Петкова: Не държавата, пазарът определя цените на горивата

Министърът каза това по повод протестите в страната
27 окт 2018 14:08, Елка Василева
208
Петкова: Не държавата, пазарът определя цените на горивата
Теменужка Петкова. Снимка: архив, Булфото

Цените на горивата не се регулират от държавата. Те се определят от пазара - от търсенето и предлагането. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Сандански по повод протестите срещу високите цени на горивата в страната.

Още по темата

Това са нормалните пазарни механизми и държавата няма как да влияе, заяви министърът.

„България е член на ЕС. И за нас важат правилата на либерализирания пазар. Има регулация за цената на електроенергията за битовите потребители, но тенденцията е и тази регулация постепенно да отпада. Единственият най-добър барометър за определяне на всяка една цена на различни стоки и услуги е пазарът", допълни министър Петкова, цитирана от "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще излезем на протест,да си искаме шлема!
119
2
 
19
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Сега законът е такъв,че ако се внесе гориво отвън,то първо трябва да влезе в данъчен склад.А всички такива са на Лукойл!!!!Там е заровено кучето и монопола!Това че Лукойл е единствен производител* не е фатално.Очевидно държавата трябва да улесни вноса и монопол няма да има.Обаче гербаджиите упорито мълчат по въпроса,а и другите-също!*Май фалитът на Плевенската рафинерия не е случаен!Макар и малък,щеше да е конкурент!
118
2
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
На практика НИКОЯ фирма не плаща корпоративен данък,нито като беше 30%,нито като стана 10%.Всички излизат на 0(нула) или с нищожна печалба.Да се чуди човек защо работят въобще(ДЦК са по-доходни).Лукойл не прави изключение,тия при милиард и половина оборот я платят няколко милиона,я не.Държавата не може да ги накара са си сложат измервателни уреди.Ама Златев на Кой е приятел?На Баце.Кой продаде Нефтохим на Лукойл?Костов.Все върли "демократи".Всъщност проблемът е един и държавата може да помогне!
117
1
 
19
 
! Отговори
инж.икономист преди 5 години
ПримерЦена от Лукойл - 0.80 лв/литъракциз - 0,80 лв/лДДС - 0.32 лв/лтранспорт и дистрибуция - 0.15 лв/л Сумата до тук е 2.07 лв./лКакво се получава при увеличение на нефта и курса на долара - 15%Цена от Лукойл - 0.90 лв/лакциз - 0.80 лв/л(той е постоянен, до ново решение)ДДС - 0.34 лв/лтранспорт и дистрибуция - 0.20лв/л( съзнателно съм го увеличил)Сега цената става 2.24лева на литър!А къде са 2.40, че и 2.50 лева на литър?Дране до девета кожа! и
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ти Нали си Подаде Оставката.
115
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв пазар я гони тая ,абсолютен картел!
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вържете и цената на бензина и тока както е валутния курс с борда и няма мърдане повече. Еврото също е пазарно и международно но лева не мърда и никой не го пипа.
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nali kada 4e poskapvane ba parno tok nama da ima lajkinja Bensina saschto stiga si lagala ma
112
5
 
10
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
ЗАПАЛЕТЕ ЛУКОЙЛ....!!!ТАМ СА ВИ ПАРИЧКИТЕ ОТ БЕНЗИНА И НАФТАТА!НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЧАЛНАТИ....!!!!
111
5
 
15
 
! Отговори
На Протест преди 5 години
Утре се организира протест пред Лукойл Нефтохим срещу високите цени на бензина, който идва само от там и никъде другаде. Поканени са 100% от населението - и русофоби и русофили.
110
2
 
25
 
! Отговори
гробарят преди 5 години
Тогава това министерство е излишно да се ликвидира ресорът му ,може и без министерство на енергетиката и без това е крайно компрометирано!
109
3
 
18
 
! Отговори
Венко Венков преди 5 години
Управлявате страната и сте длъжни, да работите, за благото на хората! Щом не сте в състояние - си идете! Да доѝдат други, които могат!
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големите са си създали асоциация, на срещите там не обсъждат цените на зеленчуците или според Теменужка се срещат да поиграят карти, Нафтата да ги полъжи и да обсъдят цените на зеленчуците. При положение че идва гориво от три рафинерии, как така все е на една цена!
107
9
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
ДЕБИЛНИТЕ ПРОТЕСТЪРИ ЗА БЕНЗИНА--ПАК СА ПРЕД МС!!!!!!БОКО НЕ КОМАНДВА ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА ,БЕЕЕЕЕЕЕЕ....ТОВА НЕ Е Т.ЖИВКОВ!ЩО НЕ ХОДИТЕ ПРЕД "ЛУКОЙЛ"..??!НЕ ВИ ЛИ СТИСКА..ХА,ХА,ХААААААААААААА...??!!!
106
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българския пазар оперират и други търговци, не само Лукойл.Можете да си купувате горива от Ромпетрол, Шел, ОМВ, Марешки и др.Изборът е голям.
105
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пеперудке а акциза кой го вдига , кой вдига данъци цени и такси
104
0
 
14
 
! Отговори
Дядо Радой преди 5 години
"Държавата - това съм Аз", демек - айдуците,които си имат Държава определят цените.
103
1
 
8
 
! Отговори
до Сата Нато преди 5 години
алоо ху.оо, ДДС на 1,74 преди гидина и половина и ДДС на 2,50 сега дали е едно и също. Ми щом не е кой знае каква разликата да го махнем, дали с него или не....
102
1
 
19
 
! Отговори
God преди 5 години
А има ли пазар на горивата у нас? Има една рафинерия, която продава почти на всички тъеговци на едро и контролира 40% от цените на дребно чрез веригата си бензиностанции. Как в Румъния разбраха, че ЛукОйл прилага трансферни цени, глобиха ги и разкараха от схемата швейцарското им дружество Литаско, а у нас всичко е точно. Без значение колко скъпо продава ЛукОйл, тяхната рафинерия у нас неизменно работи на загуба. И всичко е точно за НАП.
101
2
 
16
 
! Отговори
Бензин Петролов преди 5 години
Това, че пазарът определя цените на горивата не е вярно!!! Цените на горивата се определят без абсолютно никакъв контрол от Лукойл, по фалшива и измислена методика, одобрена още от Иван Костов. Още от тогава Лукойл ни обира яко. В тази измислена методика, например, се ползва цената на нефт Брент, а Лукойл има много свои находища в цял свят и ползва свой нефт! А колкото до акцизите, те в цял свят са много високи и нашите са в тези приети граници.