Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика

Извадил България от списъка с лошите тя и станала в доброто дете на Европа
Обновена: 14 дек 2017 17:03 | 14 дек 2017 17:00, Камелия Цветанова
194
Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика
Снимка: Булфото, архив

Външната политика на премиера Бойко Борисов е уникално постижение.  Той успя да балансира отношенията на България със САЩ и Русия, а едновременно с това се превърна в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНР.

Още по темата

Има известно основание да се притесняваме как ще протече Европредседателството, смята Райчев.

"България за пръв път е европредседател. Тя не е и цялостен член на Европа. На теория сме пълноправни членове, но нямаме Шенген. Еврото не е въпрос на наш избор, а че не ни пускат в клуба. България трябва да трепери за това Европредседателство, защото получава някои права. Определяме дневния ред и някои големи играчи, които искат нещо да направят, трябва да разговарят с нас конструктивно. Имаме право да кажем – "Добре, ще ви дадем тази точка, но вие какво ще кажете за Шенген", коментира социолотът.

Райчев, дефинирайки се като "критик на Борисов" определи външната политика на сегашното правителство като "уникално постижение“.

"Той успя да балансира отношенията с американците, без съвсем да развали тези с руснаците. Успя да излезе от списъка с лоши деца в Източна Европа и да влезе в списъка с добрите деца, който съдържа едно име – неговото. България доскоро я шамаросваха. Сега не ни шамаросват, а очакват от нас роля за Западните Балкани. Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция. С това той постигна 2 неща – турците спряха мигрантите и прекрати Местан – той им постави условие да махнат този посланик – и непрекъснатата намеса (на Турция във вътрешните работи на България)", мотивира се той.

Според него дипломатическите постижения на Борисов са като "тодорживковска политика", тъй като премиерът успял да се хареса на всички.

Той смята за погрешна идеята, че не трябва да има вот на недоверие срещу кабинета по време на Председателството, за какъвто дадоха заявка БСП и ДПС.

Този вот ще е символичен, а единствената опасност за Европредседателството биха били нови избори, убеден е Райчев.

По никакъв начин не трябва да има предизборна ситуация по време на председателството, но мисля, че тази ситуация е избегната, коментира той.

Исторически предпоставки правят българина "неамбициозен" и ограничават целите, които си поставя, смята Райчев.

"България за 2500 години е била ъгъл на 5-6 империи – един път на Русия, един път на Рим, 3 пъти от югоизток – византийци, турци, перси. Сега сме югоизточния ъгъл на Европа. Това не е случайно. Дължи се на това, че тук е границата между Изтока и Запада. Тези две силови полета никога няма да се победят и България винаги ще минава към едното или другото. Сега в момента сме в Западно положение", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
19
 
! Отговори
агент Николай върти преди 6 години
И днес агент Николай, млъсният доносник на ДС, познат и като Георги Марков такъв жилав език развъртя по дебелия СИКаджийски *** от Банкя, че чак слюнки хвърчаха от мръсната му уста! Ега ти падението, ега ти резила, ега ти позора на ченгето Марков!
75
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, спаси ни!Отърви не от тази мутра,Блестящ .......крадец и лъжец.
74
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това все едно да кажа ла*но с витамини.
73
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам да чуя от Б.Борисов(не от А.Райчев)защо се опитват да продадат 20 дка от Борисовата градина за милиони,известни като гара "Пионер",като за 4 дка от тях се разрешава жилищно строителствоНовината бе плахо съобщена единствено от БТВ,но тук не виждам редакторите да са и обърнали внимание.Явно по-важно е какво е казал Райчев за тиквун.
72
17
 
7
 
! Отговори
най-лошото и тъжно е преди 6 години
че измежду сбирщината в парламента тиквича е най-кадърен с всичката му простотия.
71
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кому са нужни такива фейк нюз, след като всеки българин знае, че това си в просто една Тиква с нисък интелект и никаква култура.
70
14
 
4
 
! Отговори
кръвожаден веган преди 6 години
Тук не мога да не се съглася, че борисов е уникален във външната политика.Няма друг като него. Няма!Големият шлем на първанов изглежда като очукана каска в сравнение с размаха на първия, единствен, несравним, незаменим и любим партиен и държавен ръководител.Ave borisov morituri te salutant!
69
2
 
8
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
DEJURN9 TROL S LIUBIMATA SI TIKVA,DA SI BIE PRUTA,DA SI KUPI EDNA,DA 9 PE4E I VARI ILI DA VURVI NA MAIKA SI V ONA9 RABOTA!!
68
3
 
34
 
! Отговори
ДНЕСКА преди 6 години
Турски вестници гърмят с новина, че щели да ни продават РУСКА ГАЗ. А тази, която минава сега за ТУРЦИЯ ТУК и получаваме транзитни такси ще секне. Да си го На.чукат ония американски агенти, дето използваха БЪЛГАРИЯ за да вредят на РУСИЯ. ТЕ са тук в ГЕРБ, РБ и ГЕРБ
67
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добрия политик за всички времена Браво Браво Суджук
66
5
 
32
 
! Отговори
българин преди 6 години
Като знам как постъпва с нас българите как да вярвам,че работи за България ? Вие които всеки ден го хвалите ,явно сте *** на държавата България , а ние дето виждаме с какво пренебрежение гледа на народа си и какъв слугинаж е само на едрият бизнес с който заедно съдират кожите на трудовият българин сме българите на тази красива и безкрайно мила страна !Държавата е Борисов и слугинажа му а ние 85% от българите сме тези които плащаме на тези лапачи ненаситни !
65
0
 
24
 
! Отговори
МЯРКА ЗА П.РОСТОТИЯ преди 6 години
до шия
64
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да ми каже защо великия дипломат Борисов обикаля определени страни като пчеличката Мая, но в САЩ НЕ ХОДИ? Там ходят Цветанов, дори Цачева, но Бойко -НЕ! Някакво обяснение?
63
1
 
21
 
! Отговори
ТУРСКИ ПОТОК преди 6 години
с руска газ за БЪЛГАРИЯ.
62
23
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 6 години
До БОЖЕ, БОЖЕПодмокри ли се като видя Путин днес?ТО сексапил, то харизма казваш...АКо харесваш Путин, значи обичаш и Бойко...те са от една мая. Онзи е по-умен, но и по-зъл към народа си.
61
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лакеите всеки ги използва, но никой ги уважава.
60
2
 
21
 
! Отговори
БОЖЕ, БОЖЕ преди 6 години
Днеска гледах ПУТИН....ТОЯ да го показвате след това....
59
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еднокнижният мюфтия от Банкя е велик!
58
4
 
41
 
! Отговори
тато преди 6 години
Райчев май го щипят раците, той горкият съвсем е изкуфял, какъв дипломат е Тиквата бе Райчев той седи игледа като теле в шарени порти и нищо не разбира от дипломация.Защо не кажеш каква я свърши в Лондон миналата седмица, където му удариха няколко шамара.Тиквата просто седи и гледа, кога щеше да подпише договор с македонците ако не бяха му наредили американците, турците не че не пускат бежанците към нас, ами те самите бежанци не искат да идват, в тази бедна и крадлива страна.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ami da stane vanschen minister maja manolova schte go semestva dostoino