Радев убеден: Няма воля за борба срещу корупцията

Президентът иска дебат за Истанбулската конвенция
Обновена: 10 яну 2018 21:52 | 10 яну 2018 18:09, Анисия Иванова
69
Радев убеден: Няма воля за борба срещу корупцията

Отхвърлянето на ветото върху Антикорупционния закон от Правна комисия показва, че няма воля за борба с корупцията. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с отхвърлянето на наложеното ветото върху Антикорупционния закон от страна на Комисията по правни въпроси,

"Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон, и особено събитията от днес, показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията", смята той.

Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите, коментира президентът, като добави, че това е оценката му за ставащото днес, "за съжаление". На въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, държавният глава отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Попитан дали го притеснява това, че девет протеста утре ще посрещнат чуждите делегации, конюнктурно ли е това според него или го намира за нормално, президентът отговори, че тези протести не би трябвало да притесняват него. Нормално е, България е демократична страна, всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи, разбира се в законово установените форми, добави Радев.

На въпрос за Истанбулската конвенция и дали трябва да бързаме с ратификацията й, президентът отговори, че за него първо е нужен изчерпателен дебат по темата. Виждате,че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции, на обществото. Това е много сериозно, коментира президентът.

Той добави, че и сега имаме закони, защитаващи и правата на жените, и на децата, и срещу домашното насилие, но явно не можем да ги приложим както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно, коментира държавният глава и добави, че борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията, от съда - тук и сега. А ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели, заяви президентът Радев, пише БТА.

Той коментира темите, след като днес връчи в София отличията на Международната награда на херцога на Единбург за 2017 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
4
 
! Отговори
Видя се преди 6 години
че герб, дпс и патриотите са в омерта
37
6
 
10
 
! Отговори
Хм преди 6 години
На фона на Роско Плевнята Радев е нещо.Обаче това въобще не е достатъчно!Ако смята да направи нещо значимо,то не трябва да се ограничава с изричане на добре известни истини,а да положи усилия за събиране на екип,който да предложи нещо градивно.Иначе така и ще си замине в небитието...
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ! Треба малко по трезво да се мисли .Има два варианта : Промяна на властта (преврат) и заподозрените в ареста на белезници ( ако нема килии -на строго охраняван стадион).Другият вариант е по -страшен , съдебна отговорност според правилата на демокрацията , но тогава ще загинат много прокурори ,а не изклю4вам и гражданска война и излизане от ЕС.Тези хора така лесно нема да се дадът.
35
2
 
5
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Харесвам те . Но колегите ти споделят , че си си страхлив и не поемаш решения . Къде ти е военното положение , като си толкова загрижен .
34
0
 
9
 
! Отговори
Zv. преди 6 години
Ако не е мутрата от Банкя,ще е червената празгя,гледам вчера оклала се като ***.Таааа,сега едната мутра ви е виновна,защото вашата дебела мутреса трепери за власт,а за всички вас нейни защитници-крив макарон.
33
8
 
9
 
! Отговори
До президента преди 6 години
3500 лева на месец са ти много за констатации...
32
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е един ***, никой не го не го бръсне за нищо.
31
1
 
9
 
! Отговори
До 681 преди 6 години
Прав си! Точно така е! Аз съм чужденец от 20 год в една нормална страна в която въпреки че не е лесно, се живее нормално. Не слушай глупостите че истинските българи и патриоти били там! Патриотите се вдигат да протестират, не стоят да пият ракия и да псуват. Така че ти желая късмет! Един живот живеем и трябва да го живеем както си искаме!
30
7
 
12
 
! Отговори
питанчо преди 6 години
Колкото и да не одобряваме президента, важно е : има ли лъжа в изказването му ? А има ли желание за подкрепа от страна на ГЕРБ ? Защо няма. ? Защо падна ветото ? Кой се страхува да влезнат в действие антикорупционни мерки?
29
6
 
5
 
! Отговори
Съветник 44 преди 6 години
До 681Дерзай, мишко! Бягай презглава и не се обръщай назад! Даже не пиши в български сайтове!
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** г-н Президент ,*** ние това го знаеме Кажи Какво Правиме ?
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Работещ революционерЗапиши се при гномовете на Сорос - само там плащат за неработене и бутане на законна власт и държава. Там ще ти дадат финансова независимост от държавата, за да й е беш майката!
26
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ние сме в мутренскаДС държава.Корупция буйнотук процъвтява.А през живота ни Гербав,важи законаОмерта !
25
4
 
22
 
! Отговори
681 преди 6 години
Г-н Президент,народът вече загуби вяра и воля в себе си за решаване на проблемите в държавата.Насилието над хората от местните крадливи дерибеи е огромно и всички млади хора ,които са прогресивната и движеща сила в едно общество напускат и не желаят да мизерстват и да бъдат ограбвани! Местната власт е по-крадлива и нехайна за положението на жителите на даден град-виждат, че са безнаказани ,защото те са огледален образ на държавната!Аз също заминавам в чужбина,може да съм чужденец но имат закони!
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, все пак това е мафиотската територия, управлявана от една злобна и двулична мутра от Банкя. Вече десет години. Този грях тежи на плещите на всички българи.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Работещ революционерА колкото до пенсията, дрогарят Президент е заработил бая повече от илядо лева като боен пилот и командир в армията, която едно време имахме... Щото освен здравеопазване, образование и социална система, преди много години имахме и армия-страшилка за комшиите, ако не знаеш...
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е няма как герб да се бори с корупцията-със себе си ?!?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Работещ революционер 13Ти да не искаш да имаш доходите на президента???
20
0
 
13
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Радев убеден: Няма воля за борба срещу корупцията----Липсва и волята, и желанието, щото по традиция, мотото на българина гласи:"Мойто си е мое - чуждото е общо!"
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Работещ революционерИ кой и колко да даде на "народа"? Или "Дайте да дадем!"? От почти 30 години никой нищо и на некого не дава! Капитализъм, свобода, демокрация, пазарна икономика, свободна инициатива и благоденствие! Нали за това скачахте по площадите? Кой квот си докачи, революционерче! Иначе - комунизъм, светло бъдеще, манифестации и "Вечна дружба!' Не, че е лошо, ама други са вече времената и лозунгите. Събуждай се, дрогарьо!