Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?

Професорското сдружение ще бъде учредено на 5 март
20 фев 2018 10:45,
230
Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?
Снимка: архив, Булфото

Ново движение "Боянски клуб – Кубрат" се учредява, за да смени формата на управление на България от парламентарна на президентска република. Това обяви пред "Труд" проф. Божидар Димитров, който е сред основните двигатели на проекта.

Учредителното събрание е планирано за 5 март, засега сдружението няма да става партия.

Веднага след учредяването от ръководството на новото формирование ще започнат работа, по провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание и смяна на формата на управление в България.

Още по темата

Движението съществува повече от 2 години, нарича се Боянски кръг. Казват му още професорско движение, защото в него първоначално членуват 22-ма професори.

Събира ги общата кауза да спасят граничаря Вълкан от Грудово, от чийто рикошет загина бежанец.

"След 2 годишни анализи на политическата обстановка в България стигнахме до заключението, че парламентарната република се е изчерпала, като възможност за развитие на държавата и народа. Затова ще се борим за минаване към друга форма на управление – президентска република", обясни проф. Димитров.

Той даде за пример периода от 1935 до 1943 година, когато държавата се е управлявала от професорски правителства, назначавани от цар Борис, и когато България прави най-големия скок в своето развитие.

Сред учредителите, наред с професорите Нина Дюлгерова, Михаил Константинов, Константин Тотев, Георги Атанасов, Георги Манолов, Димитър Иванов и академик Георги Марков, се открояват имената на драматурга Христо Бойчев, певеца Костадин Георгиев – Калки, Кубрат Пулев, Цонко Цонков и отец Боян Саръев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
15
 
! Отговори
Морски преди 6 години
ГЕРБ са МАФИЯ и докато те управляват няма значение каква република сме,съсипването на България ще продължава.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този уж историк защо не споменава факта, че преди да започне да назначава правителства, Борис III ЗАБРНЯВА всички партии?
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност е най-добре да се пробва другия вариант видяло се е че от депутатите нищо ме става само ходят за заплата там и нищо не правят по цял ден... чудят се какви мероприятия да си правят само и от къде да просят гласове, че като настъпи момента се *** от страх да не загубят високия си стандарт на живот! Единствената работа на депотата е една за 4-ри години и тя е да си събира гласове.... за следващия мандат, без работа а с обещания и лъжи!
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е направо Банкянски клуб-Тигрите!А дали ша има и мачлета?
50
3
 
3
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Хитлер не направи ли Германия Велика нищо че наричаше парламента говорилня.Сталин не направи ли Съюза Велика държаваРусия не е ли президентска република а сащ
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самата идея за президентска република не е лоша. Сега имаме трудно сформиране на правителство. Коалиция. Проблеми с кворума, прехвърляне и не носене на отговорност. Може да излезе много добро решение премахването на сегашната система.
48
7
 
5
 
! Отговори
Я преди 6 години
Президентска "република" рано или късно ще имате - Президента ще се казва Вл.Путин - когато окончателно ни отхвърлят и изритат от ЕС ...
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз викам ... Да пробваме с президентска, па да видим ...
46
3
 
4
 
! Отговори
обречена е каузата преди 6 години
Ей, аман от дърти ченгета! Митко-Гестапото и пооръфани ДСари искали президентска република. Или по-точно работа за внучетата си, за да не седят безработни пик.льовците, друго си е в политиката на заплатица
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учил съм в три ВУЗ-а. Помня само двама преподаватели, които идваха с ръце в джобовете и наистина изнасяха лекции. Останалите идваха с купчина намачкани листове /ала проф.Вучков/ и четяха някакви несвързани компилации от чужди трудове. Толкова за "професорите".
44
23
 
10
 
! Отговори
иГумен преди 6 години
Румен Радев е национален предател!
43
3
 
12
 
! Отговори
Русенец преди 6 години
Какви професори в тази опоскана страна, бе другарю Димитров? И сега и преди 30 години в България се произвеждаха професори и доценти на корем! Ей тъй, да има. То и Тракторът е доцент, може и професор да е станал. 50 и кусур ВУЗ-а в една няма и пет милионна държава! Защо реши, че "професор" е носител на някакво знание или интелект? Че е панацея за управия?! Че до сега къде бяхте, бе професоре? На трапезата! На държавната трапеза. На тази държава вече и трябва Пол Пот, а не президентско управление
42
3
 
10
 
! Отговори
Майтапи преди 6 години
Ха-ха-ха ! ДС агент Тервел с нова задача - по примера на Путин да замени парламентарната демокрация с военно-президентска диктатура !
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАРЛАМЕНТАРНА
40
4
 
16
 
! Отговори
ист преди 6 години
Парламента се изчерпил, парламентарната република се изчерпила.Това го казва агент Божо, с четири агентурни псевдонима. Прииска му се президентска република която е вид монархия. И то в деня когато почитаме Васил Левски. Някой хора срама нямат.Който иска референдум, да си го плати с откраднатото.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия кат ги гледам, искат да изядат хляба на Светлю Витков!Ха ха ха ха
38
2
 
12
 
! Отговори
Вербовчик преди 6 години
Кадесар до кадесаря мила моя мaйно льо, лапач до лапача!!!
37
1
 
17
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
Буря в чаша вода...от професор политик не става...дървета са до един !
36
0
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Цонко Цонков и той там. Дали не си е платил за да го произведат професор?
35
1
 
14
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Браво още една партия! Нека и те да минат 4% . 12 лева субсидия на глас са доста пари. Ако 400 хиляди гласуват за тях Божидар Димитров ще може да пие от най марковата и скъпа водка на света.