Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...

Борисов не е Сталин, език се признава от лингвисти, заяви Божидар Димитров
Обновена: 26 юни 2017 12:50 | 26 юни 2017 12:48, Анисия Иванова
241
Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...
Архив: Булфото

Език и нация не се признават от правителства, пише в свой анализ историкът и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Покрай изказването на външния ни министър Екатерина Захариева отново се разгоря спор, засега главно в Интернет, около исканията на Скопие да признаем освен държавата, и македонски език, и македонски народ. Това е едно голямо свидетелство, че в някои политически кръгове в Скопие са на една-две светлинни години от европейските норми и ценности, припомня историкът.

Преди дни Захариева заяви, че ние сме признали македонския език, след като сме признали държавата Македония. "Македонският език е съгласно конституцията. Ние сме признали македонската държава, което означава, че признаваме нейната конституция, обясни министърът.

Историкът е категоричен, че език не се признава от правителства, а от професионалните лингвистични институти. 

"Иначе казано премиерът Бойко Борисов не може да признава македонски, австралийски, швейцарски, кипърски, косовски, молдовски и други подобни "езици". В тоталитарни държави – може. Другарят Сталин създаваше и признаваше много езици. Дори книга бе написал: "Марксизм и вопросы языкознания”. А друг руснак бе написал песен със стих: "Товарищ Сталин, вы большой ученый, В языкознанье знаете вы толко". Ние обаче живеем в демократична държава. И Бойко Борисов не е Сталин", категоричен е историкът.

И продължава: "Следователно правителството не може да признава език. А също и нация. Нацията или я има, или я няма. Затова и това не може да направи правителството ни. Какво да признаем за "македонци”. Население на Македония с 2 млн. души. От тях 600 000 са албанци, 100 000 турци, 200 000 „гюпци” (т.е. цигани), 40 000 сърби и 120 000 българи. Кой за какъв признаваме? Принадлежността към една нация е индивидуално, а не колективно право на човешките индивиди. Така е при демокрацията."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само един македонец тук в коментарите -много сме .И ич не ни е зор дали некой шоп или от севрозапада ще ни признае .Само мога да ги съжалявамТова си е наше лично човешко право . Имат един среден пръст от мен такива с разсъждения като на Б. Димитров
37
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
такива селяндурски, шовинистични изказвания от бивши ченгета-пишман историци, само отдалечават още повече Македония от България...
36
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес излезе проучване, че само след няколко деситилетия българите ще станат 2 милиона.Иначе комплексарите се дървят на македонците, пък не се погледнат от злоба докъде стигнаха, че ще се затрият . Жалка работа
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе маке си е народност, тва си е то, хаха.вари го, печи го - неразбрани хора, посръбчени в мозъка си.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** МАКЕДОНСКИЧупка бе *** -да не мислиш че като пишеш тъпотии с гуггъл транслейт -някой ти повярва -македонската история всички по света знаят ,че е само за вътрешна употреба -дори и сърбите вече не признават глупостите на историчарите от Скопие . айде гитла *** задръстен .
33
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не признава, че съществува македонски език и нация, заради явните и мераци за тази територия . България не признава и македонското малцинство в България въпреки че е съдена от ЕК за това.Само което и е угодно признава . Много важно , ще дойде видов ден .Ето как ви лъжат българи и ви облъчват.Отиват в Албания и питат "ти каквъв си""па македонец сум " и така с хиляди . Намират 3човека да кажат българи и правят филм .ха-ха а хилядите ги псуват.Същото е и във Австралия -100 000 македонци.
32
0
 
3
 
! Отговори
до 37 от бдинец преди 6 години
Поне така казват сърбите,но независимо от това,имат два диалекта ,които някой,ги издигнал в езици.
31
0
 
1
 
! Отговори
зорб преди 6 години
лужичките "з"орбите на са сърби и не се признават връзка със сърбите, по скоро с словаците, а че ги има имаги вярно е Поздрав от Бауцен
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** МАКЕДОНЕЦти си чист бугар -няма нужда да ми се правиш на маке ...*** тоя селски диалект за чужд език ли го смяташ ?? айде преведи и стиховете на Вапцаров -на " родния " му език -та да се скинем от смях ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЮРМ -така се нарича тази държава в ООН . От това следва ли ,че езика и се нарича бюрмаджийски ??? Според мен там си говорят на чисто българско наречие което е замърсено с голям процент сърбизми ,но скоро албанския ще стане втори официален език и нищо чудно след време измисления език от комунистическата комисия на АНСНОМ език през 1946г. -да стане отново само местен диалект какъвто е шопския примерно .
28
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯПич, както по-долу писах, не ме интересува кой, като какъв се определя!Ако ще и да са "марсианци"!Ти може и да се самоопределяш, като турчин, но все пак си се родил в България!На мен не ми пречиш и аз на теб не ти преча!
27
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
заради този дърт комунист ни чупят плочите в Македония и Сърбиякакто винаги и от всеки комунист - САМО ВРЕДА !
26
1
 
11
 
! Отговори
PD преди 6 години
Объркаха им главите на хората. В 21 в. ,ще формират нация, и то 5 века след подобните процеси в Европа. И върху какво ще се обединят? Може би заветите на Искандер от Македония. *** той не бил оставил, нищо ще му припишем. *** тя територията на тогавашна Македония е в днешно Българско, нищо ще нарисуваме нови карти. И за какво им е тая разправия. Ще дадат ново начало в света? Утре, като заплющят шамарите, ще разберат в какъв филм ги водят. Или си свободолюбив или продажник, без значение от кой край
25
0
 
6
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
До 27 В уйкипедия има диалекти ,окачествени ,като езици и се стига до апсурдни ситуации.Пример:В Германия има Сорбско малцинство/в земите от където са дошли сърбите/,не са повече от 50хил.,но уйкипедия има ,и на горносробски,и на долносробски е ,два етноса ли има от тези 50хил.лужички сорби?
24
4
 
6
 
! Отговори
Az преди 6 години
До АнонименОще един дето не познава историята. Сталин ако не бил сме щяли да сем гръцка или турска... Боже, боже, как завършвате училище...
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС правят сега европейска глобална нация от *** и иничари и е още по-голяма заплаха за изчезване на българите и езика и замяна с английски и турски.
22
0
 
11
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
Както македонците имат право да се самоопределят,като македонци,така и ние имаме право на мнение по въпроса.Още повече,че в Македония има тих процес на ребългаризация,в 21 век в света на интернет македонците все пак четат ,какво пишат за историята им западни учени.Достатачно им ,е да видят в Уйкипедия ,в какви лъжи са живели.
21
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯЗнаеш ли през къде ми е, че Аце се чукал с Буцефалот и от тази любов се е появил "гордиот македонец"!
20
25
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
АКО НЯМА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК В ГУГЪЛ НЯМА ДА ИМА ПРЕВОДАЧКА НА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК ! ЩОМ В ГУГЪЛ ИМА ПРЕВОДАЧКА НА МАКЕДОНСКИ ЗНАЧИ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК СЪЩЕСТВУВА ! ЕТО И ЕЗИН ПРЕВОД КОЙТО НЯМА НИКАКВА ПРИЛИКА З БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК -ЗДРАВЕЙТЕ НА ВСИЧКИ ,КОИТО ОБИЧАТ МАКЕДОНИЯ = Здраво на сите кои сакаат МАКЕДОНИА
19
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше Сталин, България щеше да е турска или гръцка. Македонска нация беше направена не от Сталин, а от Бисмарк и английския крал на Берлинския конгрес в 1879 г. и после в Ньой в 1919 г.