Новият модел на здравно осигуряване: Платен живот! 2%, 12 лева...

Експерти коментират предложенията пред Bulgaria ON AIR
13 сеп 2018 10:45,
173

Нов модел на здравно осигуряване и застраховане предлагат управляващите. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател.

При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

Още по темата

"Вчера разговарях с министъра на здравеопазването, който твърди, че материал към момента няма, а дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат такива намерения, трябва да попитат в Конституционния съд, при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка.

След това било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат.

"След като информацията за предложения нов модел на здравно осигуряване изтече в медиите изскочиха редица въпросителни. Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", коментира финансистът Аркади Шарков.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък", посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
болниците - търговски дружества - печелят и крадат, докторите - търговци печелят и крадат, НЗОК - събира нашите пари, без да счита за нужно да ни казва как се харчат( демек крадат), ама дайте да увеличим вноската... иначе предложенията са добри, само дето както писа долу колегата всичко отива в бездънна яма. Когато бяха пръстовите отпечатъци, разходите бяха намлели ТРИ пъти (това са 300 %) - ето това е процента на кражби, само в болниците
32
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да съберат осигоровките от тези които не плащат вместо да дойат редовните платци.
31
2
 
18
 
! Отговори
всичко се знае... преди 5 години
Всички тези големи държавни болници ще останат празни ако някой успее да направи така ,че да се спре източването, което аз наричам / КРАДЕНЕ / в момента в тези болници действат изпечени ,,източвачи ,, и все още не знаещи докторчета с мляко по бузките който не знаят още дали ще станат ,,източваци,, или ще бягат, та те в момента трупат стаж и мислят--- мед сестра е каквото и подхвърли доктора и винаги го подкрепя, ако тои се мести и тя с него все едно второ семейство ,а *** му викат ,,екип,,
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И следва въпрос: защо сме напуснали България? Незнам дали въпроса е излишен или отговора.
29
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така е много лесно да взимаш пари от бедните да разполагаш с тях като господар преди всичко за супер големи заплати а като доиде време този беден човек да потърси здравна помощ го гледате като неприяте навлек и отново му изтупвате джобовете за така нареченият избор на екип и така нататък затова по смелите българи бягат от страната защото тук освен да измислят нови закони как да те ограбват още друго не можеш да очакваш
28
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравното осигоряване в България е създадено с цел определени хора да крадат на воля.
27
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам хора, който отложи ха операциите на децата си с по 9-19 месеца, и ходеха на 2 смени на ден по фабриките в чужбина, само и само да съберат за лечение.... WTF БЕ БЪЛГАРИЙО?
26
0
 
19
 
! Отговори
Грецки преди 5 години
До АнонименАма нали бяха пред фалит, нали Гърция щеше да банкрутира, нали... нали ... Пепел и пушек!
25
0
 
32
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
2 % при застраховател !!! Е няма как ! Приятелите на Еднокнижеца трябва и те да печелят нещо покрай него....
24
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Дания е 8 процента от дохода, докато не стигнеш 22-23000 лева.После не плащаш. НО! Ако си загубиш работата, винаги си осигурен. Всички с осигурени. Знам, че за някоинот вас е кошмар и и комунистическо, но нима искате мъже, жени и деца да умират, защото не им стигнали 500 лева з нещо си?И другото - Акцизът от цигарите на 100% в НЗОК? Какво ще кажете?
23
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е изнасилване на българския народ.
22
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8% задълж.здравна вноска и допълнително изравняване т.е.доплащане на самоосигуряващите се активни лица ,сега още 2% и на края- еднаква услуга при еднакви условия с един безработен ци..ин.,колко пъти ще плащаме- 4пъти!не е 12 лв а много повече зависи от данъчната основа т.е.от дохода на всеки осигурен!
21
0
 
11
 
! Отговори
маке преди 5 години
няма да псувам хак да ви е
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да познава лично беден доктор? За един прЕател питам...
19
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравната вноска е същото като пенсионната вноска - цял живот плащаш, а като трябва да ползваш или няма нищо, или е абсолютна мизерия.Но защо е такова робство - да не можеш да се откажеш нито от едното, нито от другото? А придирят на "Топлофикация", че заробвала хората. Не, от тях има бягство - ще продадеш апартамента, ще се махнеш от подобна мизерия. А от това няма мърдане. Освен да се махаме от държавата?
18
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който знае език нека да се изнася. Тук нищо добро няма да се случи!
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТНОВО ИМАМЕ ВЗЕХ ОТ НАРОДА!!! А НЕ НАПРАВИХ ЗА НАРОДА!!!НО ТАКА ЩЕ Е КАТО ГЛАСУВАТЕ ЗА БОРИСОВ ДЕТО ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ОТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ И СЕ ВЛИВАЩИ ДИРЕКТНО В БЮДЖЕТА И ОТИВАТ ПОНЕ ЕДНА ТРЕТА ЗА ДРУГИ РАЗХОДИ НЕ ЗА ЗДРАВЕ!!!
16
1
 
29
 
! Отговори
докторианската камор преди 5 години
Новия модел е като се разболееш по сериозно и тръгва да събираш мангизи с каквото имаш под ръка от докторите ...щото бая от тях се опаричиха разграбиха държавните болници и си построиха частни или поне доста от тях спомогнаха от душа и сърце това да се случи ,,тези дето не успяха да се наредят до кацата вече са в чужбина ....
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема стане вашата, живеем в ЕС ако искам ще се осигурявам в Гърция и ще се лeкувам там, НЗОК да се спре да прибира тия пари като искате хората да идват при вас подобрявайте си услугите, защото задължителното осигуряване в тоя му вид е рекет.
14
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо увеличават тежестта върху нас, при положение, че касата продължава да се източва? Наливаме пари в бездънна яма.