Без лобизъм за новите изтребители. Само най-доброто за армията!

Каракачанов: Имаме изисквания, цени. Който ги спази - той е!
Обновена: 29 сеп 2018 14:51 | 28 сеп 2018 16:30,
98
Без лобизъм за новите изтребители. Само най-доброто за армията!
Снимка: архив, Булфото

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не лобира за нищо друго, освен българската армия да получи най-доброто решение за модернизацията си.

Така той отговори на въпрос дали няма да бъде обвинен в лобизъм за избора на нов изтребител, тъй като неговият заместник е в Швеция и ще бъде на посещение в централата на SAAB, производителят на многоцеливия самолет "Грипен".

Преди време вицепремиерът Каракачанов пък бе обвинен пък в предпочитания към американските F-16.

"Аз лобирам за едно, за българската армия и нейните бойни способности. За нищо друго не лобирам. Това, което е добре за армията, е добре и за България. Когато има покана към министерството на отбраната, ти не можеш да приемеш една, и да откажеш друга. В противен случай това би било лобизъм - да подбираш поканите", обясни министърът на отбраната.

Още по темата

Той настоя, че процедурата за избор на нов изтребител не означава да спрем да поддържаме отношения с половината държави от ЕС и НАТО.

"Какво означава, че не трябва да поддържаме отношения по време на подобни процедури. За самолетите са 4 държави, за бронираната машина - 4-5, за корабите - 7-8. Това означава ли, че с половината ЕС и НАТО не трябва да комуникираме, докато текат преговорите?", запита Каракачанов.

Той уточни, че на 1 октомври в 12 ч. е крайният срок за подаване на офертите и предложенията за самолетите.

Офертите ще бъдат отворени в същия ден, а комисията от министерство ще има на разположение 14 дни, за да направи оценката на предложения и да подреди кандидатите.

"Имаме технически изисквания, ценови параметри. Който ги спази - той е", заключи Каракачанов.

По-рано днес стана ясно, че одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Вече е изпратено искане за получаване на оферти за американски Ф-18, Ф-16 и Ф-18 от САЩ, Португалия и Израел, а "Юрофайтър" от Германия и Италия, искаме оферта и за френски "Рафал", както и шведски "Грипен", включително новопроизведени и употребявани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
33
 
! Отговори
V преди 5 години
До 22 Ф18 за разлика от ф16 не са лоши изтребители .Въпроса е за кво ще ги ползваме като съвременните средства за пво са много по добри от изтребители .Нали изтребител означава самолет който изтребва противниковите нападателни самолети? Все пак изтребитела (използването на пълен член вече не е задължително) има и други функции.Прегледах конструкцията на су 27 и миг 29 .Мига дава много по добри възможности от суто ;) Алуминиевата обшифка въобще не ни трябва .титаниевата конструкция е важна.
24
2
 
46
 
! Отговори
русенски маке преди 5 години
купете ракети - в пъти по-добре !!!!
23
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даам, както знаем безплатен обяд няма, ....а както също много добре знаем Цвъки през последните години ходи на няколко обяда и молитвени закуски с американски президенти ... и както също много добре знаем еднолично провали предходният конкурс, на който бяха избрани "Грипен"... та така, знаем, но те са гьон.сурати....
22
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BAAAA TVA TYPO PRAVITELSTVO DOZAKOPA NI SYS ZAEMI I KRAJBI BI TATO 100 PYTI
21
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как най-доброто бе, като е поискана и приета оферта за ф-16 и ф-18 - концепция от миналото хилядолетие...Защо като е най-доброто американската армия гледа да се отърве от огромните ненужни количества от тези самолети и купува ф-22, но най-вече ф-35?За едната комисионна ще има да връзвате връзки може да видите как във филма Маргарит и Маргарита....
20
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DAAA CHISTO NOVI F 16 OT 1945 G GLUPACI
19
3
 
51
 
! Отговори
джо преди 5 години
Цялата тази дандания е прах в очите на данъкоплатеца. Всички тези фирми участваха и в предишните оферти . Всичко е решено , ще видите , че ще купим от разкулачените в САЩ Ф-16 втора ръка.
18
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PO MINALIQT VEK SAMO F16 ZA DJILQZU
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
EE NEMA NACHIN DA NE ZABIEM NAI TYPATA OFERTTA F16 OT PO MINALIQT VEN ADSKI GYLMI SME SAMO NA USA DA UGODIM
16
18
 
35
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Анонимен 12 Искаш да кажеш че Радев е много по добър от Плевнелиев , нали ?Ех тиии, грипенист такъв.
15
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само най-доброто я! Ф-16/18 на старо, карани само от баби и то само събота и неделя до магазина, освен това ремонтирани. В същото време ПП ГРОБ ще плаща по 100 млн годишно а тия след тях да се оправят!
14
17
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са циркове! Просто московците командват в България!Какво са 100 млн, като само миналата година дадохме 10 пъти по толкова на московците за самовари в Белене и 40 пъти по толкова за КТБ в полза на Пеевски и Борисов. А само преди месец Борисов даде безотчетни 500млн в полза на Дпс.Просто никой от управниците в продажна България не иска да се раздели с руската ***.
13
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите не пускат кокала, бе, да му се невиди ?!
12
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава."Ясно е защо първите 3 години са малкото пари. След 3 години ще има избори за ново правителство. Да му мислят следващите от къде ще намират пари за самолети.
11
7
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шведските самолети "ГРИПЕН" са много по-добри от американските щайги F-16.
10
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на гол шкембак -чифте самолети бързате да сключите сделка ,та да приберете комисиона , па народа после да плаща до живот , ама ще има ли народ - емиграцията върви със страшна сила .тук остават пенсионерите и електората - те ли ще плащат ?
9
4
 
57
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Тиквата не е специалист по кофопомпи.Дипломната му работа е друга - Размотаване на *** в пресечена местност.А на Цветанов пък дипломната работа от ВИФ е - Как да направим челна стойка в домашни условия.Ето такива ви управляват.
8
10
 
44
 
! Отговори
V преди 5 години
Ши умрем от смех :))) Първо за кво са изтребители ? Второ ние тия можем да ги подобрим така че да можем да ги използваме за нападателно оръжие и да има смисъл . реактивния двигател е много горещ и издава позицията на самолета има много по добро и просто решение на проблема . И можем да си го направим сами а не да хвърляме милиарди в чужбина както искат така наречените ,,националисти,,
7
6
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРИПЕН, който е производство на холдига СААБ е най-доброто като цена-качество.Само че няма да го вземат за да играят сечено на Радев.Не зная друг освен Радев, който е първокласен военен пилот да разибара повече от самолети.Да не би Шкембе войвода или Банкянския специалист по носене на кофопомпи.
6
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шведските изтребители са много по-добри от американските щайги!!!