Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?

Президентът поиска повече участие на граждани в управлението
23 окт 2018 16:30,
422
Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?
Снимка: БТА

България не само заседна на дъното на Европа, но значително изостана от бившите социалистически държави. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него по ключови показатели като доходи, бедност, корупция, престъпност, неравенство и свобода на словото се нареждаме до страни "от субсахарска Африка" и все по-трудно се вписваме в европейския пейзаж.

"На практика България проигра голяма част от възможностите, които предлага членството в ЕС", подчерта президентът, пише "24 часа".

Президентът посочи, че има два модела на институции - едните с широко участие на гражданите в тях, а другите - изключващи ги. По думите му при първите е налице просперитет, ефективна организация на труда и забогатяване на хората, а при вторите - упадък, бедност, слаба държава и източване на публични средства.

Още по темата

"Сами може да прецените къде е страната ни. Нашите институции закърняват, а гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава", каза Румен Радев. Според него "единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години", е радикална промяна на политическата среда у нас и решаване на въпроса кой да упражнява властта. Президентът смята, че трябва да се разшири участието на гражданите в управлението.

"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот", посочи Румен Радев. Той призова студентите към активна позиция.

"Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи не е достатъчен. Трябва непримиримост срещу цинизма и опростачването", каза президентът. Той отбягна конкретен отговор на въпрос на студент дали е време за президентска република.

"Ще проличи от това, дали сегашната политическа класа решава проблемите на страната. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна", обясни държавният глава.

Румен Радев не даде и ясен отговор дали възнамерява да направи партия. Думите му бяха, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяване на демократичните принципи, справедливостта и законността.

"Европейските фондове са необходими, но в същото време, ако няма ефективен контрол, могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж", заяви Радев в отговор на студент.

Президентът добави, че при срещи с бизнесмени те му признавали за опасността средствата им да отиват в търсене на подходящ човек за осигуряване на обществена поръчка, вместо за инвестиции. Румен Радев се съгласи със студентката Алин Бикова, че у нас някои престъпници не получават наказание.

"Безнаказаността не е само за тях, а и финансова, и всякаква друга", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До ГаднярМи, да си протестират! Какво общо имат с истината!???
178
8
 
9
 
! Отговори
Гадняр преди 5 години
До Анонимен 208: "Кое от казаното от Радев не е истина."Абе то и Валери Симеонов каза истината, ама сега едни хора протестират и му искат оставката. Толкова за истината.
177
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се дразня когато някой зелен чорап продал се на червените шумкари за шапка с пари, почне да ми дава акъл и да ми говори глупости, та тоя през целия си живо една лехичка не е скопал
176
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumКато за световна сила да имат минимална заплата 9500 рубли ( 120Е ), 9.5/100000 убийства и да пият лосион за баня - наистина е забавно.Може и тъжно да е. Не знам.Във всеки случай не са им виновни българите за дереджето, така че няма какво да ни се сърдят.Да си оправят първо собствената държава, тогава да искат да оправят България/Македония/Гърция.Само с едни простовати крясъци: "Вие сте евроатлантически ***" и интернет *** не става.
175
5
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 210Добре, за Русия е ясно, Бог с ним! Какво да да правим с България!?? Всички евроатлантически иширети пробвахме и все надолу и надолу вървим!!!
174
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое от казаното от Радев не е истина.
173
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бреййй, нищо ново не е казал Радев, а от Партииците гербери такъв вой.Що така?Да не би да ви страхува?
172
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Плешуняк,тука май не можеш да ме "докладваш",а?!
171
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Опорка 203
170
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 201И каква е тази мотивация, дето не ви смущава!???
169
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не си е провел лекцията в Пловдивския панаир. Нали си е техен?Защо словоблудства в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"?***!
168
3
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
от една страна имаме президент,който..учудващо,говори съвсем логично и разумно...От другата страна виждаме БЕЗЗЪБИ ПУДЕЛИ,които джафкат неистово срещу него..Е,избора е ваш...
167
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента не се ли сеща какво е по-различно в България от другите източноевропейски страни? Тука нямаше най-важното нещо за една посткомунистическа държава - лустрация. Твърда и безкомпромисна лустрация. Като следствие тук продължават да управляват най-ретроградните русофилски креатури. Закачиха ни в орбитата на Русия до най-бедните страни и гонете сега михаля за да се оправите и да станете богати. Няма страна която да е в орбитата на Русия и да е богата, няма такава страна няма и да има.
166
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Оффффф!бъркаш "народната реакция" с КОШМАРНАТА ТРЕСКА,която те обзема само като чуеш името му,продажнице!
165
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако продължи да ни управлява същата политическа класа ще слезем и под дъното,направо ще се заровим в тинята
164
12
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Забавно е да твърди някой ,че Русия е по зле от нас...Русия световна свръхсила и България последната дупка на кавала...що за хора сте вие ,бе....
163
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Плешо-хахаха-Стамболов,и тук ли осмърдяваш ?!..
162
9
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
Очевидно е че президентска република вече е неизбежна .Нова конституция също . Ама в конституцията да пише че властта произтича от народа и всеки съд в тая страна решенията да ги вземат хора избрани на случаен принцип за да не се стига до такива дефекти като в конституционния съд и в делото срещу цвъки ;)Трябва съдебната власт във всеки съд да произтича от народа ,а не от партиите ;) Трябва да пише и че сме равни по права и всички трябва да се пенсионират на едни и същи години ,а не като плевела
161
7
 
11
 
! Отговори
void преди 5 години
Всичко започна с комунистите о дъното до което докараха страната в края на социализма у нас, когато нямаше и тоалетна хартия в магазините. Обаче някои хора бързо забравят, и сега е нормално докато се возим в новите автобуси или метрото да четем през смартфони и таблети как комунистите ни обясняват в интернет колко е зле демокрацията...
160
17
 
13
 
! Отговори
Стамболов преди 5 години
Брътвежите на този човек изобщо не си струват коментара. За негова утеха все пак би могло да се каже, че средните доходи в България са по-високи от тези в Русия. Да не говорим, че не му остава време да чете DNES.BGhttps://dnes.bg/obshtestvo/2018/09/28/bylgarite-po-bogati-ot-turci-i-rumynci-bylgariia-obache-po-bedna.389023#comment-newest