Доброволната казарма на Каракачанов удря на камък. Защо?

Непопълнени са не само щатните бройки, ами и 75% от резерва
145
Доброволната казарма на Каракачанов удря на камък. Защо?
Снимка: Bulphoto, архив

Доброволната казарма, която се готви да въведе ресорният министър Красимир Каракачанов май ще удари на камък.

Оказва се, че не само щатните бройки в армията са непопълнени, ами и цели 75% от доброволния резерв го няма.

Мъжете и жените, които искат да се научат да държат пушка и да бъдат в резерва при нужда трябва да са 3 000.

Бройката е регламентирана от Народното събрание в Програмата за развитие на отбранителните ни способности до 2020 г.

Още по темата

Реално обаче едва 25% от доброволния резерв е попълнен, въпреки че е платен, макар и минимално.

За да се справи с проблема военното министерство вече взима доброволци без конкурс, както и им дава правото да заместват временно военнослужещ в определена структура, обяснява Каракачанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

За да привлекат доброволни от МО похарчиха пари и за старта на рекламно – информационната кампания "Бъди войник". Отделно е осигурено финансиране по програми за назначаване на доброволни резервисти.

На финала са и готвените от Министерството на отбраната законови промени, с които да се регламентира получаването на начална и специална военна подготовка и отслужване на кратка служба за 3 месеца - т.нар. доброволна казарма, която е напът да се превърне и в  основен управленски приоритет на Каракачанов.

С нея той ще се оправдае пред избирателите си, че не е изпълнил обещанието си да върне наборната служба, но пък е въвел доброволната, а в същото време ще я лансира и като една от мерките за преодоляване на кадровия колапс в армията.

Така че вероятно още в началото на 2019 г. Каракачанов ще внесе своите поправки, с които да върне казармата, но не насила, а с куп стимули за младите, които се съгласят да бъдат безплатно обучени на основни военни умения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
4
 
! Отговори
pipo преди 5 години
В днешната младеж няма да намери и 10% за военна служба. Така, че по-добре да се откаже завинаги от тази идея. Мераци за казарма няма никой като гледам.
119
0
 
13
 
! Отговори
Стерео Пор преди 5 години
За Гинес сме!
118
5
 
8
 
! Отговори
Бг войник преди 5 години
Готов съм да умра за интересите на нато!
117
1
 
4
 
! Отговори
Cc преди 5 години
Щом не се сещаш за нищо от изтока, значи толкова ти е акъла
116
2
 
17
 
! Отговори
Спеца преди 5 години
За пореден път се доказа , че Воеводата е развит само в областта на корема , но не и в главата!
115
1
 
37
 
! Отговори
23 преди 5 години
Никога няма да го изрека,но ми иде да изкрещя:"Това вече не е моята Родина!"Толкова съм отвратен от разсипването на страната ни!Като че ли вече ми отмилява!Ограбиха богатствата й,прогониха децата ми и сега "Елате да служите!" На кого?За мизерното пенсионерстване да не говорим.И продължават да се обогатяват!)
114
19
 
5
 
! Отговори
Елементарно решение преди 5 години
България е член на НАТО. А НАТО е защитникът на западната цивилизация, на която съм привърженик и чийто постижения ползваме всекидневно. Не се сещам за нищо добро, дошло от изток. Но все пак, за разлика от времето на соца, сега всеки има право на избор.
113
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както съм казвал и друг път, ако недай боже патриотите хванат цялата власт, няма да знаят какво да правят, не че досегашните много знаят, то за това сме на това дередже.
112
2
 
10
 
! Отговори
Тиьвиш преди 5 години
Ако ми дават по две шишета ракия или водка на ден, ще изкарам 6 месеца казарма. Ама трезвен, от сега им казвам да не ме търсят.
111
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да прав друго си е да *** за русия, буклу.кчав ***.
110
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как българските момчета да влизат в казармата за да защитават интересите на НАТО и САЩ. Няма как да си дават живота за някакви чужди атлантически терористични организации с мръcни цели.
109
0
 
16
 
! Отговори
АМИ , ЩЕ СТЕ ЗЛЕ... преди 5 години
..ЩОТО ВСЕКИ ИСКА С ТРИЦИ---МАЙМУНИ И НАИВНИЦИ ДА ЛОВИ!!ДОКАТО ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ ---ВСЕ ЩЕ СТЕ ТАКА!ТОВА Е ПРОБЛЕМА!!!!
108
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До opetkovПалячо, "втора ръка човек" не си никъде, ако имаш умения. Може би в една или две криви и *** западноевропейски държави, които след 30 години няма да са никакъв фактор, но във всички нормални държави по света качествата се ценят. Само в България се цени на кого си зет и колко си нагъл, вместо колко можеш. Само в България се толерират подобни подобия на министри, които се оправдават като кифли без домашно в 10-ти клас пред собствения си народ. Па дръж си я тая мила рОдина, бате.
107
0
 
11
 
! Отговори
пилот преди 5 години
много сме зле
106
6
 
15
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Брей Само пълен ****от може да развива тези като твоите. Където и да "избягаш" да си пушиш пурата, ти ще си бъдеш чужденец и втора ръка човек. Има само едно място на земята, което по една или друга ти принадлежи и независимо колко е калпаво сегашното му управление, ти трябва да можеш да защитиш тази територия, защото друга нямаш. Има много народности, племена, които нямат и педя земя и с радост ще се намъкнат в нашата.
105
3
 
18
 
! Отговори
До Решение преди 5 години
Извинявай, ама нали знаеш кои стават пушечно месо за интересите на САЩ - бедните и нискоквалифицираните.Влагайте пари в образованието си и бягай в уредени държави.Само, който не е ходил на война желае да продава живота си.Само политиците и слугите им си мислят, че има държава БГ, отдавна я съсипаха, нищо няма в тази територия - само умните и красивите останаха, а те живот за Родина не дават.Живейте си живота - БГ е провалена, съсипана и продадена.
104
0
 
7
 
! Отговори
АМИ , ПРОСТО Е... преди 5 години
Пардон--50-дол/ДНЕВНО....ХА,ХА,ХААААААААА
103
2
 
8
 
! Отговори
АМИ , ПРОСТО Е... преди 5 години
ПЛАЩАЙТЕ И ВИЕ ПО 50-ДОЛ/МЕСЕЧНО , КАТО НА НАЕМНИЦИТЕ В ИРАК ...И НЕМА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ЖЕЛАЕЩИ!!!!ХИЧ , ДАЖЕ НЕМА ДА ПИТАМ СРЕЩУ КОГО ЩЕ ВОЮВАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!/...щото само за дупе и слава -НЕ ВОЮВА НИКОЙ.../
102
7
 
9
 
! Отговори
Елементарно решение преди 5 години
Ако у нас обявят набиране на "Натовска дивизия в БГ" (с американско, английско или германско, а не руско ръководство, въоръжение и заплащане) ще видите, че желаещите ще са над 100 000. То и сега за задграничните мисии се уреждаш с връзки.
101
3
 
18
 
! Отговори
Брей преди 5 години
За коя земя да воювам, за българската?Ми че тя вече не е българска, приехте закон - ДЕМОКРАТИЧЕН да разпродавате БГ-без да ни питате, аз ще воювам за земята на чужди граждани ОАЕ и др.А бе вие сериозно ли?Вземете си умните и красивите и воювайте срещу Русия - пак ще чакате за американски визи, колкото ви дадоха за Ирак.Язе че си пушим пурата в Хавана, че си пием малца и че ви гледам сеира.