Радиомълчание за изтребителите – предпазна мярка!

Не бива да се стига до прибързани решения за новите самолети
19 окт 2018 22:30,
95


За 8 изтребителя България трябва да даде близо милиард и 800 милиона лева през следващите няколко години, a президентът Румен Радев призова за радиомълчание, що се касае темата за изтребителите.

"Проектът за придобиването на новопроизведен боен самолет е много важен за българската армия. Той все още има време да тръгне до края на годината. Хората трябва да бъдат информирани, все пак става дума за нашите данъци. Вероятно призивът за радиомълчание е, за да не се стигне до прибързани изводи", изтъкна бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR", той обясни, че са били поискани оферти за 8 самолета, но България получила оферти само за четири.

"Едните са с един двигател, другите са с два. Тези с 2 са по-надеждни, но много по-скъпи. Вероятно ще се изберат самолетите с 1 двигател – "Грипен" или Ф-16. Винаги съм бил привърженик на прозрачността при взимане на решения", отбеляза Тагарев.

"Експертната общност набляга на бойните характеристики на самолетите. По тези критерии ще се изберат. Дочух, че става въпрос за 600 параметри, които се сравняват. Един от критериите е радиус на действие. Ако нямаме оперативното виждане за какви разстояния става въпрос – може да ни излезе много по-скъпо. Никъде в дискусията не виждам този тип съображения", подчерта бившият министър пред Bulgaria ON AIR.

Тодор Тагарев заяви, че Русия е обявила България за враг. "Защо си мислим, че някой враг ще ни ремонтира бойните самолети? Колкото по-бързо се отървем от МИГ-29 – толкова по-добре", посочи той за финал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам за 1 800 000 000 да си построим завод за изтребители вие какво ще кажете
41
11
 
9
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Миг 25 е поставил серия от рекорди. Някои непобедени до днес. Това е най-бързият самолет в света! Това е най-високо летящият самолет в света! Създаден е като истребител-прехващач срещу разузнавателният Блекбърд. След предателството в Япония, американците незабавно прекратяват програмата по техният разузнавач. "Превъзходството на Миг 25 е прекалено голямо и обезмисля инвестициите в нашата машина." (думи на американците). Затова ***, скрий се!
40
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не, че разбирам много ама в момента в който се разбра, че Украйна е предала информация за С-300 на НАТО и САЩ. Американците и Израелците презимиха F-35.. Що така? :D Тука гледам коментиращите все за руски талиги говорят някакви ама не съм сигурен дали освен на картинка, дали са виждали самолет, изобщо.. :) Представям си ако имат информация за С-400 и С-500 е те тогава направя да сгъват палатките САЩ и Израел..
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тагарев и в Института по отбрана се издъни, като министър се издъни, като преподавател май продължава да се дъни. Какво да очаквам от тази издънка, да направи и каже нещо смислено? :) Ами нее! Очакваме да се дъни!
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До V"След като вече Турция има заветния Ф16 защо купува ц400 ???"Много е просто, защото Ердоган ще стане с 2 милиарда долара по-богат.
37
4
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
След като вече Турция има заветния Ф16 защо купува ц400 ??? И двете оръжия служат за едно и също нещо .Противовъздушна отбрана .Тези самолети служат само за да могат САЩ и Русия да принудят Европа да увеличи разходите за отбрана.В Европа отдавна е дошло време за промени и големите шефове отдавна са го проумели ;)
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5У теб дреме един сценарист на фентъзи-хорър-патриотарски филми. Защо не се опиташ на това поприще?
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7И какво стана? МиГ-21 попиля израелската авиация. Прочети книгата "МОСАД", написана от бивш висш служител на службата, за да си припомниш. Тогава евреите успяха да купят египетски пилот да им отвлече един МиГ-21, за а видят що за машина е това.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17И какво стана с Ануар Садат, просtако?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Da, take e. Vidiahme ya Kolko beshe dobra tehnicata na rusnaka prez dvete voini v blizkia iztok ili pri bombarfitovkata na serbia.
32
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VЯ се разкарай с твойте руски дараци. Целият свят знаят че не стават за нищо, само вие рускомирците ги бутате на хората в носовете.
31
8
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Тия самолети не са точно за воюване ;) Ако приемем че ще трябва да воюваме с *** и САЩ ,хеликоптерите и су 25 са по подходящи ;) Когато САЩ подкрепи турските *** турците се сетиха веднага за Русия и купиха истинска техника за воюване със САЩ и *** ;)
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искаш самолет с който да воюваш задължително трябва да се вземе Ф16, ако искаш самолет с който да се шматкаш като полицай с патрулка по-добре е Грипена защото има по ниски експлоатационни разходи около 4500 долара на час, а на Ф16 е около 7000 долара на час летене. Глупаво е да се сравняват самолетите по характеристики с които ги сравняват руснаците скорост на изкачване, маневреност, радиус на пикиране и тем подобни ненужни в съвременния бой неща.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чудя се какво да си купя: - тунгован, неизползван мощен мерцедес, модел 79-а година , харчещ 20 л/ 100, искащ пълно каско, 4 лентова магистрала и резервни части само от централта в бавария- или чистак нов фолксваген с автоматична скоростна кутия, модел 96-а година, харчещ 10л/ 100, искащ най-много третокласен черен път, резервни части ще мога да си ги произведа в заводаей така питам, щото ше се налага да пътувам редовно от петрич до шабла, та да не са мина ?
28
6
 
4
 
! Отговори
месара преди 5 години
радиомълчание,........., Президента май го гони параноя.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радиомълчанието във военната област означава да се спрат радиотехническите средства с цел да скриеш от радиоразузнаването на противника местонахождението си и действията на твоите сили. Съгласието за радиомълчание означава работа на радиотехнически средства, които само приемат, но не предават. Президентът има предвид само да се приемат оферти, но какво ще е решението да се каже, когато има резултат, а не да се говорят глупости в пространството особено от хора, които не разбират от тази материя.
26
3
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
Ако не купим миг 35 не виждам смисъл въобще да харчим парите за отбрана за следващите 20 години за самолети с които наще пилоти ще се пребият и няма да се чувстват уверени пред евентуален враг.А кой е врага? Като гледам това което става с наще ромове ,най-вероятно е да воюваме срещу ромовете и САЩ както стана в Косово .И това все един ден ще стане .И тогава от къде ще вземаме части ? И ,,врага,, Русия дали ще ни подкрепи?Като знаем че САЩ вече са бомбардирали София изора е ясен.
25
6
 
11
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Интересен е края на статията - този експерт обяснява "Русия ни е обявила за враг " без никакви доводи. Защо така бе, драги? От какво изхождате за тази теза? Ако Русия ни обяви за враг, това значи автоматично, че и НАТО са и враг и да започваме да се крием в бункерите. Този мяза на квартален експерт - може да има конфликт на интереси, но слава Богу не сме врагове!
24
1
 
13
 
! Отговори
От Уикипедия преди 5 години
През 70-те години на XX в. ВВС са в апогея на своята мощ, притежаващи най-малко 300 модерни бойни самолета в състава си. Обучението в Българската народна армия е изтощително дори за съветските стандарти. През 1989 г., когато Студената война е към своя край, армията наброява най-малко 152 000 редовни войници. ВВС на България са получили общо над 220 изтребителя МиГ-21 между 1960 и 1989, 44 хеликоптера Ми-24 и други модерни (за онова време) самолети като МиГ-23, МиГ-25 и МиГ-29. Доставките на бронетанково въоръжение също са в големи количества над 1 500 танка Т-55, близо 300 танка Т-72, около
23
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ф16 е един 40 годишен самолет, който като цяло е изоставен като производство в сащ.сега го върнаха "в играта" като "бизнес стратегия" от ниският ценови клас, за бедни страни.скъп полет, скъпа поддръжка, стара концепция ... скъп, скъп, скъп... можело да носи "3 бомби повече" и да лети "малко по далеч"!? е, че на нас ни трябва машина, която да е за отбрана във военно време (което никога няма да настане") и за еър полисинг ежедневно. е трябва ли ни за тези цели - най-скъпото, с повечко бомби??