Тънки леви сметки за бюджета: Осигурителен таван – 5200 лева!

Така щял да се увеличи таванът на пенсиите
Обновена: 17 окт 2018 21:03 | 17 окт 2018 16:00, Камелия Цветанова
166
Тънки леви сметки за бюджета: Осигурителен таван – 5200 лева!
Снимка: Dnes.bg

Максималният осигурителен доход да скочи двойно, което автоматично ще увеличи и таванът на пенсиите.

Това предложение дойде от левицата в парламента, която застана зад исканията на пенсионерите, които днес протестираха под прозорците на властта.

Според социалиста Антон Кутев не е достатъчно максималният осигурителен доход да стане 3000 лева, ами трябвало от 2600 лева да скочи направо на 5200 лева.

Още по темата

Така и максималната пенсия няма да е 1200 лв, а ще е 2000 лева, смятат в БСП.

Пенсионерите пък настояха изобщо таванът да падне, защото дори и да бъде качен до 1200 лева, пак имало много ощетени хора.

Според Кутев с двойното увеличение на максималния осигурителен доход ще има повече пари в общественото осигуряване и това ще доведе до увеличение на всички пенсии.

"Левицата ще внесе исканията на възрастните хора през бюджета", обеща Филип Попов.

Пенсионерите поискаха да бъде приет Закон за възрастните хора. БСП вече написа такъв, само че мнозинството в парламента го отхвърли. Въпреки това социалистите ще поискат да бъде обсъден отново.

Припомняме ви, че таванът на пенсиите не успя да падне, а вместо това се вдигна от 910 лева, колкото е в момента, на 1200 лева от 1 юли 2019 г.

Властта предвиди и минималната пенсия да скочи с 4,6% по швейцарско правило. Сега тя е 207 лева, а аритметиката показва, че тя ще скочи до 216,52 лева.

По-рано днес социалният министър Бисер Петков обясни, че увеличенията за догодина са вече предвидени и социалното министерство не може да осигури допълнителни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно как като капитализмът е толкова гаден, а комунизЪма толкова добър, то в капиталистическите държави пенсиите и доходите са високи, а в комунистическите държави доходи и пенсии са ниски.
93
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството казва по този начин на младите "който иска хубава пенсия - багажа и терминал 1". Не че младите не го знаят, де. Но друго си е властта официално да им посочи пътя навън от България.
92
0
 
7
 
! Отговори
счетоводител преди 5 години
До Анониментова няма да се случи,докато не се променят много неща в държавичката ни- като се започне от методика за изчисляване на пенсии,минем през прозрачност на разпределение на обществен ресурс и стигнем до порочните и уродливи практики за изнудване на бизнеса и работодателите чрез всевъзможни хватки и прийоми....
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За минималната пенсия на един Един пенсионер е необходим поне Един работещ!За нормална пенсия на Един пенсионер са необходими минимум Двама работещи!Бих предпочел сам да се осигурявам, но имайте предвид, че дори осигурителният ви фонд може да "изгърми" като КТБ или да бъде "погълнат" от инфлацията!Например така "изгърмяха" пенсиите (осигурителните пенсиони фондове) на много американци през 2008 г.Абе, с една дума - гаранции няма!Капитализъм да го е...а!-)))))))
90
2
 
8
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Принципно идеята за висок осигурителен праг не е лоша, но при съответно намаление на осигурителната тежест като процент - така ще има що годе справедливо пропорционално осигуряване. Примерно при сегашната система за доход 5200лв осигуровките са около 360лв за служителя и 490 за работодателя, при 5200лв осигурителен доход ще скочат приблизително двойно и ще достигнат сумарно около 1700лв, което е прекалено много.
89
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво Калфин толкова време мъдри пенсионен закон, според който от един момент нататък хората трябваше да се пенсионират с достойни пенсии. Сега коригират закона, така че тежестта на година трудов стаж да спре да нараства и хората пак ще си вземат мизерните пенсии след като спрат да работят. Просто избягвайте да се осигурявате ако е възможно, така или иначе пенсии няма да вземете, по-скоро някакво подаяние.
88
1
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Отгледайте 3 деца и ги пратете в чужбина. Всяко да ви праща на стари години по 150 - 200 евро, пак ще разполагате с повече пари, отколкото ще ви дадат поредния Боко или Корнелия, когато дойде време да се пенсионирате. Тази държава няма да прокопса, защото крадците и са много и много други чакат на опашката, за да седнат "горе". Откъде знам ли? Манталитетът е такъв.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Надя"Но знам, че нищо от това Никога няма да се случи. "Случвало се е в Австрия 30те години, в селцето Вьоргл, правят експеримент за системата на свободните пари на Силвио Гезел. Имало е огромен успех, но централната банка на Австрия ведната го забранява и го обявява за незаконен. Може да се намери инфомрация в интернет.
86
8
 
1
 
! Отговори
pozdravi ot sydney преди 5 години
До смешника с 6к в БГ, само си за съжаление, ти зимаш заплата на един чистач в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2800! Начинещи студенти им даваме 65к без значителен стаж. За хора с професия като мен с опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари. И тва не е тайна, пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 6к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе! Хаха
85
2
 
9
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
До Анонимен 75"Ти на колко сее осигуряваш?подозирам,. че грам данък не плащаш."-------------------------------------------------------Осигурявам се на тавана на доходите- 2600 лв. И понеже получавам повече, затова искам да се вдигне тавана. Данъци плащам върху реланите суми, които получавам от наеми. Декларирал само един апартамент като основен и само за него ползвам намаление на данъка. За другите плащам в пълен размер. Други въпроси имаш ли, Андрешко?
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До счетоводителСъщо твърдя,че няма лошо,но да накарат работодателите да осигуряват работниците си на истинските възнаграждения! Не че пенсиите ще скочат,с кой знае колко,но при всички положения ще постъпват повече приходи в НОИ и хората един ден няма да се чудят защо са получавали високи заплати,а пенсиите са ниски!
83
6
 
2
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Ами толкова е чисто. Чувал ли си за 13 заплата? А има и 14 заплата на някой места. Плюс бонуси и др. Не знам защо гледаш някви хвърчащи аналитики? Явно толкова ти стига акъла и не вдяваш англйски и обявите те затрудняват да ги прочетеш? Дори в момента имаме 2 обяви в сеек.ком.ау едната е за човек с дългогодишен опит 108к на година доларЕ, макс 116к. А други фирми дават 120к. До 2 месеца ще наемем квото има на пазара, защото проектите ни притискат. Ти по добре си седи в поднебесната сигaния
82
3
 
15
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Само като прочета - БСП предложи и се чудя да се смея ли да плача ли ? Тези *** от повече от 100 години съсипват България. Ама явно ги бива поне в това. Как все още се намират заблудени да им вярват, че даже и да им гласуват, акъла не ми побира.
81
5
 
11
 
! Отговори
Надя преди 5 години
Светът никога няма да се оправи, докато не се спрат данъците и държавата не започне просто да си печата пари, когато и трябват. И в болниците да започнат да лекуват абсолютно всеки, а не да оставят бедните да умират. И хората да разберат, че парите са просто една хартия и не трябва да им бъдат цел в живота. И най-святото нещо в живота им да бъдат семейството и приятелите. Но знам, че нищо от това Никога няма да се случи.
80
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъм не е имало, системата беше нещо като социализъм. Имаше много проблеми, но никога не е имало мизерия и бедност както при днешната система.
79
0
 
12
 
! Отговори
счетоводител преди 5 години
..ами няма лошо- и 30 000 лв да го направят....ама няма да има кой да плаща...то вече масово фирмите започнаха да си регистрират фирми на служителите и те да се самоосигуряват на минималния доход,а само веднъж в месеа фактурират труда си към бившия си работодател....
78
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета и се чудя,да се смея или да плача!Това не е държава!!!
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гладна кокошкаНикой не иска ВИСОКИ заплати. 80% от работещите получават ПО-МАЛКО ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА, която е около 1200 лв. Това е проблема! Затова ви избягаха не само специалистите, а и нискоквалифицираните кадри. Затова вече дори шофьори трудно си намирате.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До opetkovМладите застаряват и ще искат пенсии но няма кой да бачка тогава.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гладна кокошка29 г. ги чакат тези бизнеси и все ги няма. Някои ги и не дочакаха и не можаха да се пенсионират а внесоха.