Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика

Извадил България от списъка с лошите тя и станала в доброто дете на Европа
Обновена: 14 дек 2017 17:03 | 14 дек 2017 17:00, Камелия Цветанова
194
Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика
Снимка: Булфото, архив

Външната политика на премиера Бойко Борисов е уникално постижение.  Той успя да балансира отношенията на България със САЩ и Русия, а едновременно с това се превърна в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНР.

Още по темата

Има известно основание да се притесняваме как ще протече Европредседателството, смята Райчев.

"България за пръв път е европредседател. Тя не е и цялостен член на Европа. На теория сме пълноправни членове, но нямаме Шенген. Еврото не е въпрос на наш избор, а че не ни пускат в клуба. България трябва да трепери за това Европредседателство, защото получава някои права. Определяме дневния ред и някои големи играчи, които искат нещо да направят, трябва да разговарят с нас конструктивно. Имаме право да кажем – "Добре, ще ви дадем тази точка, но вие какво ще кажете за Шенген", коментира социолотът.

Райчев, дефинирайки се като "критик на Борисов" определи външната политика на сегашното правителство като "уникално постижение“.

"Той успя да балансира отношенията с американците, без съвсем да развали тези с руснаците. Успя да излезе от списъка с лоши деца в Източна Европа и да влезе в списъка с добрите деца, който съдържа едно име – неговото. България доскоро я шамаросваха. Сега не ни шамаросват, а очакват от нас роля за Западните Балкани. Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция. С това той постигна 2 неща – турците спряха мигрантите и прекрати Местан – той им постави условие да махнат този посланик – и непрекъснатата намеса (на Турция във вътрешните работи на България)", мотивира се той.

Според него дипломатическите постижения на Борисов са като "тодорживковска политика", тъй като премиерът успял да се хареса на всички.

Той смята за погрешна идеята, че не трябва да има вот на недоверие срещу кабинета по време на Председателството, за какъвто дадоха заявка БСП и ДПС.

Този вот ще е символичен, а единствената опасност за Европредседателството биха били нови избори, убеден е Райчев.

По никакъв начин не трябва да има предизборна ситуация по време на председателството, но мисля, че тази ситуация е избегната, коментира той.

Исторически предпоставки правят българина "неамбициозен" и ограничават целите, които си поставя, смята Райчев.

"България за 2500 години е била ъгъл на 5-6 империи – един път на Русия, един път на Рим, 3 пъти от югоизток – византийци, турци, перси. Сега сме югоизточния ъгъл на Европа. Това не е случайно. Дължи се на това, че тук е границата между Изтока и Запада. Тези две силови полета никога няма да се победят и България винаги ще минава към едното или другото. Сега в момента сме в Западно положение", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
9
 
! Отговори
ZUMBUM преди 6 години
До BurzumЧовекът е сбъркал,годината е 2019,но същността на въпроса не е смешен.С такъв подход ще се пенсионираш след 2500г,ако се преродиш евентуално.
55
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам за България , че един толкова посредствен и неук човек е неин министър-председател!!
54
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво му става на Андрей Райчев, да няма някаква заплаха за голф игрището му, та така се разпълзя?!
53
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже какво доживяхме!?
52
0
 
20
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Хахахаха.... хахахаха... хахахаха...умираааммм..от смях на2500 години.........
51
1
 
32
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Съдът в Страсбург не видя проблем с тавана на пенсиите.А ще види ли проблем,когато таванът падне само за новите пенсии през 218,когато боковите набори ще могат да се пенсионилат.Не че разчитат на пенции,но въпросът е интересен с оглед правата на човека и дискриминацията.Някои ще бъдат по-равни от другите.Интересен ще ми бъде приСтрасбургският съд какво ще реши.
50
4
 
28
 
! Отговори
Чефо преди 6 години
Тиквун отдавна не кара влака и е само параван. Министрите му си правят каквото си искат и един свестен няма сред тях, но той ги търпи защото Цеко шестака ткак му е наредил.
49
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уникален в кражбите и погубването на България, това е лицето на Бойко Борисов. Умела диплпматичност в съсипването на Държава с вековни традиции. Единствената Държава, в която мафията си има държава, това е България.
48
2
 
31
 
! Отговори
НЯМА ЩО преди 6 години
ЕХ, АНДРЕЙ, ЕХ РАЙЧЕВ! ПРОДАЖЕН КАТО ВСЕКИ ЕВРЕИН. НЯКЪДЕ МУ Е СТЕГНАТ ЧЕПИКА, БОКО МУ Е ДУХНАЛ ПОД ОПАШКАТА И ВЕЧЕ НЕ СЕ ЧУВА КАКВО ГОВОРИ. ВСИЧКИ "ИНИЦИАТИВИ" НА ЕДНОКНИЖНИЯ СА МУ ПРОДИКТУВАНИ ОТ ГОЛЕМИЯ БРАТ ДЖОН, КОЙТО МУ ГИ И УРЕЖДА СРЕЩИТЕ Я С БАБА МЕРКЕЛ, Я С ТЕРЕЗА МЕЙ. ВЪПРОСНИЯТ АВСТРАЛОПИТЕК НЯМА ТОЛКОВА АКЪЛ ПЪК И Е ЗЛЕ С ЕЗИЦИТЕ ЗАВАЛИЯТА. ТОЙ САМИЯТ СИ ПРИЗНА, ЧЕ СЛУША КАКВОТО НАРЕДЯТ НАЧАЛНИЦИТЕ ОТ ЕВРОПА. Е, ГОЛЯМ ДИПЛОМАТ, НЯМА ЩО. РАЙЧЕВ Е ПРОДАЖЕН, КАТО ВСЕКИ ЕВРЕИН ЗА ПАРИ
47
4
 
32
 
! Отговори
Осман преди 6 години
До 50След турско нямаше дефицит на кадри. Появи се след 1989 и демокрацията. Шофьори и мутри с бухалки станаха дипломати. Ама нека помислим малко. Ако изключим Борисов има ли реално човек който може да бъде премиер на страната? Според мен има. Не е Слави Трифонов а оня професор който каза че 80% от матрияла не става. Иво Христов.
46
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките преводачки, които придружават в чужбина този "уникалния"... Какви ли не гафове и несвързани мисли замазват, за да придадат приличен вид на речта му!
45
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАто го харесват толкова много борисов, да си го вземат в ЕС, ние тук виждаме, че не струва и две пари!
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи, нали разбирате за какво иде реч - такъв дефицит на кадри не е имало и след турско! Хайде, кой за каквото е учил, другото е селска вечеринка!
43
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно е уникален - уникално е т*п!
42
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, нещо май НИЩО не се разбира от тия словоблудия! България и външна политика!!! Оксиморон!!! Разбирам от нас НЕЩО ДА ЗАВИСИ!!! А така..............да се разхождаш по разните столици на седянки и хортуване и то БЕЗ НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ ЗА НАС!!!!! ПЪЛНА БЕЗМИСЛИЦА!!! А и израза "западно положение" си е толкова двусмислен и обиден, че се чудя КОЙ му се радва!!!
41
20
 
6
 
! Отговори
Той Райчев преди 6 години
няма нужда от коментиране, но тук е искал да се ПОДИГРАВА и да поддържа линията БКП/БСП- вицепрезидент.Но всичкоот "подигравките' на Райчев е истина, защото Борисов има харизма, работи за РБългария.Харизмата, която я нямат всички, които се заканват и говорят пренебрежително от завист.
40
6
 
38
 
! Отговори
Ришельо преди 6 години
Този австралопитек ли умел дипломат ?!?Назовете, ако можете, други умели дипломати - еднокнижници, не знаещи дори 20 думи на чужд език :)Единствената заслуга на тоя *** е тоталното доопростачване на народонаселението и унижощаването на всяка държавна институция
39
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По един такъв уникат имат във всяка една африканска колония.
38
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"борисов е станал доброто дете на Европа"Така си е.Най-добричкото,дори.Слушка,за да папка.
37
7
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Абе той е достатачно интелигентен, но проблема му е, че много слушка американското посолство! Не знам с какви компромати го държат от американското посолство но неможе да мръдне Тиквуча! Южен поток, Белене важни проекти за държавата спрени от същото посолство