Петков отряза пенсионерите: Каквито увеличения – такива!

Повече от предвиденото социалното министерство няма да даде!
112
Петков отряза пенсионерите: Каквито увеличения – такива!
Снимка: Dnes.bg

Социалният министър Бисер Петков даде да се разбере, че предвижданите увеличения на пенсиите за догодина са възможните и други няма да има.

Коментарът му е по повод протеста на пенсионерите пред сградата на Министерския съвет. Сред исканията на възрастните хора е ръст на минималната пенсия, която да стане 55% от минималната заплата.

Още по темата

Петков коментира, че вече са направени стъпки за увеличение и ако преди година минималната пенсия е било около 160 лв., от 1 юли 2019 г. ще е към 220 лв.

По думите му, ако увеличението стигне 308 лв., колкото искат пенсионерите, ще се получи дисбаланс в цялата система.

"И сега голяма част от пенсиите са на минимален размер, а това, което правителството прави, е за ежегодно индексиране на всички пенсии", посочи министърът.

По думите му общо планираните разходи за пенсии за следващата година приближават границата от 10 млрд. лева и са повече с 500 млн. лв. от тези за настоящата година

Водим разговор с организациите на пенсионерите, вслушваме се и се опитваме реалистичните искания да бъдат удовлетворени, обобщи Бисер Петков.

Той съобщи, че правителството е приело промените в Закона за хората с увреждания, които вчера обсъди НСТС.

В законопроекта се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Предвижданите мерки са обезпечени с 486 млн. лв. Петков напомни и че премиерът Бойко Борисов обеща допълнително 150 млн. лв., които също са включени за следващата година.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента до края на седмицата. Петков каза, че лично ще уведоми за това протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
13
 
! Отговори
до 55 преди 5 години
хахах,че тези с високите пенсии цял живот са се почесвали отзад,защото и без това ръцете им са заврени там където не ги огрява слънцето
54
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ощетен пенсионерЗащо да мреш бе колега? Колкото си внасял,толкова ще получаваш!Или давай да вземем от тези с високите пенсии,да дадем на онези,които цял живот са се чесали по задните части!
53
18
 
2
 
! Отговори
Доволен съм преди 5 години
До двойни стандартиСтандартът не е двоен,а е почти вековна практика и традиция във всички развити държави! Може и да не му харесва на някой,но е така и скоро няма да се промени!Ако искате да сте,като държавните служители станете такива!Иначе аз съм доволен,от юли пенсията ми ще стане 1200,заплата още толкова,жив и здрав съм и съм само на 52 години!
52
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не зная дали комунистите са откраднали пенсионния фонд и колко пари е имало.Зная, че по време на правителството на Иван Костов България бе разпродадена за жълти стотинки.Пенсионната реформата,която проведе Ив.Костов и приватизацията със сигурност е в най-дивашкия вариант в цяла Източна Европа. Него пенсионерите трябва да "благославят за здраве" от сутрин до вечер. Трябва да благославят и трите варианта на правителствата на Б.Борисов, защото НИЩО НЕ НАПРАВИ за тези хора.Само оправдания.
51
10
 
7
 
! Отговори
Панталеев преди 5 години
Аре бе и без това Бойко би го каза ,че сте в тежест на системата и това Ви е много,какво надигате и без това малко Ви остава.
50
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите и с толкова не вдигаха пенсиите.По времето на Ореха увеличиха пенсиите с 4,50 лв., което си беше подигравка. и после даже се хвалиха с това. Тогава обаче троловете хвалиха как "пенсиите били се вдигнали". Сега скачат значително повече, но същите *** сега плачат, че било малко.Това е типичният комунистически подход "ако ние правим нещо то е добро, ако другите правят същото нещо, то е зло".Комунистите много пъти реагират точно по този начин, двулично и лъжливо. Да не кажа винаги
49
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото с откраднатият пенсионен фонд от комунистите е, че тази кражба ще вреди и занапред. Ограбиха всичко след 1989 г. "приватизацията" беше тяхна, парите от пенсионният фонд отиде у тях, държавният резерв беше окраден и раздаден под вид на червени куфарчета на техни хора.Медиите ги взеха те, (Пеевски), прокуратурата е тяхна, общо взето навсякъде е пълно с техни кадри, и в МВР, и в МВНР, и навсякъде.Нямаше реална декомунизация.Всичко се прави по някакъв начин, но абсурден.С комунисти толков
48
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То лошото за червените ***, които са възрастни и се радват на всяка стотинка е, че в скоро време БКП ще престане да заделя пари за *** и те ще я закъсат съвсем.Първата ударена тролска медия от безпаричието е телевизия "Алфа", сега да видим кои са следващите. Шеломов също го закъсва за пари и там нещата не са цветущи, та и от там парите ще секнат. ѝвсичко ще се редуцира. Тролиата и без това е на измиране.Горките хора, цял живот се борят за партията (БКП) и накрая тя ги оставя да умрат.
47
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера защо не се преизчислят пенсиите на онези,които най-много пострадаха от реформата по времето на Ив.Костов.Това са истински засегнатите пенсионери - учители,инженери,лекари и т.н.Тези хора са малко и с всеки изминал ден остават все по-малко. Тези пенсионери не се ползват от коледни и великденски добавки, защото с лев-два не им стига. Майка ми е бивш директор на гимназия с филологическо образование;два западни езика.С вдовишките на баща ми взема 360лв.пенсия .Дали е честно?!
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емиграция
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минималната инвалидна пенсия е 176 лв. За инвалиди 50-70%. Но ако инвалидът има хубав стаж, може и по-висока да е, формулата е една и съща. Брат ми е на 56 години сега, с инвалидна пенсия, но има стаж 35 години и получава 770 лв.инвалидна пенсия. Така че стажът има голямо значение
44
25
 
10
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
По тв-то гледах че протестират разни военни офицерчета главно а вероятно и от ДСНародна Република България беше построена от СССРПетър Младенов искаше да искара танковетеДобри Джуров караше Семерджиев да изкара танковетеАма като СССР изобщо вече несъществува червените са за никъдеКомунистите във България са като надрусани с много силен наркотик,особенно ОБЕДИНИТЕЛЯ Румен Радев дето още не загрява че ЦСКА-софия сее разделение и унищожава армията ниТази работа без СССР не става
43
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Доган дадохме студен резерв 20 милиона годишно, на Гергов дадохме 43 милиона. Е, стига сме давали. Дадохме достатъчно.
42
18
 
0
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До Анонимен 31. Ех да ми плащаха за това, което пиша щеше да е супер ! Мизерията никога не съм я отричал, просто коментирам факти от моя професионален опит. За мен е все тая кой ще управлява, защото всички са мошени.ц.и. А най-обичам такива "специалисти" като вас, които знаят кое е най-добре за държавата, но само във форумите. Станете финансов министър господине и вижте колко лесно се увеличават пенсиите !!!
41
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При управлението на ГЕйРБ беше въведен нов данък - върху лихвите по влоговете на хоратаТова е най - наглата лъжа за днес!! Банките са НЕЗАВИСИМИ финансови институции и САМИ определят банковата си политика. Конкурентната среда предоставя все по-гъвкави предложения за привличане на клиенти!! Колкото по-сигурна е дадена банка, толкова е по-малка лихвата, а самата данък върху нея до 10 000 ? е центове. Така че това не засяга масовият вложител.
40
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39 тролЗнаеш ли каква е пенсията на инвалидите? 176лв и то трябва да имаш стаж, да си работил и внасял осигуровки, за да ти дадат големите 176лв инвалидна пенсия.Знаеш ли на кого ще дадат добавки? На майките с деца с увреждания. На пълнолетните инвалиди с трудов стаж няма да дадат нито стотинка.Предай тази информация в Централата ви. Да променят пропагандата, защото издиша.
39
0
 
27
 
! Отговори
пенсия преди 5 години
Имам в момента 43 г. реален трудов стаж 3 к. Не ми достига една година възраст за да пенсионирам, но имам право на една година по-рано с 4% пожизнено намаление. За годината по-рано разбирам, но пожнено защо? Оправете тази крещяща несправедливост г-н Петков-аз съм си изработил свойто и съм болен.
38
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща ми е пенсионер и никога не се оплаква от пенсията си. Какви са тези мрънкания за пенсии, защо не протестирате против фалшивите инвалиди, дето точат пенсионната система, че и добавка след Нова година от 198 лв. ще им дават от социални грижи, отделно и пенсия имат. Младите им искат 40 години стаж, ужас, в този стрес да работят до 65 г. за да има за калпавите без стаж.
37
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Симеонов по СКАТ каза на едно зрителско обаждане ,че не може нищо да направи защото пенсионерите не са приоритет на ГЕРБ-- питам Защо Симеонов тогава крепи ГЕРБ и си отговарям фор монеу....заради това съдружие с ГЕРБ патриотите няма да видят Парламента... Това ли са големите национални интереси да гарантираш бавна смърт на една трета от народа.....аз не знам как с 300 лв ще си платиш тока водата данъка на жилището ,лекарствата и после идва ,че трябва да ядеш ? А при платено здравеопазване ?
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Аз "дръта" нямам. Каруцарският ти език те издава, че си платен партиен ***. Агресивен и примитивен. У Централата ви избират с конкурс по про.стащина и младост. Млад, т.ъп и агресивен е лицето на вашата партия.Хвърлянето на пачки е ваша партийна пропаганда, измислица, за да внушавате на хората, че пенсионерите са богати. При вас всичко е лъжи и пропаганда.