Радев за гнева срещу ромите: Справедлив, но може да стане опасен!

Според президента има желание проектите за модернизация на армията да се протакат
10 юли 2017 14:51, Елка Василева
78
Радев за гнева срещу ромите: Справедлив, но може да стане опасен!
Румен Радев. Снимка: архив, Булфото

Мисля, че гневът на хората е справедлив, но той не трябва в никакъв случай да се използва за политически цели, защото това лесно може да доведе до етническо напрежение, което е изключително опасно. Така президентът Румен Радев коментира антиромските протести в Асеновград, Бяла и Смолян.

Има краткосрочни мерки, спешни, незабавни и това е органите на реда да овладеят положението и да не се допускат следващи провокации. Дългосрочните мерки ги знаем и те вече не са с писане на безкрайни стратегии за интеграция, а с реални действия по отношение на социално включване, на образование, на ефективни социални политики, коментира още президентът Румен Радев.    

Държавният глава каза още пред журналисти, че вижда желание проектите за модернизация на армията не да се реализират, а да се протакат.

Още по темата

Особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато процесът тепърва започна, когато се искаше информация, коментира държавният глава в отговор на въпрос как разчита сигналите, които идват от правителството за рестарт на проектите заради изискването за нови изтребители и дали това означава преразглеждане на проекта за нов тип боен самолет.
       
Лично като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре разбира се Ф-18, ако питате мен, най-добре "Еврофайтър" нов, най-добре "Рафал" нов, най-добре Ф-16 нов. Прекрасни самолети, коментира президентът Радев.

Той обаче добави, че винаги са "катастрофирали" в тези си опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка.

Президентът каза, че много ще се радва, ако правителството успее да постигне т.нар. политическа цена, но отсега заяви, че това няма да стане. Виждал съм в последните 10 години как много държавници са опитвали да постигнат тази цена, никой не успя, посочи президентът.

Тези самолети струват пари, те надхвърлят чувствително финансовата рамка, която е определена от парламента. Разбира се, ако се решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против, стига да се намерят тези пари и да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени, заяви държавният глава.

На въпрос колко по-скъпи биха били новите машини президентът посочи, че това е търговска тайна, която самите държави са депозирали с офертите си, но добави, че става въпрос за много над 1,5 млрд. лева за осем нови самолета, от типовете, които е посочил.
   
Попитан има ли проблем с говоренето между институциите, след като първо е било декларирано, че преговорите за самолетите няма да се бавят и нарушават от работата на анкетната комисия в парламента, а сега се прави обратното, президентът коментира, че "хаосът е пълен" и той го вижда всеки ден.
   
Държавният глава каза, че в сегашната ситуация той не вижда смисъл от следващ Консултативен съвет за национална сигурност по темите за сигурността и отбраната. Обикновено тези съвети се правят, за да се надгражда, за да може, когато сме взели едно решение, след три месеца да проследим как то се реализира. До момента няма никакви стъпки, никаква яснота както за повишаване на социалния престиж, на мотивацията на военнослужещите и на всички служители от сектора "Сигурност" - полицията, специалните служби, нито за окомплектоване, нито за проектите за модернизация. Те отиват в някаква безкрайност във времето, коментира президентът Радев.
   
Той коментира още, че фактите са, че всеки ден има нещо ново. Така не се работи институционално, мисля, че трябва да се научим да уважаваме собствените си решения. Има решение на българско правителство, макар взето миналата година, има решение на парламента, и изведнъж те "отиват в коша", как да има доверие на хората в институциите, коментира Радев, цитиран от БТА.
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
2
 
! Отговори
Ingpong преди 6 години
Generalskite bg sultanski pensioneri i jenite ot haremite im si igraiat s vashite strahove kato s pingpong...ministrite se izpokrili ot strah...rbg e de fakto sultanat s voenna diktatura...
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С една дума сме избрали хора (от почти 30 години така), които само ни поясняват хактите, а не взимат реални решения и действия срещу проблемите.- Българите обедняват- България изчезва- Ромите безчинстват - Младите емигрират и не се връщат А решения? Ние затова ли сме ви пратили там, да ни разяснявате колко сме зле, щото не сме забелязали??? Популисти до един, ама един няма за 30 години да е решил основен проблем.
21
4
 
0
 
! Отговори
vapros kam generala преди 6 години
s tiq samoleti koito po prezumcia sa atakuvashto boino sredstvo , kogo shte atakuvame ? i sredna cena na edin samulet e 50 miliona , za da imash aviacia ti trqbvat pone 20 , to est 1 miliard :) ot kade ? a i da gi kupite kogo shte atakuvate s tezi samoleti :) te sa napalno bezpolezni pri defanzivni deistviq :)
20
9
 
12
 
! Отговори
Fakti преди 6 години
Ценатана Eutofighter е между 60-90 млн. евро. Вижте на сайта на wikipedia. В най-скъпия вариант 8 самотела по 90 млн. евро общата цена ще е 720 млн. евро, демек по-малко от 1.5 млрд. лева. Проблема е, че като се включат "комисионните", цената става поне двойна и затова няма пари. Нашенска работа ...
19
28
 
11
 
! Отговори
факт преди 6 години
И защо хората го избраха този след като по конституция нищо не можел да направи?! Само да обикаля насам-натам за наша сметка и да дрънка банализми?! Ами той е в ролята на махленска клюкарка! Те също си дрънкат, ама от тях нищо не зависи!
18
2
 
16
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
На никого ли не прави впечатление, че по медиите течат няколко индийски сериала? *** на България явно върви по план! Естествено ще има напрежение!
17
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вижда желание проектите за модернизация на армията не да се реализират, а да се протакат...стига с тия хвърчила, бе.сегашните миг-алки, поне веднъж гърмяли ли са ?! не, нали! е същото би било и с новите (които и да са те) - саме ше фърчат, като патрулки, и ше харчат пари от джобовете на хората.айде нема нужда. Има кой да гърми около нас, а за хвърчене - имаме ме си миг-алки, които с ремонт, може да отикат още 20-ина години.
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Радев,ще стане много опасно,ако не се ограничи *** раждаемост.Обиколете малките градчета и села и ще разберете, че това вече не е България.Не може българите да се затворят в няколко града, а почти цялата територия да остане за ***.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, опасен можело да стане, а тяхното какво е(на ромите), хуманно поведение ли.
14
1
 
19
 
! Отговори
PD преди 6 години
Да сбира партийните лидери на консултативни съвети по националната сигурност. И дълго и системно докато на него му излезнат мазоли на устата, а на останалите на седалищните части, или им направи дупка в празните кратуни, какво точно е опасното в тази ситуация. Щото нито той, нито другите, ще занесат власта в гробовете си, които усърдно си копаят.Ето какво горе долу да прави, трябва!
13
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактКакво искаш да прави? Президента не е изпълнителна власт. Той е представително лице. Още ли не можете да разберете функцията на президента в парламентарна република?
12
6
 
27
 
! Отговори
ДА! преди 6 години
Хората казаха къде къде по-смислени и точни неща от Радев! А такива като президента си приказват с години и именно те доведоха ломите до това състояние-с приказки, които се оказват-ГОЛЕМИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ! Много отдавна приказките за интеграция и бля-бля трябваше да са спрени. "Най-интегрирани" ромеите бяха при Татово време- бой,бой и лабут! За тях-това е единствената интеграция! И тогава -нямаше опасност от етнически конфликт! Защото полицията си вършеше работата, а не защитаваше мафиоти!
11
19
 
11
 
! Отговори
боко бо преди 6 години
Маладец, ну заработал свои 10 рублей, бежи на русково посолство
10
2
 
19
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Хора, които са без дори основно образование, работа и на това отгоре липса на държавна политика и корупция на проекти -- как може да се интегрира някой? Една Унгария и Чехия не може да ги интегрира, ние ли?
9
19
 
35
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Защо няма още няколко като него? Как по-ясно могат да бъдат казани нещата? Човекът говори ясно и точно. Горд съм с решението си да гласувам за него. За пръв път от 30г.човек в управлението има ясна представа защо е там. Определено този път случихме на Президент. Жалко, че не е премиер, ами е онзи *** и комплексиран лъжец
8
37
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тавариш радев що не си вземе чемаданчика и зонтика и да се направляет на вакзал да си ходи при господарите в масква, пфу
7
42
 
25
 
! Отговори
факт преди 6 години
Тоя само плямпа, но нищо не прави. Народът се прецака като го избра.
6
8
 
23
 
! Отговори
Alex2 преди 6 години
Страхотно изказване...това ми звучи като ДВЕ И ДВЕ Е ЧЕТИРИ - НО АКО НЕ МОЖЕШ ДА СМЯТАШ ЩЕ ПОЛУЧИШ ДВОЙКА или ПО ТОЧНО ДРЪН ДРЪН-ЯРИНА ! Кажи какво да се прави бе!
5
32
 
33
 
! Отговори
Българин преди 6 години
С президент като генерал Румен Радев, съм горд, че съм Българин! Напред господин Президент!
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дългосрочните мерки ги знаем и те вече не са с писане на безкрайни стратегии за интеграция, а с реални действия по отношение на социално включване, на образование, на ефективни социални политики, ...===Kaкво?! Мислех, че протестираме за равнопоставеност на едните етноси на другите - за разрушаване на незаконните постройки, за справедлив съд срещу престъпниците, за ограничаване на кражбите, които плащат работещите хора. За какви ПОЛИТИКИ ми хортуваш, умен?