Запасното войнство - хора с дълг и морал!

Радев похвали запасните офицери и сержанти
Обновена: 15 сеп 2018 17:21 | 15 сеп 2018 17:15, Камелия Цветанова
45
Запасното войнство - хора с дълг и морал!
Снимка: Прессекретариат на президента

България има все по-голяма нужда от хора, за които честта, дългът, достойнството и моралът не са красиви фрази, зад които се прикриват користни интереси. Това е казал президентът Румен Радев в словото си на Националния събор на запасното войнство, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Дейността на офицерите и сержантите от запаса и резерва е изключително важна за патриотичното възпитание на младото поколение. Особено днес, когато младежите имат все по-малко съприкосновение с военната служба, трябва да оценим този принос за спояването на връзката между армия и общество, за спояването на връзката между поколенията военнослужещи, която значително отслабва след десетилетия на непрестанни реформи. С тези думи президентът Радев се е обърнал към участниците в събора.

По думите на държавния глава, службата на запасното войнство е минала в тежки и предизвикателни времена, когато е трябвало да компенсират нелеки политически решения в сферата на отбраната, да режат техника и да закриват поделения, едновременно да съкращават хора и да мотивират всички оставащи да служат вярно, безкористно и всеотдайно.

"Вие трябваше в условията на непрекъснато намаляващи ресурси не само да пазите способности, но и да развивате нови и да пазите живота и здравето на своите колеги и подчинени. Трябваше да издигате авторитета на Българската армия и да създавате съвместимост с нашите съюзници", е допълнил президентът.

В словото си пред гостите Румен Радев е подчертал, че независимо от политическите превратности, запасното войнство винаги е служило вярно и достойно на родината и днес, когато България е член на НАТО, когато СОСЗР е уважаван член на междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (CIOR), България и нейните интереси продължават да бъдат кредото и смисълът на техния живот.

Държавният глава е припомнил, че вече повече 110 гoдини офицерите и сержантите от запаса и резерва търсят и намират различни организационни форми в интерес на отбраната на страната, в служба на цялото общество и в защита на социалните права.

"Вие, генералите, адмиралите, офицерите и сержантите от резерва и запаса сте напуснали службата под знамената, но продължавате да се борите за една по-справедлива България и ние, българите, ще спечелим заедно тази битка за законност, в която вие ще имате съществен принос", е допълнил президентът.

Радев е коментирал, че много запасни офицери и сержанти таят дълбоко в душата си болка от начина, по който са се разделили с Въоръжените сили, от това, че техниката и поделенията, на които са посветили младостта и живота си, днес тънат в руини, както и че натрупаните през годините способности - професионални, организационни, лидерски, са недооценени, непотърсени и ненужни в нашето съвремие.

"Знам, че изпитвате болка от вашия социален статус и положение днес в съвременното българско общество. И въпреки всичко това знам, че нито за миг не си и помислихте да изневерите на България, на българския народ и на клетвата, която положихте", е казал още държавният глава.

В местността Крънска кория президентът Румен Радев е наблюдавал демонстрации на бойни техники, скокове с парашут, способности на групите за специални операции и висш пилотаж със спортен самолет, демонстрирани от 68-а бригада "Специални сили" и Военновъздушните сили, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
2
 
! Отговори
Е добре де!? преди 5 години
Тиквата не е ли запасняк да'ге...?
34
2
 
4
 
! Отговори
qwert преди 5 години
Строителни войски, Хранителни войски и т.н. За какво достойнство говорите бе ..........
33
4
 
6
 
! Отговори
Men преди 5 години
До 27 не е воювала защото не се е наложило и слава Богу но и самолети втора употреба не са били основно въоръжение а все още ползваме тия които са останали от нея
32
7
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Явно за Румката да оставиш наборните военнослужещи да гладуват, за да въртиш далавери със скъпи алкохоли, е дълг и признак за висок морал.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Кои от ГЕРБ ли?
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Хайде стига едно и също сте ака.ли, изтъркахте се с тази опорна точка, баща му е пълнолетен и си отговаря сам за нарушенията, президента не е знаел. Той е отговорен, морален и дисциплиниран човек. Какво е виновен, че баща му се е похвалил, че е баща на президента. Едно и също стана дни наред не спирате с лай.номе.та. За загиналите хора край Своге мълчите, пък за лекия инцидент не спряхте да дуднете. *** платени.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоВижте какво "Жо" армията не е могла да стреля по никакви граници. Не бъркайте Българската армия с Гранични войски. Гранични войски бяха въоръжено формирование от системата на МВР. Българската армия е съвсем друга работа. Политически офицери е имало и има и в капиталистическите армии. Те не командват.
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха дано и Радев се научи на дълг и морал! Да не прикрива ПТП на баща си - това е морал! Да не разделя а обединява - това е дълг на президента!
27
5
 
14
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
Кои са тез българи бе шмиргел, да не са поср***ните червени калъфи тия от сутрин до вечер караха войската да бръсне портрета на Ботев с чест и дълг ? хахах от бг комуниста няма по-жалка личност. Колко българи убиха фашистите и колко българи убиха бг комунистите из концлагерите ?
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помнете Октомврийския Пренум на ЦК на БКП 1958 г!От тогава няма Българска Армия.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До25. Прав си.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До21. От това Югоембарго. Що сърби и българи забогатяха. Млад си неразбираш. Е не като ходат с туби и кашони цигари.Ами като ДПС, БСП с тирове и вагони. Е и НАТО знае , ама гледа сейр и си трае.
23
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Бъргарската армия служеше за оправдаване несполуките на комунистическия режим.Държаха войниците за да не си потърсят работа и ги задържаха за да могат по-нашите хора първо да си намерят, па после като застудей другите.....Войниците мизерстваха, но пропагандата тръбеше че всичко отивало за войската.Да се надяваме че новата Българска войска ще бъде по-добре осигурена и макар и по-малка, по-боеспособна.
22
4
 
20
 
! Отговори
войник преди 5 години
Българска армия е имало много преди някой да чуе думата комунист.И тогава е жънала победи!Българската войска не се нуждае от БКП!
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15ДА ТОЧНО ТЕ МУ СЛОЖИХА ЮГОЕМБАРГО И МУ СПРЕТНАХА КОСОВСКИЯ СЦЕНАРИИ СЪРБИТЕ ЗАСТАНАХА КАТО МЪЖЕ И СЕ БИХА А НАШИТЕ КОМУНИСТИ СЕ НАСР***ХА КОЛКО ТАНКА ИМА СЕГА СЪРБИЯ И КОЛКО ИМА ПАЛЯЧОТО РАДЕВ
20
1
 
21
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ОФИЦЕРИТЕ от запаса- 99% бяха комунисти, верни на Партията. Армията ни не беше българска, тя беше партийна. Управляваха я политически офицери, които наричаха ЗКПЧ.Правилно армията беше намалена и хиляди офицери съкратени. Тези офицери бяха внимателно подбрани от Комунистическата върхушка, те бяха с промити мозъци. И нека сега да не ми се правят, колко обичали България и служили вярно на нея.По границите, те стреляха по българи, които искаха да избягат от комунистическия затвор.
19
3
 
11
 
! Отговори
от запаса преди 5 години
Тактиката на Русия е при отстъпление да унищожава всичко зад себе си. Нека ки спомним че сами си опожариха Москва пред войските на Наполеон. Разрушаваха железници и мостове пред Хитлер и т.н.При отстъплението си, Русия ангажира своите шпиони да разсипят БНА.Целта беше да не бъдем боеспособни и лесна плячка при евентуално настъпление.Сега същите леят крокодилски сълзи.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Добавяме - торба "сухарка" с парче салам и кашкавал и манерка с пийване.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСръбската армия, та сръбската армия, да не сте сърбин че така ви боли за сръбската армия
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въоръжете ги с бастуни-пищов и по някой друг катетър за неизпускане!