не му е лесно
Обновена: 21 юни 2017 19:55 | 21 юни 2017 19:50,
28
Божидар Димитров хвали Борисов – успял да разчупи леда
Снимка: архив, Булфото

Това беше едно крайно необходимо посещение, тъй като е срамота две съседни държави с население и обща история поне до 1944 г. и говорещо поне на един и същ език да нямат добри отношения. Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров във връзка с посещението на македонския премиер Зоран Заев в България, предаде "Фокус".

"Отношенията не бяха добри и ще ви посоча само едно свидетелство. Нашият президент Росен Плевнелиев, за 5 години на управление, не намери и един ден да прескочи съседната страна. Бойко Борисов се опита да разчупи леда и смятам, че постигна един от най-големите си външнополитически успехи през последното десетилетие. Както разбрахме, отдавна си говорят със SMS-и, любимият начин за разговор на Бойко Борисов със Зоран Заев", коментира проф. Димитров.

По думите му, неслучайно той също е дал знак, че е готов да подобри отношенията и че много държи на това.

"Това са знакови неща в дипломацията. Първото му посещение след Брюксел беше в България, а не някъде другаде. В България той показа, че е готов да се раздели с някои постулати на македонизма и положи венец пред паметник, на който с дебели ясни букви пише: "Цар Самуил – цар на България". Оттам нататък, както се казва, да не си на мястото на Зоран Заев, както личи по днешните скопски медии.

Това беше крайно необходимо, защото е "неестествено да броим отношения с хора, с които сме си пукали пушки и топове – със Сърбия, Румъния, Турция, а да нямаме отношения със страна, която една пушка не е пукнала към едната или другата страна", каза още историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Браво на нашият другар Божо Димитров !
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зоран като падне от власт, ледът отново ще скове отношенията. Но македонците сего ще се възползват добре, ще си оплетат кошницата за НАТО и ЕС, после пак ще започнат да се правят на потомци на Александър
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко има заслуги за стоплянето на отношенията с Македония,колкото има заслуга за глобалното затопляне.От няколко години в Скопие има политици ,и общественици ,/макар и малко/,които открито говорят ,за подобряване на отношенията с България,даже и за преосмисляне на историята до 1945г.
14
3
 
2
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Ако тия Макета нямаха келепир от тая работа нямаше да идват на крак тука.Трябваше Борисов да им начука канчетата.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народите мизерстват а "царете" се гощават! :))))))))))))))))))))))))))
12
4
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Желю не трябваше да признава Македония,ама явно изпълни нечие нареждане,дали американско или руско-не знам,но 25 години им дишаме простотиите.
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едното руско мeкере хвали другото руско мeкере, това вече го търпим 73 години.
10
2
 
4
 
! Отговори
в преди 6 години
Този само подмазва да не го вахнат
9
6
 
10
 
! Отговори
/./ преди 6 години
След казаното вчера, мазния *** божко димитров трябваше днес да похвали премиерчето. Иначе си отива. Толкова сте дoлни политици мpъсни и продажни че ви е бедна фантазията. Тоя дъртия историк вчера плю, днес лижe... нали трябва да си запази поста иначе някой друг ще седне на местото а той дори може и да полегне в поляните покрай витоша. Не може така да говориш ти за краля слънце, не може. Извини се бе, веднага....
8
2
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Не знам, ама според мен или Божо Димитров не може да се изказва, или тези списвачи не могат да формулират ясни изречения! Цитирам първото изречение- "Това беше едно крайно необходимо посещение, тъй като е срамота две съседни държави с население и обща история поне до 1944 г. и говорещо поне на един и същ език да нямат добри отношения"! Вие какво разбрахте? Да предположим, че "и-то" след население е печатна грешка, трябва да е "с"! не ми е ясно, обаче това второто поне защо са го поставили там?
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз само не разбрах след като България гарантира безусловна подкрепа на Македония за ЕС и НАТО, какво получава в замяна, освен празни обещания и общи приказки за добросъседство???Забелязвате ли как про правителствените медии се опитват да превърнат един ПЪЛЕН ПРОВАЛ в успех, и с това се унижиха до степен до която не са се унижавали дори медиите през фашистко и комунистическо време! Срам за вас жалки ***!
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желю Жабата нали им подари танкове и ги призна за държава и какво стана, абе всички ли са глупави бе.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя какви ще ги плещи утре, като му спукат пак главата на Зоран. И Зоран е сръбско име, макетата са сърбомани сега сме им нужни за да ги приемат в ЕС и после ножа в гърба. Божо дали хвърля пачки през терасите като другите наивни пенсии.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Божидар Димитров хвали Борисов"---Затова никой не възприема Божо сериозно ... Да не говорим - положително.
3
2
 
10
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
В едно китно българско село хората се оплакали на кмета, че няма хляб - отговорът на кмета : " ... бе то бира няма, Вие за хляб ме питате...". Този на снимката, е като оня кмет.
2
4
 
15
 
! Отговори
Тъпи Лизачи преди 6 години
Тоя псевдоисторик и алкохолика Вежди Рашидов не могат да си разделят частите от тялото на мутрата ББ за да го излижат напълно. Преди време Веждито говореше как СИК-аджията бил голям художник.И нека да се знае - за истинските българи в момента не Македония е приоритет, а Западна България. Говорете всеки ден и действайте за завръщането на индустрията в Западна България, която всеки ден се обезлюдява от мизерия и безработица.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз пак точи лиги да го направи министър на нищото. Както беше в първия кабинет на тиквун. Аман от лиззачи! Но македонеца ги постави на място. Да разделяме Кирил и Методий с бичкията. И на това ли се радва тюффлекът?