На базара за изтребители: Без натиск от никого, просто... реклама

Каракачанов се надява да не скочи цената на "стоката"
23 ное 2018 16:15,
112
На базара за изтребители: Без натиск от никого, просто... реклама
Снимка: архив "Булфото"

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма натиск кое предложение за нов изтребител да бъде избрано, тъй като има много ясна рамка какви са изискванията за самолетите.

Още по темата

"Не може да има натиск кой изтребител да се избере, защото има много ясна рамка, гласувана от Народното събрание. Цифрата е определена - 1,5 млрд., лева способностите на самолетите са много ясно посочени. Да кажеш, че американският самолет е най-добър - това е реклама, не натиск. Същото го казват и шведските колеги и италианците. Всеки си рекламира стоката", отсече той.

По думите му ако се стигне до хипотезата да бъде увеличена цената на самолетите, ще трябва процедурата да започне наново и да се загуби още една година.

"Би ми се искало цената да е надолу. Но ако възникне хипотезата да се увеличи цената, това означава, че трябва процедурата да започне отначало, защото парламентът е гласувал 1,5 млрд. за авиацията", обясни военният министър.

По въпроса със съмненията за нередности при изграждането на оградата по границата ни с Турция Каракачанов също се съгласи, че ако има доказателства, виновните трябва да понесат отговорността си.

Той обаче бе категоричен, че няма информация за нарушения при строителството на съоръжението и добави, че не познава нито един от тримата областни управители, които са провеждали процедурите.

Каракачанов отсече и че не се притеснява за имотната си декларация. Този отговор дойде след като Сотир Цацаров снощи каза, че прокуратурата ще направи проверка на финансовия министър Владислав Горанов заради луксозното жилище, което ползва безвъзмездно.

Вицепремиерът коментира и обвиненията на Корнелия Нинова, че е била следена от полицаи по време на посещенията си в Ямболско при хората, чиито животни бяха убити заради съмнения за чума. По думите му тя не е била преследвана, а патрулите са били там, за да следят да не се изнася заразеният добитък извън населените места.

"Двама полицаи са били с една патрулка, не са я следвали. Те бяха там. На практика тя ги следва, тя отива при тях!", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГАТО РАКЕТИТЕ ДОЛЕТЯТ ДО БЪЛГАРИЯ, САМОЛЕТИТЕ (ДОРИ И Ф16 ДА СА) няма да са мръднали още от земята.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БЕ, И КИПЪР БЕШЕ ЧЛЕН НА НАТО, КОГАТО ТУРЦИЯ НАХЛУ ТАМ. И НАТО НЕ СИ МРЪДНА ПРЪСТА И ДО ДНЕС
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още два месеца и ще му се скъса и последното копче на сакото.А ИНАЧЕ, И ДЕЦАТА ЗНАЯТ, ЧЕ ЩЕ КУПИМ Ф16.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пилотатака си мааш 5 за 6, за какво са ти 6 ескадрили ? основната цел на военната авиация в мирно време е да създаде нужното количество "задклавиатурни устройства" които са нужни при война, а наличните самолети да могат да поемат първия удар нанасяки достатъчно поражения, затова и се предпочитат масово произвеждани самолети, при война на пазара и купуваш, в мирно време 2 до 3 боеспособни ексадрили, защо да държиш блокирани 10-ки млрд в хангари? такива са новите отбранителни стратегии
71
3
 
10
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Си 57 и Миг 35 са наистина впечатляващи! Щом китайската ,индийската армия се снабдява с тях,но в БГ няма как американците да допуснат такава сделка!
70
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Футуролог: Коригирай си малко съчиненията. "Турските танкове за 15 минути са в центъра на София". Да не са им поникнали криле на турските танкове.Но си прав, че с тази армия не можем да си гарантираме сигурността. Въпреки че всяка година в Народното събрание поредният гербаджийски министър докладва, че "армията е в състояние да изпълнява задачите си". А кой я докара дотук?
69
2
 
12
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Бас хващам,че ще заменим старите Мигове за стари Ф16 и това ще ни струва няколко милиарда!То самолетите са като колите на старо- като остареят ги пласират в някоя страна от третия свят като нашата! Той Тръмп като дойде на власт си каза - трябва да почнете да си плащате охраната!
68
3
 
10
 
! Отговори
Пилота преди 5 години
По добро от МиГ-35 ОВТ няма! Ако пък искаме забранена за полети зона ще ни трябват или 6 ескадрили F-16, МиГ-35 или два дивизиона съвременна ПВО! Между другото ПВО свалят не само самолети но и 'приятелски' ракети. Помните ли Американските бомбардировки над Югославия и времената къща в Банкя от американската ракета! Тогава казаха Сори има и цивилни жертви
67
6
 
3
 
! Отговори
:) преди 5 години
Когато аргументирано обориш русофила, че F-16 e по-добър от Grippen, новата опорна точка е " защо са ни скъпи самолети"...."краварите" искат 1 млрд да ни вземат...няма какаво да се коментира...
66
2
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Сега вече за Ф35 ли говорим? И с 1.5 милиарда таван за цена на сделката колко ще купим?А за политическия натиск - и да има, никой няма да го признае. Но съмнението остава. Ако от Уики Лийкс не бяха публикували кореспонденцията на държавния департамент на САЩ, Бойко и до ден днешен щеше да ни баламосва, че никой не го е натискал да спре проекта за АЕЦ "Белене". А се оказа, че Хилари Клинтън точно за това е дошла.
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, бе! Нямало натиск. Обзалагам се, че американците ще ни наложат да си купим техните самолети. Не че ни трябват в момента за каквото и да било и не че това ще повлияе върху способността ни да се защитаваме. Просто задокеанските ни приятели са хвърлили око на едни 2 млрд. и искат да ги приберат.
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е защо руснаците предпочитат Бг да купи ниско ефективни изтребители като Грипен, чудно ми е защо " българи" повтарят руските мантри като зомбирани!?
63
5
 
6
 
! Отговори
Криле преди 5 години
Радара, който се явява като очите на пилота/самолета, е най-важното нещо в един изтребител. Неоспорим факт е, че Grippen C/D е със старомоден радар, с нисък радиус на действие, което автоматично го прави лесна мишена и лесно откриваем. Кой иска да си закупим "слепи" самолети, непредставляващи заплаха, сам да си направи изводите....
62
1
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
Ф-35 е на въоръжение в доста страни ето ти списъка - САЩ, Великобриртания, Израел, Австралия. Холандия, Норвегия, Италия, Япония и Ю.Корея, договори за доставка има още с Белгия, Дания, Турция е под въпрос
61
4
 
3
 
! Отговори
Многознайковци много преди 5 години
Всяка държава която е имала Ф-16 има интерес да закупи Ф-35, по простата причина, че платформата е същата...
60
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реването е от русофилите, въртят сучат, а цялата им драма е че не могат да преглътнат мъката, новия български боен самолет да е Щатски! трагедия губернска!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако от Grippen искаха да спечелят, да бяха дали оферта за модификация Е/F ! Относно това кои държави са с Грипен - има само 2 в Европа - Чехия и Унгария ( при това не са закупени ! ). Във Великобритания ги използват за учебни. Единствената държава, която е заявила по-голяма бройка Grippen и то модификация Е/F e Бразилия. Това са фактите.
58
2
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
Конкретно за Ф-35, как хем се продава от година и половина, хем е на въоръжение в десетки страни, не знам. В момента Ф-35 на въоръжение имат само САЩ и Израел. На Турция засега не щат да дават, защото Ердоган ще взима руските С-400 и САЩ са силно изнервени. Юрофайтър е на въоръжение само в страни от ЕС. Версиите на Рафал и Мираж навън, са също стари талиги, снети от въоръжение и пробутани на разни държавици.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Модификацията на Грипен, която ни предлагат е Grippen JAS39C/D MS20 - всеки може да провери дали това е стара версия.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самия факт че традиционни клиенти на СААБ от миналото като Дания, Финландия,Австрия, когато извадиха Вигените на СААБ отказаха да ги заменят с Грипени е достатъчно показателен че самолетите не са особенно за предпочитане, Финландия специално мина на ф-18 супер хорнет, което за мен е най-добрия вариант и за нас, отделен въпрос е че са по-скъпи и трудно бихме се вписали в бюджета, но пък ако се има в пред вид че Бойнг и Макдоналдс с новата версия целят експанзия, нищо чудно да направят добра оферт