По-ниски заплати, по-малко ваканции: За премиер, министри, президент...

БСП искат депутатите да се подписват срещу 2976 лв., вместо срещу 3540 лв.
Обновена: 19 апр 2018 14:07 | 19 апр 2018 12:30, Камелия Цветанова
80
По-ниски заплати, по-малко ваканции: За премиер, министри, президент...
Снимка: архив, Булфото

По-малка заплата за президент, премиер, министри, иска БСП.

Техните възнаграждения зависят от депутатските, а както още вчера се закани червената шефка Корнелия Нинова, социалистите внесоха искане за промени в правилника за работата на Народно събрание, с които народните избраници ще се подписват срещу 2976 лв., вместо срещу 3540 лв., както е в момента.

Още по темата

2976 лв. бяха заплатите на депутатите преди последното увеличение. Това обаче е основната им заплата, а отделно те взимат допълнително пари за работа в комисии, работни групи, делегации.

Ако мнозинството склони да приеме предложението на левицата, заплатите на депутатите ще бъдат замразени и няма да скачат на всеки три месеца на базата на средната заплата в обществения сектор, съгласно данните на НСИ.

Това обаче означава да бъдат фиксирани заплатите и на премиера, министрите, президента и редица висши държавни чиновници, които зависят от депутатската заплата. Става въпрос за общо 19 органа от политическия и административен елит.

"Знаем, че ще има тежка съпротива, че ще ни изкарат по-черни от дявола, готови сме за това, но имаме само един аргумент, на който опонентите ни трябва да отговорят - кой друг в страната, освен политическия елит, получава на всеки три месеца увеличение на заплатата си, става въпрос за справедливост", отсече Нинова.

Тя допълни, че с второто предложение на левицата ще бъдат орязани и ваканциите на депутатите. Съгласно него народните избраници ще почиват само на официално обявените празници, като всички останали, но и през целия месец август, както е в момента.

Нинова призна, че социалистите не са водили предварителни разговори с останалите парламентарни групи.

Предложението на БСП за замразяването на заплатите и намаляване на отпуските е само за настоящото Народно събрание, а мнозинството в следващото ще решава как да постъпи.

"Ако съм тук в следващия парламент и БСП има мнозинство, това ще е първото нещо, с което ще започнем", зарече се тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
niki преди 6 години
Доста посредствено предложение на Нинова. Чист популизъм, на който и пенсионерите вече не се връзват. Чак толкова ли са пропаднали бсп-то?!?!?
69
0
 
3
 
! Отговори
sorry преди 6 години
Отново радости и страсти за 240 посер,,,ци.За народа-голата опашка.Ако искаш мир готви се за война,вместо намаление поредното депутатско увеличение!
68
0
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Да се забранят всички реклами за пари без работа. Да се работи за качество на образованието, там е спасението. Всички трябва да знаят, че просветата и знанието са път към богатство и просперитет.
67
3
 
4
 
! Отговори
коментар преди 6 години
Не, привилегиите на депутатите не са ни проблем. Те трябва да имат достатъчно време и възможност за сериозна работа. Това, че има търтеи, е проблем на цялото общество, навсякъде, където ги има. Трябва да направим така, че отношението към работата да се промени, за работа трябва да се плаща, иначе се сещам за комунистическото време - те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим.
66
0
 
5
 
! Отговори
Корнелкеее, преди 6 години
Предлагам вие, депутатите от БСП, да гласувате решение, което да е задължително за всички вас до края на този мандат:Намалете си заплатите до минималната за страната, умножена по три и пътувайте само с обществения транспорт. Спестените пари дайте на хората с увреждания.Тогава ще ви повярваме поне отчасти.
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бяха ли точно БСП против намаляването на субсидията за партиите на 1 лв, както поиска народа на референдума. Сега БСП дават 5 млн за собствена телевизия от тази субсидия.
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако заплатите на БСП им се виждат големи това се решава лесно - даряват излишъка на нуждаещи се и готово.
63
5
 
12
 
! Отговори
Той преди 6 години
В България няма президент. Има пионка на Нинова.
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе кой ти гледа заплата! Тия пари ще дават да бъркат в кацата. Бетер митничари. Някой да е чувал за протест на родни митничари за увеличение на заплатата?
61
8
 
13
 
! Отговори
Червените милионери преди 6 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте въпросът не е до ниската заплата на един работник да кажем мин.се заплаща 300-400 лв мес. на смени или без,въпросът е,че всичко е двойно по скъпо и скъпо ако скъпоъията не беше толкова много като заплатите,всичко щеше да си е на ред за сметките това зависи от човека нали какви разходи си прави.По другите държави няма такава скъпотия,и да има правят си преценката,а тук и с кошкоъо повече да се вдигнат заплатите и толкова повече се вдигат цените ..
59
5
 
18
 
! Отговори
БСП е обречена преди 6 години
БСП не са нито социалисти, нито комунисти, просто ръководството и е от децата и внуците на олигарсите от полит-бюро, от ЦК, ДКМС, докато симпатизантите и са от бедния български народ. Така крадените, бедните и онеправданите се надяват на чудо червените милионери, т.е. техните палачи, да се смилят и да им дадат подаяние. Това няма как да стане никога.
58
2
 
5
 
! Отговори
DO 58 преди 6 години
Условието е 1 милион Евро .После се избиват Парите .
57
1
 
8
 
! Отговори
Сашо програмиста преди 6 години
И аз искам по-ниска заплата и по-малко отпуска, ама ей го на шефа не ще и да чуе. Стой си вкъщи - вика - пък аз ще ти превеждам заплатата направо в долари. Не може да спи ако не си ги мерят с другите шефчета кой колко програмисти има и колко пъти в годината им вдигат заплатите.
56
3
 
15
 
! Отговори
teo преди 6 години
До МАТЕМАТИКА Слушай бе таран коолу и пишман МАТЕМАТИК : Попитай тази червена МАФИОТКА, като мисли за народа защо не ПРЕДЛОЖИ ПРЕМАХВАНЕ НА СУБСИДИИТЕ ИМ, които са МНОООГО МИЛИОНИ, а хвърля прах в очите на заблудените червени бабички с няколко стотин хиляди от заплатите им! АКО СИ МАТЕМАТИК ПОНЕ ПО АРИТМЕТИКА ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ СИ ЕДИН ОТ ЗАБЛУДЕНИТЕ ОТ МАНИПУЛАЦИИТЕ НА БСП-БКП И ***!!!!
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително "интелигентни"отговори на сега управляващи; - "Пекин е някъде във Виетнам"- Караянчева, "Индира Ганди е мъж" - Л.Павлова, "Слънцето изгрява от юг" - Вл. Горанов, "Аз подадох оставка, но партията ми не я прие" - наглост и подлост от Д.Добрев.....ЗА ТЕЗИ ЛИ ГЛАСУВАХТЕ КОИТО ДА ВИ ОСИГУРЯТ ХУБАВО БЪДЕШЕ ? АМИ ТЕ ОСВЕН ДА ПРОДЪЛЖАТ РАЗВИТИЕТО НА КОМУНИЗМЪТ В БЪЛГАРИЯ НА ДРУГО НЕ СА СПОСОБНИ БЕ ОВЦЕ МАЛ'ОУМНИ !
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Условие в България за да станеш депутат или министър: - Да си наследник на шумкарски или червен род и да заявиш на всеослушание, че не си комунист защото си захвърлил червеният си документ и да си изключително пр'ост !
53
5
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Докога поредната скудоумна изцепка на комунистическа буржоазна номенклатурка ще се представя за новина? От комунист най-много да излезе нещо ***....
52
0
 
19
 
! Отговори
Ох лелей преди 6 години
Научили една дума,,популизъм"и я слагат дето трябва и не трябва!Предлагам депутатите да работят на смени-първа ,втора и нощна (на СИРВ!).Да бъдат осигурявани на МРЗ(нали я увеличават всяка година-ще им дойде ,,добре дошла"!)Ако на някой му се наложи да минава ТЕЛК-да получава тези пари които получаваха инвалидите до сега!И да им бъде забранено да се сдружават синдикално(защото и без друго са си сдружени от как се помня!)
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прословутата простотия българска е определила съдбата на хората в тази овча кошара "България" ! Шепа наследници на шумкари и горски разбойници създават партии които озверяват, затъпяват и разделят още повече овцете в кошарата ! Няма такъв народ, няма такава държава ! На по'мия вони само тази територия !