Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?

Професорското сдружение ще бъде учредено на 5 март
20 фев 2018 10:45,
230
Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?
Снимка: архив, Булфото

Ново движение "Боянски клуб – Кубрат" се учредява, за да смени формата на управление на България от парламентарна на президентска република. Това обяви пред "Труд" проф. Божидар Димитров, който е сред основните двигатели на проекта.

Учредителното събрание е планирано за 5 март, засега сдружението няма да става партия.

Веднага след учредяването от ръководството на новото формирование ще започнат работа, по провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание и смяна на формата на управление в България.

Още по темата

Движението съществува повече от 2 години, нарича се Боянски кръг. Казват му още професорско движение, защото в него първоначално членуват 22-ма професори.

Събира ги общата кауза да спасят граничаря Вълкан от Грудово, от чийто рикошет загина бежанец.

"След 2 годишни анализи на политическата обстановка в България стигнахме до заключението, че парламентарната република се е изчерпала, като възможност за развитие на държавата и народа. Затова ще се борим за минаване към друга форма на управление – президентска република", обясни проф. Димитров.

Той даде за пример периода от 1935 до 1943 година, когато държавата се е управлявала от професорски правителства, назначавани от цар Борис, и когато България прави най-големия скок в своето развитие.

Сред учредителите, наред с професорите Нина Дюлгерова, Михаил Константинов, Константин Тотев, Георги Атанасов, Георги Манолов, Димитър Иванов и академик Георги Марков, се открояват имената на драматурга Христо Бойчев, певеца Костадин Георгиев – Калки, Кубрат Пулев, Цонко Цонков и отец Боян Саръев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупцията в страната е толкова огромна, че каквато и форма на управление да има все тая... Крадец до крадец...
33
3
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 години
ТезИ изброените са най - върлите ГЕЙБЕРИСТИ. Подготвят се поредната патерица на Шайката от извратени суджуци.
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малииии, и тъпчото Опулев се намърдал вътре!!! Нема ли някакъв интелектуален ценз в тази група? Втори Бойко Борисов отново???? Стига вече ***:::нари навсякъде.
31
0
 
18
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Не ни е виновна формата на управление.Виновен ни е манталитета
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесвам президента,но не мисля,че един човек може да решава еднолично проблемите на държавата.Всеки може да го натисне и той да се поддаде на натиска.
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважавам много Г-н Б.Димитров,направил е много за музеите и историята,но не му вярвам,дори не вярвам,че това е негово лично начинание и не знам кой стои зад тази инициатива.Не вярвам!Ако ще се гласува,да гласуваме за военните и БСП,за да не се пръскат гласовете!
28
16
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
аз лично - бих подкрепил.
27
9
 
12
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 6 години
за чиста и свята Президентска Република с мандатност на президента до два мандата така крадливите партии смучещи кръвта на народа ще отпаднат от държавна издръжка
26
3
 
19
 
! Отговори
РОБИ СЪС 500ЛВ преди 6 години
РОБИ СЪС 500ЛВ ЗАПЛАТИ И МАФИОТИ МИЛИОНЕРИ ПОДКРЕПЯНИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА МАФИЯ И НАП И НОИ
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соро соиди, да ядете третия пол на вожда си!
24
5
 
12
 
! Отговори
ист преди 6 години
Другарите активираха агента си.
23
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, какво прави Кубрат Пулев там, който си е пословичен страхливец като Борисов!? Отделно, че няма грам мозък и интелект! Въобще защо допускат мутри във всеки сектор на политиката!
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На един по лесно се дърпат концте, вместо на 240.No passaan!
21
2
 
22
 
! Отговори
Антипрофесор преди 6 години
Каквито ни професорите , такива ни и университетите , такава и БАН , такова и образованието . И тези отбор юнаци ще бистрят и оправят и политиката ... Боже , пази България!
20
3
 
22
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
По принцип аз съм за смяна на формата на управление,но преди това трябва да се извърши лустрация на всички бивши(и настоящи)сътрудници на службите.Едно време,за да станеш професор трябваше да си сътрудник на ДС.Това беше обществена тайна!
19
2
 
6
 
! Отговори
маке преди 6 години
при президентска република решенията се зимат за месец да речем но при парламентарна най елементарно решение требе най мако петилетка при бай Тошо как беше сбира елита и им поставя задача до 2-3 месеца да сте излезли с решение по тия и тия въпроси после обратно по факторите
18
7
 
4
 
! Отговори
L. преди 6 години
Аз бих предложил изборна ненаследствена монархия.Нашего брата не е му ли се каже, че е осигурен пожизнено, първо ще мисли за себе си - много пъти - и после, евентуално, за другите.
17
8
 
18
 
! Отговори
Един преди 6 години
Подкрепям един да бъде начело. Да се знае ако има успех - чий е успехът, ако има провал - чий е провалът и ако има някой за бeсене - кой е за бесене. В момента е разграден двор и всеки сочи за виновен другия.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам липсват им Камата и Азис направо ще уцелят десетката сума ти избиратели ще ги припознаят.
15
9
 
10
 
! Отговори
Гост преди 6 години
С парламентарната република се видя че не върви,няма какво да губим