Радев критикува Борисов: Трудно може да надвика съпартийците си

Не приемам сценария за добрия премиер и лошото му мнозинство, заяви държавния глава
Обновена: 12 окт 2017 20:08 | 12 окт 2017 19:25, Красимир Ангелов
205
Радев критикува Борисов: Трудно може да надвика съпартийците си
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново призна за проблеми между него и управляващото мнозинство в парламента.

"Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Виждате, че срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Оценявам посредническото усилие на премиера, но очевидно той трудно може да надвика собствените си съпартийци", заяви държавният глава в предаването "Още от деня" по БНТ.

Още по темата
"Има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов и много от неговите министри. Но това нямам как да смъкне отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение. Иначе пиесата за "доброто и лошото ченге", за добрия премиер и лошото му мнозинство, е със сценарий, който не приемам, отчете още Радев. Все пак той уточни, че е готов да се срещне с премиера, но при ясни условия. "Първо, не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Второ, трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта", заяви държавният глава.

Президентът коментира и парламентарната комисия за "Грипен"-ите. "Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара. 1,5 милиард лева за самолети, забележете - неизхарчени. А защо същите борци - защитници на парите на народа не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда, похарчени за саниране. Никога не е късно да се направи една такава комисия", посочи Радев. "Аз го очаквам, мисля, че не само аз", заяви държавният глава.

По думите му изборът на изтребител в никакъв случай не е предопределен. "Тук има много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса, отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса", категоричен бе Радев.

По думите му в случая трябва да се търси оптималното, а не предубедено решение.

По отношение на борбата с корупцията Радев посочи, че отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но не достатъчно условие за успех.

"Моята роля като възглавяващ този съвет не е да търся някакво механично обединение в два проектозакона, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията. В мотивите, в които този закон се внася, ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото", коментира той.

По думите му корупцията у нас не е проблем на бъдеще време. "За да има ефективна борба с корупцията трябва да има преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме на самопризнания в имуществени декларации", каза държавния глава.

Президентът отново заяви, че не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на антикорупционния орган. "Ще разследва ли това мнозинство собствените си министри? Очевидно това ще стане много трудно", посочи държавният глава. Румен Радев добави, че назначаването на ръководството на антикорупционния орган за него не е самоцел и би приел да носи тази отговорност само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Категорично господин Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ, това ще покаже и проверката на ДАНС, каза Румен Радев по отношение на скандала с началника на кабинета му.  Повод за коментара му стана съмнение от страна на ГЕРБ, че се нарушава Законът за защита на класифицираната информация в администрацията на президента.

Запитан дали се притеснява от процедура по импийчмънт, Радев посочи, че за него няма значение колко дълго ще бъде президент. "Много по-важно е какъв президент ще бъда. Приех тази мисия с ясно осъзнаване на отговорностите и на всички трудности. Ще направи всичко, което зависи от мен, хората да не съжаляват", отчете държавният глава.


205
Още от Политика
ЦИК за евровота през 2019-та: Е-гласуване, машинно гласуване...
Напиши коментар Коментари
89
2
 
20
 
! Отговори
име преди 6 дни
Мисля си, че щом управляващите са чувствителни на темата президент, значи той напипва точно болезнените за тях сфери - а, именно как от тук нататък да крадат безпроблемно?
Щом и на президента му се търси отговорност за това , че пита и казва това който всеки от нас си мисли, сме за бунището!
И не мисля като Нинова и т.н , а защо като имаме всички природни дадености - планини,море, реки(вода), благодатна и плодородна земя сме на дъното?
Тези въпроси задава президентът, към тези които управляват!
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ИМА ВЕЛИКИ ГЕНЕРАЛИ, КОИТО НАПРАВИХА СТРАНИТЕ СИ ИКОНОМИЧЕСКИ СИЛНИ: ФРАНКО, ДЕ ГОЛ, ПИНОЧЕТ, ПИЛСУДСКИ
87
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Обичам Радев. Много ми харесва по потник и джапанки. Да идва на село и да подкара комбайна. Това е моята мечта.
Леля ви Сийка
86
14
 
9
 
! Отговори
666 преди 6 дни
Абе, много е мързелив този Радев - досега нищо не е направил за народа. Само обикаля насам-натам и дрънка дивотии, за да го показват по новините. Сигурен съм, че да края на мандата си няма да направи нищо полезно за народа.
85
3
 
17
 
! Отговори
:) преди 6 дни
Ако генерал президент е смешно, то тогава Боце е най-смешното явление на земята.
84
4
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 дни
До Самолети не са нужни -истина е , което казваш , все едно да кажем " барабар Петко с мъжете " - истинският мъж е този , който запази жената и децата а когато му дойде време ще покажем мускол - все още сме в комунистическо общество - всички комунисти да ми сложат минус ! другаря ленин ви заповяда от тел авив !
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ТРЯБВА ДА ВРЪЩА ВСИЧКИ ЗАКОНИ НА ГЕРБ (ТЕ И БЕЗ ТОВА СА НЕКАДЪРНИ)
ЗА ДА ОТХВЪРЛЯТ ВЕТОТО ИМ ТРЯБВАТ 121 ГЛАСА, А ТЕ НЕВИНАГИ МОГАТ ДА ГИ СЪБЕРАТ.
82
9
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 дни
До Самолети не са нужни -истина е , което казваш , все едно да кажем " барабар Петко с мъжете " - истинският мъж е този , който запази жената и децата а когато му дойде време ще покажем мускол - все още сме в комунистическо общество
81
4
 
3
 
! Отговори
пътник преди 6 дни
Има ли пилот в самолета?
80
12
 
6
 
! Отговори
генерал-смешно е преди 6 дни
Мястото на генералите е в армията, а не в политиката. В цивилизована Европа в мирно време няма нито един президент(прецедент) – генерал.
79
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 дни
До "И не само": С учудващо постоянство продължаваш със същите спекулации. Струват ли си труда?
78
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 дни
До "цитат на Ог.Минчев": На Огнян Минчев му се плаща за да дава подобни оценки.
77
12
 
6
 
! Отговори
И не само преди 6 дни
това: с учудващо постоянство и съвсем откровено повтаря тезите на Нинова, Йончева, открито застава на позициите на БСП.Президентът трябва да е "над нещата", да излъчва справедливост и надпартийност, а не да се "вкопчва" и повтаря едно и също нещо: това е присъщо на хора, търсещи на всяка цена кавга.Неприсъщо за президентската институция.
76
13
 
11
 
! Отговори
цитат на Ог.Минчев преди 6 дни
Ако президентът Радев не се заеме сериозно с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, ще му бъде трудно да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен.
75
5
 
10
 
! Отговори
М, да ... преди 6 дни
До ФАШИСТ

Скалпел ли ? Започни с този на Борисов, преди да наречат народа "гнила ябълка", Тиквата от Банкя се самоопределии за "лош материал", а последният е избор на Симеон! Как очакваш да уважават българският народ, м?
74
18
 
13
 
! Отговори
Червени мисли преди 6 дни
Зеленият чорапогащник се опитва да се намесва в законадателната власт - където не му е работата.
73
12
 
12
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 дни
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
72
20
 
11
 
! Отговори
Въх,Марийке! преди 6 дни
Фатмакът-прилеп нещо се е объркал - критикува Борисов,че е дал 2 милиарда за саниране,за да облекчи със сметките за ток стотици хиляди българи! Той наред ли е? Нима грижата му е вместо за саниране да дадем 2 милиарда за илюзиите му за самолети??? Ето това се нарича гьон-сурат! Президент,а плюе на народното благоденствие само и само да стои с фуражка и да козирува на БСП И кремъл.
71
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 70
Слабо. Изброявам - магистрали , пътища, пречиствател ни станции , саниране, обновяване на инфраструктура на всички големи градове , иновации в болниците , реформи в много от администрацията, намаля не на корупцията , увеличение на глобите , онлайн услуги в администрацията, рейтинг на България, инвестиции и мн др.
Сега ти ми изброй 3 неща , които е направиш Радев или БСП ? Чакам.
70
9
 
25
 
! Отговори
до 60 преди 6 дни
И какво точно е направил Борисов освен че изтегли 46 млрд, от които открадна 10-ина.
Ако ще ми цитираш постоянно припсеаните му от Лакейските медии магистрали, ще ти кажа че тях ги построиха работниците във фирмите на Дебелян и Черепа, които бяха жестоко експлоатирани, а парите за магистралите са от Европа и Държавния бюджет.
Борисов не е дал и център, а само реже ше ленти ки на всеки метър, а независимите медии го натрапваха на материала по 16 пъти на ден.