Конфронтация "Дондуков" 1 - 2 по Бюджет 2019-а

Дори и Радев да наложи вето то лесно може да бъде отхвърлено
17 дек 2018 10:00,
11

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет, които според него противоречат на социалната и правова държава. Той обаче не наложи вето, въпреки своето несъгласие с текстовете.

Политологът доц. Румяна Коларова посочи пред Bulgaria ON AIR, че ако Радев наложи вето, то много лесно може да бъде отхвърлено от парламента.

"Сезирането на КС може да е по-сигурният начин да блокираш влизането в сила на определени актове на НС, стига да имаш основание", смята тя.

Още по темата

"Може да се говори за силно упорство. Президентът все повече се конфронтира с правителството на всяка цена и по всеки повод. Що се отнася до основанията да искаш ревизиране на социална политика - Конституционният съд ще бъде изключително внимателен", коментира доц. Коларова.

По думите ѝ решението на КС е нещо, което не само не се коментира, а обикновено не разсъждаваме много, защото това е орган, чийто авторитет трябва да пазим и поддържаме.

"Не мога да намеря какви клаузи на Конституцията са нарушени. Фискалната политика е в прерогативите на правителството", каза икономистът Юлиан Войнов и добави, че може да се дебатира дали има нарушения по отношение на пенсионните права.

Румен Радев определи като повърхностни мотивите, с които беше отхвърлено електронното и ограниченото машинното гласуване. А Войнов подчерта, че налагането им върви много трудно в България.

"Свидетели сме на заобикаляне на изискванията на закона. Може би това е манталитет на политическата класа, която се страхува от нововъведенията. Причината не е в осигуряването на средствата", коментира икономистът.

"Електронното гласуване би било още една вратичка да се оспори честността на изборите", каза по темата доц. Румяна Коларова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
русская сволочь преди 5 години
Президента е една изтривалка на руския патриарх Гундяев! И ако това е български президент а не ***!!!
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че нарушения има - след като на хората, придобили право на пенсия им се забранява да работят само в администрацията това е дискриминация. Закона не визира пенсионерите като цяло, а само назначаването им по определен закон за държавния служител. Утре по същия начин може да решат, че в държавната администрация няма да работят хора, които носят обувки номер 44, или да изключат хората ненавършили 31 години, или пък да изключат хората неподкрепящи ГЕРБ. Група хора се отделя по признак...
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът все повече се конфронтира с правителството на всяка цена и по всеки повод.Какво друго да се очаква от *** и завистлив ***?
7
5
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Румката пък защо се изказва по теми, по които не е компетентен?
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този велика социоложка нали уреди синът си за посланик, докато бе в президентството при пастирката, така че е ясна работата.
5
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова злобен и същевременно толкова неграмотен Президент не сме имали . На всеки закон намира някаква маана но в никакъв случай не успява. Явно времето работи за категорична победа на ГЕРБ във всички избори. С такива като Радев и Нинова не ти трябва никаква пропаганда , те сами се бият с простотията си .
4
11
 
12
 
! Отговори
Неактивен преди 5 години
Резиденто Радев се бори за повече бутици,за модни рокли за Деса Мерцедеса!
3
9
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Тоя е прихванал бяс от краварката в левия ъгъл...Справка - българските ежедневници:"Нинова е бясна"..."Нинова е бясна"...
2
17
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Ген. Радев се бори за бедните срещу Али баба и четиридесетте разбойници !!! Слава ! Слава ! Слава !
1
16
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Ген. Радев се бори за бедните срещу Али баба и четиридесетте разбойници !!! Слава ! Слава ! Слава !