Нинова не забравя, поздрави за Септемврийското въстание

Зове за почит към загиналите в антифашистката борба
Обновена: 23 сеп 2018 16:46 | 23 сеп 2018 16:20, Камелия Цветанова
198
Нинова не забравя, поздрави за Септемврийското въстание
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червената шефка Корнелия Нинова не забрави преврата на комунистите от преди 95 години.

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек", написа тя в социалната мрежа Facebook, цитирана от пресцентъра на партията.

Още по темата
"Никой не е забравен, нищо не е забравено"- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм, на насилие и на разединение, посочва тя.

Септемврийското въстание от 1923 г. е организирано от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) под натиск от Коминтерна, като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат.

В него се включват също така леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към "установяване на работническо-селско правителство“ в България.

Септемврийско въстание като понятие е наложено от българската марксистка историография.

Съвременната историография, като отчита организацията, мащабите и резултатите, характеризиращи септемврийските събития от 1923 г., ги окачествява като Септемврийски бунтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДжоТи неграмотен ли си,това възстание не е на комунисти,в него участва ЦЕЛИЯ български народ - земеделци,анархисти,комунисти,граждани,селяни,интелигенция,всички!Избиват и интелигенцията на народа.Както каза един поет "Клаха народа си,както турчин не го е клал"Никога повече фашизъм!
54
7
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До фашисткиМъчения1923г Забрави да споменеш, товарене в шлепове и потопяване на шлеповете в Дунава. А за плюещите-да не мислите, че от добро са се вдигнали срещу властта "превратаджиите"?Както тези, дето са се обърнали срещу властта и са напуснали фронта 1918-та. Както и тези, дето евентуално зимата ще тръгнат , срещу геноцида в сегашното управление?
53
2
 
11
 
! Отговори
Другата истина преди 5 години
През ноември 1923 г. се провеждат избори за Народно събрание. Народният сговор печели 60% от местата в парламента,но не прави като дружбашите през април същата година да превърне Народното събрание в земеделско събрание.Изборите през април 1923 г. са един от най-нагледните примери колко е вредна за България мажоритарната избирателна система. С 53% от гласовете да вземеш 90% от депутатските места. Я си спомнете кой предлагаше това? - Слави Учиндолеца! Може би той е новият Стамболийски?!
52
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха значи не само във наши дни БСП е била бандитска партия
51
8
 
7
 
! Отговори
фашисткиМъчения1923г преди 5 години
До АнонименОще искаш ли?Мъчения-разни:1.Тичане след побоя с подути крака2.Стоене прав в продължение на дни и нощи3.Обесване с главата надолу4.Бъркане с пръчка в женските полови органи5.Забиване клечки под ноктите и кибритени клечки, които се палят6.Да се спи вързан без да се мръдне7.Туряне в сандък и капене на вода върху главата8.Изнасилване9.Разчекване10.Събличане гол11.Събличане гол и поставяне да лежи върху цимент12.Забиване стъкла в задника13.Връзване върху стол, гори му се
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да убиваме от народа, в името на народа" - Това се отнася и за двете (или повече, зависи от гледната точка) страни. Не ми ги хвалете, моля ви. Искам да видя деня, в който повече от 5ма българи ще седнат заедно и ще постигнат нещо, за което няма да ги издирват от Интерпол.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато над Дунав се мръкнеИ сънен Балканът заспи, Отново в полетата бойниПожарът на бунта гори!
48
9
 
16
 
! Отговори
Джо преди 5 години
След неуспеха на подобен метеж в Германия, СССР плаща щедро на нашите комунисти да дигнат това "въстание". Страхливците подбудители Гошо Тарабата, Коларов и сие бягат в Югославия и от там в Москва - те са знаели, че оскотелите метежници ще бъдат избити от законната власт, а оцелелите след потушаването. Разбеснелите се *** действат точно както след 09.44 - убийства без съд и пристда, кражби, изнасилвания и произвол. А КОРнелия ги хвали - трябва да бъде съдена тая комунистическа отрепкаа!!!
47
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Септеврийскският "майдан" от 1923 организиран от кремълските лакей - русофилите - по внушение на Москва е само един от многбройните примери за продажната, българофобска същност !
46
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАз не съм бил никога член на БКП или БСП,но историята трябва да се помни,за да не се повтаря,никога фашизъм или нацизъм,НИКОГА!
45
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фашисткиМъчения1923това Вие червените *** го правхте с нормалните хора, Пиночет за Вас нагли лъжци
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета коментарите и си спомням, че някой каз апреди малко"Българите не се мразят - обчат се и се подкрепят" - Моите съболезнования, към този наивен човечец.
43
10
 
10
 
! Отговори
фашисткиМъчения1923 преди 5 години
Побои1.С юмруци, дърво, гума и желязо, боксови ръкавици и други2.Система прилеп;(какво ли значи това?)3.Биене по половите органи4.Скачане с подковани обуща и ботуши върху голо тяло5.Бой с пистолет по гръдният кош за туберкулиране6.Връзване с ръцете нагоре, а на всеки крак се връзва сандък с патрони до 50 кг тежък и в това положение биене с дърво...................Ето това и много други неща са вършели фашистите върху народа.Още ли искате фашизъм?
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Бенчо ятака поздрави ли го дето ходи да им укрива златната кокошка очите в Стамбул
41
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шумкарите пак изпълзяха от землянките
40
8
 
8
 
! Отговори
фашисткиМъчения1923г преди 5 години
9.Разстрелване10.Излагане на мъртвите тела на поругание11.Разстрелване на задържани пред очите на тези, които ще бъдат разпитвани12.Удушаване(бесене с примка)(така е убит Гео Милев)13.Принуждаване на лицето да скочи от четвъртият етаж(интересно ако няма четвърти етаж?)14.Рязане на вени15.Копане на гроб и разстрелване над него16.Заравяне на още живи хора17.Убити и после *** с брадва18.Заровени и след 3 дни изровени и обесвани с главата надолу19.Гуляй и фотография с жертвите и после
39
10
 
9
 
! Отговори
КП SS преди 5 години
Дори в Русия забраниха съветската комунистическа партия, ама тук нали е "демокрация".
38
9
 
11
 
! Отговори
тв преди 5 години
дойдат ли комувистите на власт,първата им работа ще бъде да потроят концлагери с газови камери ,за свойте врагове.
37
11
 
8
 
! Отговори
фашисткиМъчения1923- преди 5 години
1923-1925г.Инструкция-указание на РО-2 при Щаба на войската до разузнавателните секции в частите за мъчения, които трябва да прилагат:Физически жестокости и убийства1.Рязане на части от тялото: полови органи, гърди и други и поставянето им в устата на жертвата2.Рязане на уши и даване да си ги изяждат3.Заравяне жив до шията4.Скопяване5.Изнасилване на жена пред мъжа и децата й6.Убиване на мъж пред очите на жена му и децата му7.Убиване на децата пред баща им и майка им8.Убиване на децата пред баща им и майка им
36
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредното доказателство че БКП и техните последващи видоизменения са терористична групировка, за тях има само едно решение - Пиночет, стадион, бетон !