Проф. Бенишева: Критериите на ЕС за ЕМА бяха много общи

Закъсняхме с подготовката, призна тя пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 15 окт 2017 20:39 | 15 окт 2017 20:30, Анисия Иванова
17
Проф. Бенишева: Критериите на ЕС за ЕМА бяха много общи
Снимка: Bulgaria ON AIR

Закъсняхме с подготовката на кандидатурата ни за Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), но и критериите на Брюксел бяха много общи. Това обясни в предаването "Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR проф. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация за лекарствена информация и преподавател в Медицинския университет.

"След Брекзит е имало три смени в министерството на здравеопазването, към които сме отправяли апел като неправителствени организации заедно с организацията на генеричните производители и на Българския бизнес форум (б.р. - за започване на подготовка за кандидатурата на София за седалище на ЕМА),“ обясни тя.

"Алармирахме всяко едно правителство, че трябва да бъде създаден щаб за действие. Другите страни започнаха от по-рано и проучиха условията,“ допълни проф. Бенишева по повод ниската оценка, която е дадена на София като кандидатура за седалище на ЕМА.

Още по темата

Миналата седмица стана ясно, че страната ни е оценена най-ниско от 19-те кандидатура за седалище на ЕМА. След излизането на Великобритания от ЕС Европейската агенция по лекарствата трябва да измести седалището си от Лондон. В нея работят над 800 специалисти, които одобряват за продажба и контролират всички медикаменти в ЕС. Българската кандидатура се състоеше от 4 страници.

"Не е въпросът в страниците, а в съдържанието им,“ коментира проф. Бенишева в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Някои от кандидатите за ЕМА са реагирали детайлно, провели са срещи в Агенцията и са взели всички технически изисквания, за да могат да отговорят. България е провела една среща с директора на ЕМА, за която беше съобщено на сайта на здравното министерство. Действително се подцени същността на тази институция и какво значение би имала тя за държава като България и за целия ЕС,“ коментира проф. Бенишева.

Според нея критериите на ЕС са били изключително общи. "Те бяха само 5 и с никакви кокнкретни, а само с общи изисквания. Ние сме написали общи обосновки в тези насоки,“ обясни тя.

"Никъде в тези критерии не е поставен икономическият. Ако той бе представен, щеше да се види, че един служител, който би се  преместил да живее тук, щеше да плаща 4 пъти по-евтин наем отколкото в Амстердам или Брюксел,“ заяви проф. Бенишева.

"Никъде не става ясно и още нещо - кога иска да започне да работи тази Агенция на новото място и дали например след пет месеца иска сградата, в която ще се настани, да бъде функционална. Ние сме написали, че сме готови да предоставим тази сграда, без никакви допълнителна конкретика, а останалите държави са взели чертежите на ЕМА, (б.р. и са написали) кое на какво ще съответства. Някои от тях са посетили ЕМА по 15 пъти, за да вземат всичко това. Така че е грешка на ЕС, че тези технически критерии не са качени като изискване в интернет, за да се видят от всички кандидати,“ заяви още проф. Татяна Бенишева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ням крива ракета, космосът й е виновен.
15
0
 
1
 
! Отговори
Смешно е преди 6 години
В конкуренция със сума ти държави и да очакваш нещо да се самослучи. Ако искаш нещо трябва да си подготвен максимално, не да следваш общо инструкции, когато си си написал домашното, може да си го мериш с големите.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОбщиИ още - "Работим в правилната посока", "Имаме най-високия ръст в Европа" (хихихи, миналата година произведохме един картоф, тази година - 2 картофа, значи имаме 200 % ръст, ура, да живее ... Б. Ж.), "Стабилни сме", ура-а-а-а, но... имаме най-ниските заплати, най-ниските пенсии, най-болни сме, най-умиращи сме, станахме и най-неграмотни, най-корумпирани, най-най-най- нагли и лъжливи.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не са ви казали, че освен ниските цени и ниските жизнени ууслови на тези 800 експерти ще им паднат и заплатите? Цялата дандания беше обречена, но ако поне бяхте питали ... нямаше и да се хващате! Поне българите в която и да е от тези институции щяха да ви го кажат, но на тиквите акъл не им трябва! Те всичко знаят.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, така е. Закъсняхме с цели 29 години. Нещо повече - върнахме се назад с още 45. Основният показател за развитостта на една страна е здравният статус на населението, обрзоваността му, жизненото равнище. Ще дойдат тук в уличната мръсотия, върлуващата простащина и животинщина, измъчващия транспорт, вредните храни и т.н. и т.н. Да не са луди - хората искат комплексна културна среда, а не политически шмекерлъци, търпяни от *** народ.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ са тотално корумпирани.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние от ЕС задаваме едни общи въпроси. А вие от БГ - давате общи отговори...Ние ви лъжем че сте в ЕС...Вие ни лъжете че спазвате евро законите Ние ви лъжем че ви плащамеВие ни лъжете че правите нещо друго освен да строите магистрали
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доживях деня, в който български "специалист" каза - "ЕС е виновен".
8
0
 
16
 
! Отговори
Общи преди 6 години
Хайде сега пък критериите били много общи. Как другите кандидатсващи държави са спазили критериите пък на нас все "Съдията беше виновен. Гледаме напред."
7
3
 
9
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Това показва само че в най корумпираната страна с американско финансиране на правосъдието *** на сащ германия и турция не ни имат за хора, с най ниски заплати имидж перспективи пътища цига низирана и тур цизирана. С нулево лоби управлявана от предатели и бандити. Ква агенция бе? Самонне казвайте че не сте искали като с президента загубили щото не били искали, да ви е а май ката гер берска. Всичките ви евро депутати женени за чужденци само ни продават един българин няма там
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Проф. Бенишева: Критериите на ЕС за ЕМА бяха много общи"И Космоса е крив, И Космоса, да не забравите!
5
1
 
9
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Ами да де, нали това казвам. Тука на никой не му пука за нищо още от 80те години и най-вече за работа и за работещите.
4
8
 
1
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Олег ли си, Молег ли си, на кого му пука бе, че твоя коментар не се чете??! Все едно ако се четеше, някой щеше пък да го чете! Лолег някакъв си ти!
3
2
 
4
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Нещо моя коментар накрая не се чете.Исках да кажа,че ИАЛ изобщо не се интересува от лекарства, правителството я кара както си знае.
2
1
 
5
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Така е, но и не е така!!На тоя принцип се държим и с държавните служители, а и с всички работещи. Хората не са такива и искат да са атрактивни работодатели. Нашият е маймаймунарникИАЛто не му пука за нищо, но ЕМА явно не е ИАЛ!
1
0
 
13
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Много време отделихте за тази кандидатура.При 19 кандидати дори и всичко да беше ОК пак нямаше да ни изберат.Агенцийте трябва да се разпредерят административно.Ако чакаме на конкурси всички агенции ще бъдат в 5-6 западни столици.Нека не се заблуждаваме.Не можем да осигурим по добри условия от ЗЕ