Строители към ГЕРБ: Сложете край на сивия сектор!

Камарата на строителите поискаха спешни законови поправки
31
Строители към ГЕРБ: Сложете край на сивия сектор!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Камарата на строителите поиска законови поправки, така че да се сложи край на сивия сектор.

След като вчера представители на браншовата организация се срещнаха с БСП, днес разговаряха с депутати от ГЕРБ.

Председателят на Камарата Илиян Терзиев обаче категорично обяви, че не става въпрос за политически интереси, а искат срещи с политиците, за да изложат най-наболелите си проблеми.

Един от тях е остарялата формула на ценообразуването. Строителите искат тя да бъда обновена, така че да отразява адекватно и в цялост процеса.

Освен това те настояват Закона за устройството на територията да бъде разделен на две части – едната да е по-скоро свързана с администрацията, а другата със строителството.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обеща, че ще подкрепи Камарата, защото в страната има 250 000 строители и те трябвало да останат тук, а не да работят в чужбина.

Той разкритикува социалистите, които вчера са дали на представителите на организацията "Визия за България", от която обаче се оказало, че строителството липсва.

А родните фирми според него били най-добрите, строели най-евтино, което се виждало от статистиката на инфраструктурните проекти в ЕС.

За санираните блокове по програма "Енергийна ефективност" имало едва 5% подадени жалби, от който едва 1% били основателни и то защото работели фирми, които не били в регистъра на строителите, обясни още Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Kamenis преди 5 години
Siviat offshoren sektor e v bg prezidentstvoto i v ortodoksalnite hramove...nemate nikakvi shansove s tesi korumpirani fashisti...
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 17Абе отворко нали, ако не подпишеш договора който робовладелеца ти е предложил няма да те назначи и ще умреш от глад. Какви глупости говориш, че има избор, избора у нас е терминал-2 и точно това правят хората.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям. Сборете се с корупцията и създайте производство! намалете данъците!
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не идват работници от чужбина. Какво да правим? Да пратим ли Чернокачанов с армията да събере от Африка? Там племенните вождове ще дадат помощ. Бизнесът има нужда и държавата трябва да помогне. Те сега много хитро заобикалят България и не идват, въпреки че спешно се нуждаем от тях.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
500 хиляди виетнамци иска бизнесът, за да сътвори новите Чудеса на света.
25
1
 
3
 
! Отговори
Кокала преди 5 години
Не съм казал че е така а как би следвало да бъде щом толкова искат да бъде премахнат сивия сектор.
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КокалаНИЩО НЕ СЕ ПЛАЩА СПОРЕД УМЕНИЯТА.Стига сте цитирали какво пише във вашите учебници!На книга е едно, в реалния живот е съвсем друго.Аман от книжни плъ.хове!Частният сектор в Бг не заплаща достойно труда на работещите.
23
2
 
11
 
! Отговори
V преди 5 години
Защо се карате .Затворете ушите и отворете очите. ,,бизнеса,, в бг е тотално отсвирен от работниците и от банките .Работниците бягат ,а банките не отпускат ипотеки на работещите в частния сектор .А ВСЕКИ ИСТИНСКИ БИЗНЕСМЕН ЩЕ ВИ КАЖЕ ЧЕ В БИЗНЕС Е НАЙ-ВАЖНО ДОВЕРИЕТО ;) Тоест в бг няма бизнес ;) Доверие не се гради на втория месец за първия и с ТД на 255 лв .Така всичко се разгражда И тука е мястото на държавата и прокурора да отсеят ,,бизнеса,, от тия които плащат европейски заплати ;)
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сивия сектор вината да я търсят в работодателите.Работниците не са отговорни, че КТ и законите в Бг позволяват на частника да сключва 4 часови ТД, да осигурява на МРЗ, да не плаща за извънреден труд, да се работи през почивни и празнични дни, да плаща мизерни заплати, да не се разрешава отпуск, нито болничен... Контролните органи са с бизнеса, законодателните и правораздавателните органи са с бизнеса, Синдикатите са с бизнеса. ГЕРБ позволиха бизнеса да отнеме всички права на работещите
21
4
 
5
 
! Отговори
Кокала преди 5 години
За целта се договаря минимална заплата за съответния бранш и договарянето започва от този минимум нагоре в зависимост от уменията
20
1
 
5
 
! Отговори
Gosho преди 5 години
До Този...Не си прав!Просто печалбата на строителите ще намалее от 250 % на 100 % и ще влезат малко пари от осигуровки и данъци
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18По- *** и елементарен от теб под тази статия няма.Да, договорът се подписва насила. "Насила" наложено от липсата на избор, от унизителните условия на живот и труд в Бг, от еднаквият модел на управленски подход в частната сфера... Когато започнеш да се бориш- всички институции са на страната на частника. Когато започнеш да търсиш фирма с по- добри условия на труд, заплащане и осигуряване, разбираш, че такава фирма НЯМА. НЯМА КОРЕКТЕН РАБОТОДАТЕЛ В БГ. Опцията е една- евакуация. Т2.
18
18
 
16
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
По-тъпо и робско изказване не бях чел! Договора на сила ли го подписваш?! Ти си решаваш. Ти поставяш условията, на теб ти се плаща, ти се продаваш на пазара на труда. Научи го това. Защо подписваш ли? Защото си една страхлива мишкa и глупaк.
17
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Строителният сектор е перачница на пари. Какви философски трактати развиваш?На колко ще те осигуряват не зависи от теб, а от договора, който предварително ти изготвят. Никой не пита строителя за осигуровките. НЕ МОЖЕШ ДА СЕ БОРИШ ЗА ОСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА. ШЕФЪТ КОЛИ, ШЕФЪТ БЕСИ. Никой работник не иска да го осигуряват на МРЗ или на 4 часа, а да бъхти 12 часа.
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И строителните магнати са "бизнесмени" с червени куфарчета.Колко обществени поръчки, колко субсидии изляха в строителния сектор.Строителният сектор в Бг е на издръжка на европари, не е никакъв частен сектор.Комунизмът е жив.
15
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос на личен избор е сивият сектор. Кой работи по този начин? Хора с нулева самооценка- страхливи, некaдърни. Страх ги е, че няма къде да си намерят работа, залъгват се как навсякъде било така и подобни глупости. Айде да видим, ако тези хора не се държат като ***, дали ще има сив сектор. Не, няма да има. Нали са много кадърни строители? Защо не направят собствен бизнес? Защото нямат акъл и са нескопосани, това е. Никакви строители не са това, а некадърна сгaн.
14
1
 
21
 
! Отговори
СИМИТ преди 5 години
двайсет процента от продажбата на хляб в София им е в сивия сектор! Тогава увеличението на хляба е просто защото се оказаха монополист в София, а и в други градове! Симит на турски означава хляб! А СИК на турски означава мъжки полов орган!
13
2
 
35
 
! Отговори
пазарът не е фактор преди 5 години
До VВ Бг ценообразуването НЕ го прави пазара. В Бг пазарът не прави нищо.В Бг всичко се прави според едни корпоративни и монополни интереси.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може, то Сивия държи ГРОБ жив
11
4
 
33
 
! Отговори
СИМИТ преди 5 години
Ами това са на Бойко фирмите! Хлебозавода в София СИМИТ зарежда с хляб ромските квартали Христо Ботев , Фикутета, Филиповци това са над СТО хиляди човека и в тези квартали магазинчетата нямат нито фирма, нито някакви документи! Питам , как Симит ги зарижда без да им издава фактури, това не означавали , че Симит укрива доходи, ДДС ! Но това е фирмата на Доган и Бойко си мълчи! На какво основание Симит два пъти за три месеца вдига цената на хляба при положение, че двайсет процента