Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...

Борисов не е Сталин, език се признава от лингвисти, заяви Божидар Димитров
Обновена: 26 юни 2017 12:50 | 26 юни 2017 12:48, Анисия Иванова
241
Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...
Архив: Булфото

Език и нация не се признават от правителства, пише в свой анализ историкът и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Покрай изказването на външния ни министър Екатерина Захариева отново се разгоря спор, засега главно в Интернет, около исканията на Скопие да признаем освен държавата, и македонски език, и македонски народ. Това е едно голямо свидетелство, че в някои политически кръгове в Скопие са на една-две светлинни години от европейските норми и ценности, припомня историкът.

Преди дни Захариева заяви, че ние сме признали македонския език, след като сме признали държавата Македония. "Македонският език е съгласно конституцията. Ние сме признали македонската държава, което означава, че признаваме нейната конституция, обясни министърът.

Историкът е категоричен, че език не се признава от правителства, а от професионалните лингвистични институти. 

"Иначе казано премиерът Бойко Борисов не може да признава македонски, австралийски, швейцарски, кипърски, косовски, молдовски и други подобни "езици". В тоталитарни държави – може. Другарят Сталин създаваше и признаваше много езици. Дори книга бе написал: "Марксизм и вопросы языкознания”. А друг руснак бе написал песен със стих: "Товарищ Сталин, вы большой ученый, В языкознанье знаете вы толко". Ние обаче живеем в демократична държава. И Бойко Борисов не е Сталин", категоричен е историкът.

И продължава: "Следователно правителството не може да признава език. А също и нация. Нацията или я има, или я няма. Затова и това не може да направи правителството ни. Какво да признаем за "македонци”. Население на Македония с 2 млн. души. От тях 600 000 са албанци, 100 000 турци, 200 000 „гюпци” (т.е. цигани), 40 000 сърби и 120 000 българи. Кой за какъв признаваме? Принадлежността към една нация е индивидуално, а не колективно право на човешките индивиди. Така е при демокрацията."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този от снимката преди месеци се изцепи, че Македония до дни ще бъде българска, защото видиш ли там започвало война на албанци срещу македонци и те щели да си счуят краката да ни молили да гивземем . Малееее , простотия до шия . Скоро на този същия ще му се наложи да признае истината - македнска нация и македонски език съществуват
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не знам защо изобщо се водят някакви разговори,може би само проформа.всички международни фактори говорят че тази държава ще се федерализира и разпадне.гърция отдавна загуби интерес към разговори със скопие.
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 54Ти сериозно ли бе пич? Македония е географско понятие и няма нищо общо с измислената от коминтерна държава и етнос Македония! Щом си роден в Пиринска Македония значи си българин! Да, в географския смисъл на думата си пирински македонец, но етнически си българин, част от българската нация! Няма македонска нация! Това са глупости на комунистите, които подклаждат сеператизъм из цяла Европа!
55
1
 
10
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
Пиши на Български ... не старобългарски със сърбизми!България няма как да се извини за окупация на собствената си територия!Освен това не ви искаме да сте ни сънародници, нито ви искаме територията. Вървете на ****ната си!
54
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
Попитах, това "J" в "македонската азбука"/кирилицата/, кой го вкара?Кирил, Методий или Тито/разбирай коминтерна/?И стига с тази цензура!
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То останаха ли макета в тая албанска област? Скоро ще са малцинство във Велика Албания, ще видим тогава какво ще "бараат". Май албанския шиш кебап ще барат...
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54 Бре ,как така са ти отказали,да се пишеш македонец,като има2 600,които са се писали македонци,макар и половината да са с двойно гражданство от Р.Македония ,живеещи в България.
51
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз не признавам Божидар Димитров за българин . За мен си е чист ром . Айде сега -с вашите камъни по вашите глави
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вместо да се гордеят че са млад народ като словенци босненци беларуси украинци словаци,те се срамуват и се пънат да крадат за самочувствие.рядко комплексирани хора.на никой българин не му пречи че след 1945 има македонцзи
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да поставим отношенията си с Македония на чисто прагматична основа. Какво сме седнали да се занимаваме с тях и да им подаваме ръка. И никакви компромиси относно история, език и исторически личности. Нека си създадат такива сами с начална дата 8 Септември 1991 (датата и година на основаване), пък времето ще покаже дали ще се утвърдят като държава или ще изчезнат от политическата карта на света, така както и се появиха!
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
македонците са по малко от 50% в бюрм, ако трябва ще се договорим с албанците,ние не бързаме да се договаряме.не чукаме на ничия врата,те са зорлиите
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,буцефали,да не мислите,че сме примрели за вас и вашата държава,само не изопачавайте историята.Хора които са живели със съзнанието,че са българи,вие да ги македонизирате.
46
1
 
11
 
! Отговори
петър преди 6 години
Гърция е приела българското предложение за име Вардарска Македония. за историята въобще няма какво да спорим със скопие.нима византийските хронисти не са знаели с кого се бият че пишат за България и българския Самуил или турците за 500 години не са разбрали че са завладели македонци и във всички документи пишат за българи.
45
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отказват ми да се пиша македонец, защото тук няма признание този народ . В България съм роден , но в Пиринска Македония и се чувствам македонец .Няма нужда да ме прашаш в Македония, аз съм си в Македония, но Пиринска и искам да ми го признаят.
44
3
 
8
 
! Отговори
кирил преди 6 години
македонската нация се формира след решението на коминтерна от москва.тогава започва тяхната история.политиката на България и Гърция са съгласувани.първо се изпълняват българските условия,после Гърция предлага името вардарска македония.другата алтернатива на скопие е да се интегрират в албанското етническо и политическо пространство.нито русия нито сърбия ще им помогнат
43
8
 
0
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Освен да ни скара със Скопие ,тезата Б.Димитров едва ли , ще постигне нещо друго.
42
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много си *** . *** бре, прошетай се по свето и ке видиш манастири и църкви в САЩ , Латинска Америка и Австралия на които пише Македонска църква 1898 г . Нема македонци ли ...я, пак ...вас ви нема ама хич ви нема
41
1
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Az: "Още един дето не познава историята. Сталин ако не бил сме щяли да сем гръцка или турска... Боже, боже, как завършвате училище..."Човешката глупост няма граници. Доказателството си ти.Стъпвал ли си в училище изобщо или БКП "университета" ти стига?
40
0
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
Има лесно ако мислиш, че си македонец. Откажи се от българското си гражданство и поискай македонско. Едва ли някой ще ти откаже :)
39
3
 
8
 
! Отговори
до Гурбетчи македон преди 6 години
Па верно ,немаш,оти живиш у друга дражава.Вашата история започва от 1945г.,и не виждам ,как Ние се мешаме в нея.А иначе ,където се изкарвате древен народ и крадете история от съседите,естествено е ,че се мешаме.Що го не кажеш на странските историчари да се не мешат във измислената версия на история ,която е само за домашна употреба,по света знаят ,какъв е цар Самуил,какъв е етничския характер на Македония до 1945г.,кой етнос и вдигнал въстанието през 1903г.и още много работи все про български.