Без лобизъм за новите изтребители. Само най-доброто за армията!

Каракачанов: Имаме изисквания, цени. Който ги спази - той е!
Обновена: 29 сеп 2018 14:51 | 28 сеп 2018 16:30,
98
Без лобизъм за новите изтребители. Само най-доброто за армията!
Снимка: архив, Булфото

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не лобира за нищо друго, освен българската армия да получи най-доброто решение за модернизацията си.

Така той отговори на въпрос дали няма да бъде обвинен в лобизъм за избора на нов изтребител, тъй като неговият заместник е в Швеция и ще бъде на посещение в централата на SAAB, производителят на многоцеливия самолет "Грипен".

Преди време вицепремиерът Каракачанов пък бе обвинен пък в предпочитания към американските F-16.

"Аз лобирам за едно, за българската армия и нейните бойни способности. За нищо друго не лобирам. Това, което е добре за армията, е добре и за България. Когато има покана към министерството на отбраната, ти не можеш да приемеш една, и да откажеш друга. В противен случай това би било лобизъм - да подбираш поканите", обясни министърът на отбраната.

Още по темата

Той настоя, че процедурата за избор на нов изтребител не означава да спрем да поддържаме отношения с половината държави от ЕС и НАТО.

"Какво означава, че не трябва да поддържаме отношения по време на подобни процедури. За самолетите са 4 държави, за бронираната машина - 4-5, за корабите - 7-8. Това означава ли, че с половината ЕС и НАТО не трябва да комуникираме, докато текат преговорите?", запита Каракачанов.

Той уточни, че на 1 октомври в 12 ч. е крайният срок за подаване на офертите и предложенията за самолетите.

Офертите ще бъдат отворени в същия ден, а комисията от министерство ще има на разположение 14 дни, за да направи оценката на предложения и да подреди кандидатите.

"Имаме технически изисквания, ценови параметри. Който ги спази - той е", заключи Каракачанов.

По-рано днес стана ясно, че одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Вече е изпратено искане за получаване на оферти за американски Ф-18, Ф-16 и Ф-18 от САЩ, Португалия и Израел, а "Юрофайтър" от Германия и Италия, искаме оферта и за френски "Рафал", както и шведски "Грипен", включително новопроизведени и употребявани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
33
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Анонимен 46Ох че си неадеквaтен.
44
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента най- опасният изстребител в света е МиГ-31 БМ! Това е наследника на МиГ-25 най бързия самолет в света създаден да прихваща американския SR 71Blackbird ! За съжаление България не може да си позволи закупуване и поддръжка на такъв самолет а и руснаците никога няма да ни продадат! Това е стратосферата изстребител прехващач, който лети в космоса и развива скорост над 3 Мах! За другите изстребители е все едно орел на лов за врабче! В миналото в БГ сме имали няколко МиГ-25.
43
1
 
38
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
По същия начин както едно евтино РПГ или други разновидности са евтини и вадят от строя танкове за милиони, по същия начин на нас ни трябват ПВО ракети! Нито ще нападаме някой, нито бихме имали възможност да нападаме, затова ни трябва защитно оръжие което е ПВО!Причините са ясни - по евтино за закупуване, по евтино за поддръжка, по малко заплатополучатели за издръжка! Какво има да се мисли? ПВО системи и точка!
42
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Воеводо,докога ще лъжеш.Какви самолети си сънувал.То няма пари за пенсии изаплати ти самолети ще купуваш.С какво,с трици.
41
2
 
37
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
вчера говорих с летец ....... вярваме ти ! И от къде знае този летец колко струва поддръжката на един самолет, на който никога не е летял?
40
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен40 Добре е,че никой не те пита тебе.На българската армия са нужни само натовски бойни самолети,Русия е от другата страна на барикадата.
39
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миг пада като круша. Неслучайно никой вече не го поръчва. Руска техника май масово я отказват вече. Защо ли???
38
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си на времето като идваха Буревестниците, преди да излетят за демонстрационния си полет, техния поддържащ персонал мина и измете пистата. Защо - до ден днешен не знам. Такова между другото не съм виждал с МиГ-ове, рулира си, излита си на *** писта и нема ядове.Иначе, ако воеводата иска най-доброто за армията ни, да пусне запитване към РСК МиГ за МиГ-29 ОВТ и да не се *** с измислените F-16, ноооооооо никой не ме пита мене...
37
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без лобизъм- хайде бе. Някой вярва ли,че на България САЩ няма да й извият ръцете само и само да купи американски самолети. Вчера говорих с летец. Той твърди очевадното,че подръжката на американските самолети не е по джоба ни, но това политиците не ги интересува.Комисионните са важни.
36
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що пишете наизуст. За Ф 16 офертата е за последния Блок 72 Viber, който е модификация от този век с радари и оборудване на Ф22 Раптър и Ф35. Индия отказа руските и купува предния модел Блок 70. Това ще е най- добрия самолет на Балканите. Чисто нов с цех в Бг за поддръжка и ремонт. А великото C400 е в Сирия от 2 г. Старите Ф16 си летят на воля.
35
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най- добрите самолети са Су-35, F-22, МиГ-35, Rafal, Eurofighter. Останалите са стари концепции! А най доброто за българската армия е да възстановят ракетни войски да закупят два дивизиона С-400 и един Пейтриът. Като имаме ракети ще може да сваляме всякакви самолети! Освен това една ракета е на порядъците по евтина от един самолет!
34
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Поне да изберат нови ф-16. Голямо метене на пистата за новите прахосмукачки ще падне. Ще им трябват стотици метачи военни за всяко летище."Смятай в оная пустиня в Израел как летят редовно с Ф-16. Това за "прахосмукачките" са само митове и легенди.
33
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне да изберат нови ф-16. Голямо метене на пистата за новите прахосмукачки ще падне. Ще им трябват стотици метачи военни за всяко летище.
32
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо не може руски самолети?
31
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските МиГ-29 са най-добрите изтребители!!!
30
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските изтребители СУ-35 са най-добрите, но нали сме в НАТО..............БГ-политици няма да ги купят!!!!
29
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-доброто и евтино е СУ!
28
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Доволен 27Къде се е доказал бе ? Разбираш от самолети колкото св.ня от кладенчова вода.
27
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-доброто според кого и за кого се пита. Че няма да е най-доброто като въоръжение избрано от целия свят е ясно. Особено след като става въпрос за конструкции от 60 години на миналия век и втора трета и пета употреба. Остава да си мислим за друго най-добро за някой наш чуек или чуеци. Шкембак-Ойвода и той ни засипа с глупости и не се усеща.
26
20
 
39
 
! Отговори
Доволен преди 5 години
До Анонимен--12А казвал ли ти е някой колко си халтав?Само Ф_!6. самолет БОЕЦ. Доказал се е. Напълно модернизиран. 4500 са на въоръжение.Руснаците не успяха да направят изстребител с един двигател.Само Ф-16. Доказан боец с нова електроника и радар.