Радев поискал от Ердоган компенсации за тракийците

Президентът щял да продължава да изисква отговор
18 авг 2018 22:50,
257
Радев поискал от Ердоган компенсации за тракийците
Снимка: архив "Булфото"

Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция.

Това каза президентът Румен Радев в своето слово на историческата местност Петрова нива. Там се отбелязва 115-та годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, в което смъртта са намерили свидни жертви на Странджа и Тракия.

"Пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби. Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към спасение в Свободна България. За това и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас", каза Радев, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че е поставил въпроса с компенсациите на Ердоган и допълни: "Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение".

Държавният глава заяви, че никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония освен потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална идея.

"Благодаря ви, че пазите жив спомена и традициите и то не само тук на Петрова нива, а в своето ежедневие и за това, че ги носите дълбоко в сърцата си. Нека бъде светла паметта на всички загинали и напуснали завинаги родния си край в Илинденско-Преображенското въстание. Ние помним и няма да забравим. Вечна слава и поклон", каза още Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ясно се очертава избиратвля на гроб -туркофили-предатели на България
98
10
 
22
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Чета ви простотиите и се чудя има ли българи сред вас !!! Първо прочетете книгата на Иван Шишманов ,,Разорението на тракийските българи,, ,която е издадена през 1915 година,вижте колко имот са имали прогонените от родните места българи,колко народ е изклан и подпален от турците/че и от гърците/ и тогава дрънкайте несвързани мисли ! Ама нали сте и вие като Вожда Еднокнижник ,така си редите овчите приказки...
97
4
 
8
 
! Отговори
7+ преди 5 години
A aко беше Роскат П. какво ли щеше да каже? :)))
96
13
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Харесвам нашия президент. Най-после имаме истински президент, а не послушко.
95
14
 
21
 
! Отговори
да преди 5 години
когато Президентът на българите говори, Пожарникарчето трябва да си записва и да се учи как да се държи като достоен българин,а не като лакей, който тупат по главата като домашен любимец
94
16
 
32
 
! Отговори
Опа Османе преди 5 години
Какви компенсации какъв възродителен процес. Такъв не е имало. Никой не ви е гонил вие сами сте си стегнали багажа. Къщите ви още стоят непокътнати. Тракийците са друго нещо -опожарявани къщи,убийства изнасилвания. Бъди съвестен Османчо
93
12
 
26
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До OsmanТочно те ли бе? Те си пътуваха с коли,моторизирани бяха а и имотите им бяха непокътнати на тур... а на тракийците -ОПОЖАРЕНИ! Праиш ли разлика а?
92
35
 
20
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Щяхте да имате основания и можеше да получите нещо, ако не бяхте направили възродителния. Но при тези обстоятелства, ние също искаме обезщетения. Хората си оставиха или продадоха стоката, къщите и колите на безценица.
91
10
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Един ден поганците ще си платят за погромите. Аз съм тракиец. В магиите съм вещ и кълна всички наред
90
5
 
22
 
! Отговори
байчо преди 5 години
Това няма как да се случи , просто си чеше езика ! Прабабами е от изселниците и е била на 10 години и как документано ще се оправят документите ? Като са влизали в България са писали някакви бележки с имотите , които оставят в Турция , които нямат никаква стойност , 80 процента са били неграмотни !
89
19
 
28
 
! Отговори
до 111 преди 5 години
няма "прокудени" турциизселили са се по собствено желание..тия анадолски номера какви жертви били не минаватБраво на президента Радев !!!!
88
31
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако Ердоган поиска компенсации за прокудените турци со дyпе ли ще плащаме?
87
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен Радев да поиска компенсация за прогонените тракийски българи е все едно Цветелин Кънчев да поиска компенсация за прогонените българи от срутените им незаконни коптoри.Не знам до кога ще се дъвче тази дъвкa, всеки който е предоставил какъвто и да е документ за собственост и го има в архивите и регистрите отдавна е компенсиран. Няма как да компенсираш някой който се е самонастанил и не е плащал никакъв данък.
86
12
 
7
 
! Отговори
ХОДЖАТА преди 5 години
До Анонимен 96 : КОЛКО ТРЯБВА ДА БЪДЕ *** И ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ ТОЗИ ,КОЙТО Е ИЗПИСАЛ ТАЗИ ЛЪЖА ? ИЛИ СИ Е ПРОСТО ЕДИН СЕДЕСАР ПРЕВЪРНАЛ СЕ МИГНОВЕНО В ГЕРБЕР-ДЕМАГОГ ,ЦЕЛУВАЩ КРАКАТА НА БОРИСОВ.ВНИМАВАЙТЕ ,ЗАЩОТО Е ОЩЕ ПРЕСЕН ПРИМЕРА ,КОГАТО БЯХТЕ ШУТИРАНИ ОТ НАРОДА И ПРАТЕНИ НА СМЕТИЩЕТО.
85
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияTi turchin li si be alevi,jiv li si oshte kak mit ne te otkri fetodjiya mrus,no,a na izbitite i prokudeni ot bg turci koy shte im plati,Erdogan sigurno mu kazal che trqbva vzaimno da se razplatim
84
4
 
16
 
! Отговори
къде преди 5 години
И как му го каза На огледалото,като се бръснеше ли???
83
1
 
22
 
! Отговори
Голяма прозявка преди 5 години
Няма ли вече да спите бре, мушмуроци?Сега ли решихте да прекроявате картата на Балканите и да въздавате справедливост?Поне Строителни войски да възстановят най-напред, та да мирясат едни поне частично и да се научат да четат, да пишат и да работят. С този проблем да се справим (или да ги отпратим в Индия), пък после ще оправяме другите бакии.
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВутеАма те и вътре много змии вилнеят бе, Вуте! Човек да се чуди как да се опази.
81
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците не само избиват хиляди българи от Южна Тракия, те ги прогонват, палят имотите им, за да не могат да имат претенции за земите си, а на тяхно място довличит турци от Анадола и ги заселват по земите да българите. Турци ли? После реват, че сме говорили с езика на омразата.
80
9
 
17
 
! Отговори
аха! преди 5 години
И Ердоган казал - "Готово! Провери си утре сметката на Кайманите."