Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?

Президентът поиска повече участие на граждани в управлението
23 окт 2018 16:30,
422
Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?
Снимка: БТА

България не само заседна на дъното на Европа, но значително изостана от бившите социалистически държави. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него по ключови показатели като доходи, бедност, корупция, престъпност, неравенство и свобода на словото се нареждаме до страни "от субсахарска Африка" и все по-трудно се вписваме в европейския пейзаж.

"На практика България проигра голяма част от възможностите, които предлага членството в ЕС", подчерта президентът, пише "24 часа".

Президентът посочи, че има два модела на институции - едните с широко участие на гражданите в тях, а другите - изключващи ги. По думите му при първите е налице просперитет, ефективна организация на труда и забогатяване на хората, а при вторите - упадък, бедност, слаба държава и източване на публични средства.

Още по темата

"Сами може да прецените къде е страната ни. Нашите институции закърняват, а гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава", каза Румен Радев. Според него "единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години", е радикална промяна на политическата среда у нас и решаване на въпроса кой да упражнява властта. Президентът смята, че трябва да се разшири участието на гражданите в управлението.

"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот", посочи Румен Радев. Той призова студентите към активна позиция.

"Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи не е достатъчен. Трябва непримиримост срещу цинизма и опростачването", каза президентът. Той отбягна конкретен отговор на въпрос на студент дали е време за президентска република.

"Ще проличи от това, дали сегашната политическа класа решава проблемите на страната. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна", обясни държавният глава.

Румен Радев не даде и ясен отговор дали възнамерява да направи партия. Думите му бяха, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяване на демократичните принципи, справедливостта и законността.

"Европейските фондове са необходими, но в същото време, ако няма ефективен контрол, могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж", заяви Радев в отговор на студент.

Президентът добави, че при срещи с бизнесмени те му признавали за опасността средствата им да отиват в търсене на подходящ човек за осигуряване на обществена поръчка, вместо за инвестиции. Румен Радев се съгласи със студентката Алин Бикова, че у нас някои престъпници не получават наказание.

"Безнаказаността не е само за тях, а и финансова, и всякаква друга", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев ще стане лошо когато задминем по беднотия Русия.
198
3
 
6
 
! Отговори
Гадняр преди 5 години
До КрайБедността не се ражда от чувства, а от мързел и от комунизъм. Всичко друго е оправдания за пред другите некадърници.
197
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
Израз на латиноамериканската структура на обществото ни са затворените комплекси. Богатите търсят сигурност зад огради и охрани. Бедните да се оправят както знаят.Всички бедни страни са с голямо разслоение по ДЖИНИ. На другия полюс са Чехия, Норвегия, Финландия Дания и пр.
196
5
 
3
 
! Отговори
Справедлив преди 5 години
Предлагама да въведем справедливост и да накажем с гьостерици богатите 10% които пълнят резевроара догоре, да им взмем парите и бензина и да ги раздадем на бедните. Така е справедливо, справедливост трябва да има, равеснство!
195
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайЕдни са по-умни и кадърни.Други са мързеливи, некадърни и бедни.Радев от коя класа е?
194
3
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 227Не знам дали е забивал пирони за България, но поне не е ВАДИЛ пирони ОТ България! Някой и ментешета и черчевета окрадоха, барабар с гвоздеите, които ни сме забивали!
193
5
 
1
 
! Отговори
Ееехееееееее! преди 5 години
Еееех. А при Луканов бяхме къде-къде по-напред от африканците! И пред субсахарските, и пред супрасахарските. А при Виденов бяхме по-богати и от околосахарска Африка. Направо се пукаха африканците ат завист като ни гледаха как всичкибяхме станали милионери. Откъде да знаят, че един хляб струваше хилядарка?
192
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя толyм Радев не е заработил и един лев за тая държава. Само е пилял държавни пари. Сигурно до сега е струвал към 20-30 милиона лева на държавата заедно с пилотните си изпълнения на руснашката тенекия Миг29.
191
3
 
5
 
! Отговори
Народът преди 5 години
Царо, Станишев, Борисов, Симеонов, Нинова, Сидеров, Бареков, Марешки, Доган - списъка може и от по-рано да почне. Картинка - образа на народа, това е лицето на българина. От къде са дошли тия (с изключение на Царо, ама той най-българин) - това е народа, а после виновни му били работодателите, политиците, всички му виновни на народа, а народът невинен, на такъв народ и 600 лева заплата му е много.
190
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Бедността се ражда от липсата на справедливост и ред в обществото.България е на ПЪРВО място по неравенство според индекса Джини в целия ЕС.Нашето общество придобива латиноамериканска разслоеност. Малка свръхбогата олигархия - знаем ги по имена. 10-13% ниска средна класа дето почива в Гърция и пълни резервоара до горе 70 % оцеляващи и още 20тина % дето днеска оцеляха- утре а дано.
189
3
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 214Точно обратното значи, но откъде да го знаеш!?? Вероятно си възпитаник на евроатлантическото основно образование :-)
188
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината казана от Радев боли, много боли, а вие си бръмчете не пречите.
187
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта 7Така де, за цял живот какво полезно е свършил?Един лев БВП заработил ли е?Ето и сега 12 бона заплата, 3 бона пенсия, живее с жена си и обикаля Света с пари на данъкоплатеца и разправя колко сме бедни.Десито и тя с държавна кола и заплата.
186
4
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Субсахарска Африка затова е по-добре от нас, защото на СерГей Станишев баща му даде парите за пенсии на бабите ни в помощ на африканците. Така наште баби обедняха, африканците забогатяха, а Румбо Радев може сега да рекне на Бат Бойко: "Видя ли сега как се наредихме до субсахарска Африка?"
185
9
 
5
 
! Отговори
Болшевик преди 5 години
И тоя зелен чорап почна да *** за власт! Бреййййй, много апетит,много нещо! Дебелата вицепрецедентка го кущисва и колко му требе на клепоухия,почва да ръси недомислици.
184
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социалните отказаха инвалидна количка на дете, а бронираната лимузина на Бойко струва 1,240 млн. лв.
183
4
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 217Абе, неприятна личност! Вместо с едната ръка да нагъва филия с мас, с другата да окопава лехичката, той станал военен летец!
182
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи утре WCuмeoнoff може да се изсере ( БЕЗ извинение) пред Народното събрание и да се избърше с лист от Конституцията, а Баце, Шкембе Войвода и троловете им тук ще го аплодират, за да не падне кабинета, м?
181
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Субсахарска Африка няма, има субекваториална и субтрочична, "генерал"
180
4
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 216Да беше се ограмотил малко, преди да даваш оценки и съвети!