Новият модел на здравно осигуряване: Платен живот! 2%, 12 лева...

Експерти коментират предложенията пред Bulgaria ON AIR
13 сеп 2018 10:45,
173

Нов модел на здравно осигуряване и застраховане предлагат управляващите. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател.

При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

Още по темата

"Вчера разговарях с министъра на здравеопазването, който твърди, че материал към момента няма, а дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат такива намерения, трябва да попитат в Конституционния съд, при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка.

След това било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат.

"След като информацията за предложения нов модел на здравно осигуряване изтече в медиите изскочиха редица въпросителни. Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", коментира финансистът Аркади Шарков.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък", посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
34
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
Не съм тарикатче, защото не съм в бюджетната сфера, а работя и плащам вече 30 години! Имам 5 болнични (за грип). И най-важното - никога не гласувам за ГЕРБ! Вредно е за здравето и опасно за живота!
52
0
 
30
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До ЕлиВ нормални страни като Великобиртания-Канада никой не плаща на ръка при ходене на лекар. Така, че въпроса е ще оставим ли някой да се гаври с нас, а не някакъв друг!
51
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОлегИдват от осигуровките, ако плащаш осигуровки.Нито пенсионерите плащат осигуровки, нито държавните служители.*** в тази държава да искаш.
50
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗК "Олимпик", втори сезон.
49
7
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До аман от плащачи..И да умираме заради една червена лампа?....
48
0
 
28
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Лекарите нямат никаква вина.Те не създават законите.Трябва веднъж завинаги да се реши, или само държавно или само частно.Не може 3 пъти да плащаш за едно и също нещо.И накрая да ползваш частни клиники.Както при колите - 5 данъка за една кола, нключвам зоните и винетките.Абсолютна неадекватност.В САЩ 40 милиона не са здравно осигурени, е това ли искаме.
47
0
 
17
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До ДемократДа само дето от заплатата се прибират 8% всеки месец за здраве за разлика от адвокатски услуги.
46
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното дране, а за "сиромасите" от хазартния бизнес данъка е смешен, ами вдигнете им го и да отива директно за здравеопазване. Да ама не старите ортаци на тиквата не са свикнали да плащат данъци.
45
1
 
7
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 38Откъде идват сега? От осигуровките.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е съдебната система!
43
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""От гледна точка на потребителя ...." посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.--погледнете само с какви термини вече се борави- "потребител на здраве"! тотална подмяна на базови, фундаментални човешки ценности - право на живот!Нникой няма да ви гласува на ши ба ните, измислени проформа избори!1917 г трябва да се върне!
42
1
 
19
 
! Отговори
аман от плащачи.. преди 5 години
Не да се събират осигуровки на тези които не плащат --- а вие спрете да се осигурявате , само като спрете да се осигурявате ,тогава на някой ще му светне червената лампа !
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като имат толкова скъпа апаратура, защо болестите и болните в цял свят се увеличават вместо да намаляват?
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащаш-живееш, нямаш пари-умираш! Прекрасно!
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен36Не си внесъл и 1 ст, а искаш здравни услуги.Тарикатче.
38
33
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Българинът трябва най-после да разбере, че социализмът когато всеки некадърник лапаше безплатно отдавна свърши. Сега сме капитализъм и демокрация - най-съвършената система и здравето е пари. Лекарите са бизнесмени - както адвоката, търговеца, предприемача, предлагат здравна услуга на пазара и се стремят към реализация на печалба. Който е умен и кадърен има пари и може да си позволи качествена здравна услуга, който е мързелив и некадърен - да се лекува с билков чай.
37
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен34Докторите и те хляб ядат точно като тебе.Искаш безплатно ли да те преглеждат?А медицината отдавна вече е свързана с апаратура която също струва пари.Откъде да дойдат според тебе парите за апаратура и за хляб за докторите?
36
0
 
27
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Вярно ли е, че в БГ безработен е длъжен да плаща здравни.Ако е вярно, какво прамят депутатите по този въпрос?Що за безумие?
35
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата -майка за едни и мащеха за други! А Конституцията? Къде пише, че правото на здравни услуги е под условие? Махайте се! Може да сте некадърници, но се превръщате в престъпници!
34
1
 
26
 
! Отговори
Ели - Не преди 5 години
За 20 - г. осигуряване, и максимално, ми се въвежда още едно доплащане В същото време, ползвам само частни услуги в , и извън БГ.спирам да плащам здравни в БГ.Отивам в държава, в която ще плащам 50 - 100 евро на месец, но всичко ще ми е безплатно.Еквивалент на 50 - 100 лв. вБГ.Увеличава ми се здравната вноска с 12 лв., плащам 15% - допълнително до 700 лв. леч,и накрая си плащам в частна болница.Без да получа нищо.Отделно плащам непрокрити пътеки от ЗК и лекарства.Застрахователите са глад