Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До гъзевИмаше опашки за какво ли не. Не лъжи!Включително и за книги.
324
1
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Въпроса не е до "млади" и "старт", а до "добро" и "зло"!
323
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 251Мама е била студентка в периода 1971-1975 г. и през този период се е случило веднъж да има режим на тока през зимата. През януарската сесия е чела на свещи.
322
13
 
3
 
! Отговори
251 преди 6 години
Свещи не съм използвал.Имах луминисцентна лампа работеща на 9 волта от 6 батерии тип R 20 или външен източник- 12 волта.Производство на ДЗУ Стара Загора.Режимът на тока беше 2/1 и беше от средата на 80-те та до 92-93 година.От 90-та до 93-та имаше и купонна система.Пак ви казвам,че ако знам къде са закопали Живков камара от павета на гроба му ще пренеса!
321
9
 
9
 
! Отговори
До гъзев преди 6 години
Лъжеш и вероятно не си живял по онова време... Режим на тока имаше около 2 г. и не познавам човек да е студувал. Тока беше стотинки. На опашки съм чака 2 или 3 пъти за банани и портокали и веднъж за обувки, когато откриха Хъш пъпиш. Никога за български стоки. Ако лелката тогава е взимала кебапчета от стола..... Сега не си играят на дребно, а направо Усвояват евро и бюджетни средства!
320
1
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Алчността ще погуби света, но е на път България да затрие преди това, ако не се осъзнаем! Някои индивиди толкова са се самозабравили в алчността си и забравят, че в крайна сметка пълнят един търбух и че и те ще отидат на същото място, където и не толкова алчните...
319
7
 
12
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 6 години
Тия дето най много крадяха най- много плачат..имах една комшийка готвачка в ученичски столове,та все ревеше през 95г -2000г къде отишъл бай тошо ..ами всяка събота на терасата закуски до 12 часа а вечер скарата на кюфтета и кебапи вечерта мааха всяка седмица...айде да не ви обеснявам как ни се пукаха 3-4 пъти тръбите в кухнята от студ и как сме завивалу с одела в 1 стая щото токът идваше за една заплата на работещ!!или как се чакаше на опашка по 1 час за нещо си...или чакаш 1 час ама свършило а
318
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема се косите по тошо,сега неговия пъдар продължава в стил бай тошо да ни шегува.Даже е на кормилото на държавата.
317
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега властват алчни и неграмотни де били нагушени с пари ограбени от други и бедни андрешковци готови да прецакат и папата. Не че тогава беше различно то за това и падна комунизма. Свобода и равенство, при животните няма равенство!
316
3
 
9
 
! Отговори
Тошо преди 6 години
До ФактНа 1 май 1966 г. край Враца се разиграва една от най-зловещите минни трагедии в света. В 11,25 часа се скъсва стената на хвостохранилището на оловно-цинковия рудник Мир и над половин милион кубически метра маса от тежки метали, цианиди, камъни и дървета залива близкото село Згориград, минава през прохода Вратцата и стига до централния площад на Враца.Официално са обявени 118 жертви, но според местните жители отнетите животи са над 500.Това е за мита за язовирите.
315
10
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
По времето на Тошо бяха построени стотици язовири... Днешните дИбили не могат само дупките да закърпят на пропуканите от времето стени и за това стават трагедии, като същите заливат цели села и давят хора.... Само този факт е достатъчен дИбилите да млъкнат и да не се упражняват в сравнения на несравними времена....
314
7
 
14
 
! Отговори
Прокуден преди 6 години
По време на т.н. възродителния процес бях в Белене.Причината бе,че не подписах предложената декларацията,в която пише,че благодарение на БКП съм разбрал истинския етнос и т.н.Но в Белене подписах.Обаче един учител отказа.И когато бе дежурен в кухнята му отрязаха 4те пръста на лявата му ръка.Накараха го да подпише и декларация,че при цепене на дърва си порязал ръката.Справили го ,че ако не подпише сега ще му отредили и другата ръка...Та бай ви тошо бе такъв симпатяга диктатор беше.
313
5
 
17
 
! Отговори
Тошо преди 6 години
Абе бай ви тошо ви каза че социализъма е едно недоносче а вие още го величаете.Каква икономика сте създали бе ,що не ми кажете една марка на някаква стока която да е еталон за качество.Та вие измислихте 1-во,2-ро,3-то качество на стоките щото бяхте некадърници да направите нещо качествено.Аз съм работил точно там където се правиха прословутите компютри правец 8 и с тирове ни ги връщаха за дефекти.Правили сте бок...ци.Как искате да се развива държавата след 89г. като не оставихте никакъв капитал.
312
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некадърниците - още мечтаят - за хранилката по Тошово - работиш ....не работиш - все ще ти хвърлят шепа фуражТаа свърши - дърти!Сега ще работите...или ще ровите по kофите!
311
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактКаква пропаганда,бе?Ние по-младите през соца нямахме нито пропаганди,нито комунистически изпити,нито чудеса.Нищо лошо не са ни казвали за Запада,напротив учехме география цялостно,не сме учили само Изток или само Запад,не сме разделяли Европа,разделянето започнахме да го чуваме по телевизията след 90-те години.
310
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам,че някои не вярват,че при бай Тошо безработицата беше нулева,но точно така си беше.Повече от 3-4-5 месеца не можеше да се размотаваш,веднага хващаха и намираха работа на безработните.Ако не си намериш работа,ти намираха.И затова паспортите бяха със страници,а след данните имаше печати къде и откога работиш и ако си напуснал също имаше печат,така че нямаше безработица,колкото и да не им се вярва на някои хора.Явно доста хора не могат да проумеят как работеше тази система,но работеше добр
309
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално !? ами като е нормално закривай държавата и край ... ставаме колония на Македония и ето готово ...
308
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Методи Андреев и тая журналистка да се радват, че емигрантите не са тръгнали да се връщат, защото една силна България с едно многобройно и икономически силно население може да реши да замени евроатлантическите ценности с националистически и такива сросоиди като тях ще пострадат първи!
307
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак тия глупавите социолози и анализатори накриво си нагласят обясненията. Откъде разбраха, че милионите избягали от икономическата разруха не харесват бай тошовото време? Дали пък на емигрантите няма да им е някакси по-хубаво да имат зад гърба си една силна и уредена държава както бяхме по тошово време? Ако някой тръгне да ми възразява, че не сме били силна държава бих го посъветвал да си пусне клипчето от военния парад от 1981 - такава техника има да си мечтаем пак да имаме!
306
1
 
8
 
! Отговори
те да не се тревожат преди 6 години
Ердоан изостави принципите на Ататюрк и сега комшиите ще му берат гайлето.Руснаците отидоха в канала. България остана Малкия Запад. Все сме отгоре.