Пенсионерски протест: Достойни пари – спокойни старини!

Искат минималната пенсия да е равна поне на прага на бедност
28 сеп 2018 14:30,
77
Пенсионерски протест: Достойни пари – спокойни старини!
Снимка: архив, Булфото

Пенсионери настояват минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст всяка година да се определя спрямо линията на бедност и да бъде равна поне на нея. Това казаха председателят на Българската асоциация на пенсионерите - София Николай Говедаров и Тодор Стамболов - главен координатор на организацията.

Сега линията на бедност е 321 лева, догодина ще бъде 348 лева.

Пенсионерите искат още и преизчисляване на пенсиите за стаж и възраст, съобразно стандарта на живот в годините на осигуряване, както и ежегодно преизчисляване на пенсиите.

"Ако съм работил до 1990 година и съм взимал 500 или 300 лева, за онова време съм вкарал определени пари в системата спрямо жизнения стандарт тогава, а държавата чрез различни закони отнема възможността ми да си получа внесените пари за спокойни старини", коментира Говедаров.

Пенсионерите настояват още и за отпадане на тавана на пенсиите.

"Държавата е поставила ограничителен праг още преди години, за да не изплаща реалните пенсии на миньори, летци и т.н.", каза Говедаров и допълни, че всички суми, които не са изплатени в годините заради действащия във времето таван могат да бъдат ползвани за увеличение на минималната пенсия.

БАП прави национална безсрочна подписка "Пенсионерски протест" с исканията за промяна в размера на пенсиите, като не събира подписи в столицата, както и в областните центрове, които по думите на Говедаров, не отразяват действителността в изчезващите села и малки градове.

В подписката вече са се включили 8342 реално протестиращи граждани от 56 населени места на България. Всички те са посочили имената и адресите си.

Говедаров отбеляза, че подписката не е приключила и участниците в нея непрекъснато се увеличават. По думите му хилядите бедни, отрудени, инвалидизирани пенсионери не могат да си позволят да платят транспорт и да протестират пред Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Анонимен 70Овчи, когато Цвинокио, Бинокио-Тиква и подчинените им медии лъжат, ти гледаш ли ги как се пулят или нямаш нямаш акъл и за това? Толкова ли си *** та не усещаш лъжите им?
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, от една страна реват че не им стига. Като стане време за хвърляне пари от балкона, или от прозорец, под 10 000 лева не се хвърлят. Значи искат да хвърлят не по-малко от 15-16000 лева не едно хвърляне. Аз напълно се обърках с тези искания. Нека Борисов да вземе решение.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59Хвърляли те хиляди от балконите, абе хората няма как да свържат двата краяна месеца и живеят като скотовеДа, лично познавам такива.Като ги погледнеш живи ще ги ожалиш, иначе пенсията 600лв. ама ги събират, ще си ги носят с тях.Децата им купуват храна и им плащат водата и тока, а те пред комшиите реват, че нямат пари за нищо.Ах тоя Бойко ... не дава пенсията да се увеличи ...
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смисълът на общественото осигуряване е че работещите плащат за пенсиите на пенсионерите. Парите, които сегашните пенсионери са внесли в държавата са ползвани за изплащане на пенсиите на тогавашните пенсионери. Системата работи докато има ръст на населението/производителността. Пенсионерите изгониха децата си по чужбина а искат сега някой да им плаща пенсиитеАз издържах до Станишеф. Направих сметка че в 75% от последните 15(към 2007 г) години на власт са правителства на пенсиите и си бих камши
64
3
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В статията липсва аргументираната позиция на Свобод Желязов?
63
5
 
12
 
! Отговори
месара преди 5 години
ами бсп_то организира протести, бсп_то ше плаща за транспортирането до жълтите павета, то бсп_то нали за това слезе при избирателите си - да им каже какво искат. драги пенсионери, знаем че парите са ви малко но, парите ви ги взеха бсп, същите тия дето сега ви карат да протестирате, вие не им трябвате, трябват им гласовете ви! за толко години не го ли осъзнахте?!
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук пишат много п,рости хора, но те никога няма да стигнат до пенсия.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТИ ГОШО ,ЧЕ СИ ТЪПО, ТЪПО СИ.АМА СИ МЪЛЧИ, ЧЕ НИ РАЗВЕСЕЛЯВАШ.
60
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62бкп/бсп първи обраха пенсионния фонд - 90-те години с прословутите куфарчета! раздадоха ги на отговорни другари за да станат бизнесмени и да хранят партията! раздадоха им и много апетитни и доходоносни обекти! ама ако от всяко дърво ако ставаше ***...
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджука и Шкембе Воеводата заедно с Болен Сидеров и министъра на Тишината,няма да разрешат по високи пенсии.Нема пари.БГ.е одавна един обран бостан.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Тия, дето работеха в Либия и Сирия, бяха изпращани там от "Техноимпекс", което впоследствие бе трансформирано в Разбойническо мениджърско дружество (РМД); всичко е съвсем "законно" по силата на тогавашните "закони", знаете и кого са ви парите - и не само вашите.
57
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които сега получават малко,по времето преди 10-ти ноември отново нямаше да вземат повече.Тогава на 150 лв.заплата пенсията беше около 80-100 лв.за 500 лв. заплата,не повече от 200-250. Принципът винаги е един и същ колкото си внесъл,толкова ще получаваш!Стажа си е стаж,тия дето се хвалят с 30-40 г.нека да кажат къде и какво са работили и как са се почесвали прозявайки се в очакване да стане 17.00 и да си бият камшика!
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе приятел, Гошо ***, то и ника ти е много красноречив. Болшинството шарани като теб се хващат на журналистическите измислици и плоски сензации само и само да им четат ежедневните глупости. Хвърляли те хиляди от балконите, абе хората няма как да свържат двата краяна месеца и живеят като скотове Гошо *** тръгнал да ги съди. Всичките такива съдници като теб трябва да им последвате съдбата да видите колко им е лесно на пенсионерите.
55
16
 
3
 
! Отговори
гошо тъпото преди 5 години
нахалници пенсионери. вземат 200 лв. пенсия хвърлят през прозорците по хилядарки. НАП да ги провери
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво снана с парите от Сребърния фонд? Бойко, Дянков, отговорете!
53
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45Като си внасял малко,малко ще получаваш,независимо от стажа! Аз съм с 49-приравнени и получавам 910 ! Така че няма нужда от драми!
52
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият управник, който вдигаше пенсиите два пъти годишно беше Иван Костов.А пенсионерите най-много него плюят.*** народ.Не случайно имаме най-висока смъртност в света.
51
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 5 години
до анонимен-40,*** ,ти знаеш ли че за 46г.и 6месеца,трудов стаж,получавам 318лв.пенсия,това безплатно получаване на пенсия ли е.
50
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Кой какво получава безплатно, ако не е тайна?Пенсионерите ли получават пенсии безплатно?! Ти в ред ли си? Хора, които с години са работили и внасяли осигуровки, твърдиш, че получават безплатно пари!!!На такива като теб трябва да им отнемат достъпа до социални мрежи.
49
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потърпевши от руското подтисничество ако ви оправят пенсиите ще прогледнете колко е по хубав сега живота и комунистите няма повече да спечелат изборите затуй ви държат в мизерия за да ги споменувате с носталгия докато те се къпят в разкош на вашия гръб