Държавна ЧЕЗ? Не! Примерите: БДЖ, "Топлофикация"...

Ще плати ли скъпо България, за да контролира част от активите?
8 мар 2018 10:15, Петя Славова
154

Нестихващ поток от новини по линията Прага - София за сделката по продажбата на ЧЕЗ. Гинка Върбакова в момента е в Чехия, където преговаря с продавачите на електроразпределителното дружество. Един от шефовете на чешката компания, отговарящ за задграничните дейности, вчера разкри, че още през 2017 г. са предлагали на българското правителство да влезе в сделката, но от българската страна са отказали.
Още по темата

Отделно от това стана ясно, че в договора има обвързваща клауза, която задължава купувача да сътрудничи по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България.

Ще плати ли скъпо държавата за възможността отново да контролира част от активите на компанията и колко реално струва влизането на България в сделката?

Според икономиста Владимир Каролев не е много положително държавата да има контролен пакет от ЧЕЗ и даже да бъде мажоритарен собственик.

"Ако някой иска да си припомни колко добре управлява държавата, да се сети за БДЖ, за "Напоителни системи", за "Топлофикация София", за почти всички ВИК. БСП първи започнаха с говоренето за закупуването на ЧЕЗ, а ГЕРБ решиха да се включат", уточни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вече доста трудно може да се изпълни тази сделка по закупуването на ЧЕЗ, защото "Инерком" няма да има капацитета и парите са финализиране.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е на мнение, че арбитражният съд е нещо доста опасно, защото решението няма право на обжалване.

"Боя се, че ние досега не сме спечелвали нито едно арбитражно дело. Изложени сме на голям риск в момента, защото сумата, за която ни съди ЧЕЗ, е доста голяма. Става въпрос за регулация на естествени монополи, която е в целия свят. Потърпевшите - тези електроразпределения, имат възможност да бъдат защитени от Върховния административен съд", допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
8
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
НЕ ИСКАТЕ ГИНКА.......ТОГАВА ЧЕЗ , ЩЕ ВИ ПРОДАДАТ ЕРП-ТО НА ИНДИЙСКА КОМПАНИЯ....ХА,ХА,ХААААААААААААА.....ТЯ Е ВТОРАТА СЛЕД "ИНЕРКОМ"!!!!ХАЙДЕ ---РАЗВАЛЯЙТЕ СДЕЛКАТА ,бе....ха,ха,хааааааааааааа...ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ИНДИЙЦИТЕ!ТЪКМО ЩЕ ХРАНИТЕ И ЩЕ ВИ УПРАВЛЯВАТ ИНДИЙСКИ МЮСУЛМАНИ И СИКХИ....!!!!ТЕ---ЩЕ ВИ РАЗДАВАТ КАРТИТЕ !!!
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При това корумпирано и крадливо правителство, на вс ичото отгоре неграмотно и некадърно, ако Електроразпределението стане Държавно - жална ни майка.Това значи да стане еднолична собственост на Бойко Борисов и управляващата му разбойническа клика, при това без да дадат и лев.Сметките и фалита ще ги плащаме в сички ние - ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.Не искахте ЧЕЗ, доказана международна компания в бранша - на ви Гинка от Пазарджик и Суджука от Банкя.
42
2
 
2
 
! Отговори
333 преди 6 години
Напълниха студията и СМИ с корумпета от типа на Тасев!Окуражиха се от невежеството и бездействието ни когато платиха недължими милиард и триста за двата негодни казани за Белене,и сега решиха че не им трябва комисионна,ацялата арбитражна претенция на ЧЕЗ и си вървят по схемата!А ние балъците зяпаме!
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тая сделказа ЧЕЗ сте напът да докажете, че така наречената държава, е акционерно дружество, а съветът на директорите демонстрира тотално безхаберие и некадърност.Давайте, сами ще се затрием...
40
8
 
5
 
! Отговори
ВСИЧКО ЩЕ Е ЧАСТНО! преди 6 години
ДЪРЖАВАТА ОТНОВО В ЕНЕРГЕТИКАТА ---ОЗНАЧАВА , НОВИ ЗАГУБИ И .....НОВО НАТОВАРВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА , ЗА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!ОТНОВО КРАЖБИ НА ТОК И КАБЕЛИ ----И ОТНОВО ......КОМУНИСТИЧЕСКО БЕЗЗАКОНИЕ И ДАЛАВЕРИ!ОТНОВО-------МААФИЯТА НА БАТ САЛИ ...В ДЕЙСТВИЕ!!!!!!
39
2
 
10
 
! Отговори
Парясник преди 6 години
Да питам Гинка има ли мъж?
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дадените примери доказват, че в "държавата" не се прилгат законите и всеки краде, както си иска. Е, не всеки....аз, ако открадна, моментално ще ме осъдят, нали...D
37
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската пропаганда създава единствено агресивни ***, които да ни обясняват, как държавата трябва да национализира предприятия...да не се оставяме външни инвеститори да ни "ограбват" държавата и всякакви блупости.Искали държавата да се намеси в сделката с ЧЕЗ??!!Ами, до сега ЧЕЗ беше чешка, бе?!! В момента е в частни ръце, отново, но българска компания.Освен да бълвате простотии...някакъв друг проблем да виждате? Освен, че явно нямате и понятие от свободна пазарна икономика??
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха,ха БДЖ и ,,Напителни системи" дадени за пример!!!Всичко се превозва на автобуси и ТИРове!Селското ни стопанство е в колапс,никой по света, не напоява житни растения,а шведите окрадоха повечето тръби из полята!Ако ще и 1000%,да частни тези дружества ще са ,или силно съкратени или закрити!Като не трябва ,да имадържавни ,защо има банки такива ?Всяка по-голяма община има общинска банка,държавата има и Банка за развитие на нашата замрела икономика и тази банка има по 40млн.. печалба на година!
35
3
 
4
 
! Отговори
дедо гоше преди 6 години
арбритража е за нещо което държавата не трябваше да прави преди 5 години ама пуста политика и да 'успокоят' хората...ама те нормалните хора си знаят правата и така ще ни издоят че ум ще ни зайде...
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата се намеси между ЧЕЗ и Гинка Въракова и се заформи голям международен скандал какво има тук да се мисли до каквото се докоснат тиквите се почва със скандал и се завършва със източване и фалиране на болници и огради и банки аман бе Далавери Винкела изпълнителен директор на всички огради и ЧЕЗ ха-ха-ха.
33
5
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Абе, ти ми звучиш на някой, който ходи с тениски на Левски и Ботев...и за който България е над всичко.Поддържа ВОлен и шкембето Каракачанов...обича и ММА боеве.Няма акъл за 5пари, но държи да показва какъв е патриот. Всеки, който ти каже истината в очите и не ти харесва е *** и платен либерал.А ти боготвориш Путин и искаш България да стане част от Русия.Такъв ви е профила на всички промитаци.
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво трябва да се случи, че Боеко с неговите крад ливи гербери веднъж завинаги да се махнат от властта? Чехите ги уличиха в най-големите лъжи, които могат да се изрекат. Как е възможно да има толкова дебелокожи хора. На запад за едно закъснение на влак подават оставки, тука не е ясно какво трябва да стане.
31
6
 
6
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 6 години
ЧЕЗ---СЪДИ ДЪРЖАВАТА НИ , ЗА 500-МЛН.Э...!!!!ВЛИЗАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА В СДЕЛКАТА С ЧЕЗ---ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ЗАГУБА НА ДЕЛОТО С ЧЕЗ-----ИНЕРКОМ И ДЪРЖАВАТА , ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ВИ ВДИГНАТ СМЕТКИТЕ ЗА ТОКА , ЗА ДА ИЗПЛАЩАТ ТЕЗИ ЗАГУБИ!ТОВА Е КЛОПКАТА НА БКП/БСП-----С КОЯТО ЦЕЛЯТ ГЕНЕРИРАНЕ НА НЕДОВОЛСТВО И СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕСТВОТО!!!ТОВА Е СХЕМАТА !!!!!!!СЕГАШНИТЕ ПРОТЕСТИ---СА САМО ТРЕНИРОВКИ ЗА ОСНОВНИЯ ПРОТЕСТ , КОГАТО ИНЕРКОМ И РБ ще започнат да изплащат ТЕЗИ 500-МЛН.Э!!!
30
5
 
17
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Мошенници мръсни. Да си припомним супер печелившите предприятия - АЕЦ Козлодуй, Булгаргаз, Булгартрансгаз, ТЕЦ 2, Мини МИ. А споменатите в статията БДЖ и Топлофикация са защото се назначаваха мошенници поставени само и единствено с цел ОГРАБВАНЕ.
29
1
 
9
 
! Отговори
Do 26 преди 6 години
До АнонименХаха..имах предвид в България, за добър стопанин- държавата.За другите страни на Запад...ми е ясно.Дай ми пример с държавно дружество, което да не е с милиони задължения, раздут щат и обвързани с политиците шефове.
28
2
 
6
 
! Отговори
Ин преди 6 години
Честито Данъкоплатецо,делотона ЧЕЗ срещу България е за скромната сума от 500 милиона ЕВРО.А най-интересното, Гинчето като копувач ще трябва да съдейства България да бъде осъдена по въпросното арбитражно дело.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо е нужно да се набутва държавата в ЧЕЗ и да се харчат пари на данъкоплатците! Според мен няма и значение кой е собственик - Гинка, Петкан, Драган, стига да се ръководи адекватно. Ако ли не, тогава се намесват разните органи и служби, доколкото е нарушен закона или националната сигурност.Иначе нещата понамирисват-преди няколко години е приватизирано за милиони, ама сега вече има нужда от държавно участие, та, дайте да дадем още повече милиони, щото обществото настоява. Постановки са това!
26
3
 
15
 
! Отговори
Просто е преди 6 години
крадливо правителство - умишлено фалирани държавни фирми, добро правителство - проспериращи държави фирми. Просто, но не за герберастите.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 20БЪЛГАРИЯ, БРИТАНИЯ, РУСИЯ, ФРАНЦИЯ, ЧЕХИЯ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ, КАНАДА И Т.Н...