По-малко чиновници, 1600 съкращения в администрацията

Дончев: Има логика броят на заетите в нея да бъде намален
19 яну 2019 09:43,
68
По-малко чиновници, 1600 съкращения в администрацията
Снимка: pixabay.com

Започва първата вълна на съкращения в държавната администрация, като ще бъдат махнати 1600 чиновника. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" пред bTV.

Според него родната администрацията далеч не е сред най-многобройните в Европа, но има логика броят на заетите в нея да бъде намален. По думите на Дончев целта е оптимизация на състава, но по интелигентен начин.

Именно по предложения на отделните министерства ще се каже къде колко бройки да се намалят и преструктурират. Сега се започвало с 1600 щатни бройки, но процесът щял да продължи.
Прецизните анализи обаче ще бъдат готови през април. Тогава ще стане и ясно къде има дублиращи звена с еднакви функции. Има напрежение в администрацията, никой не иска да съкращава, of/dlr вицепремиерът.

Наред с това Дончев коментира и изграждането на магистрала "Хемус", което АПИ възложи на държавното предприятие "Автомагистрали", без обаче да се възлага обществена поръчка.

Дончев обясни, че възложителят има право да възлага без процедури, т.н. вътрешно възлагане,  когато има контрол на 100% върху дружеството. Това е абсолютно законно.

Фирмата за строителство е държавно. Няма право да прехвърля изцяло дейността на други фирми, посочи вицепремирът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koi krade ot preporachanite pisma v rbg - mitnicharite ili postalionite?! Bog zabavia, ama ne zabravia. I prasta brataiata Paketovi...
41
2
 
16
 
! Отговори
До чиновник преди 5 години
Чиновник ли часовник ли,не знам.Знам само,че си гледате часовника,да не се минете с някоя минута.Никаква полза от такива като вас,все някой е я отпуска,я болничен няма оправия.Трябва по-големи съкращения,та да треперите за работата,а не да сте още в 80- те години на миналия век.
40
2
 
18
 
! Отговори
Касиерка в банка преди 5 години
Процеса на съкращения ще е труден защото всеки е човек на някой Но не ги разбирам тези,все реват,че са им ниски заплатите,но си стоят там нищо че в частния сектор са двойни.
39
2
 
22
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
В Корумпестан всичко е 6: злоба и простотия, шури и баджанаци, лъжи и измами.
38
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съкращават 1600 , но ще назначат 3000 калинки . Има един лаф може да е законно , но не е морално . За автомагистрала Хемус става въпрос . Вижте поляците и ще разберете може ли да се управлява по добре една бивша соц държава .
37
1
 
27
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
Всичко е прах в очите, защото идват избори и имитират някакво раздвижване в уж съкращаване на администрация. А иде реч за 1600 щатни бройки, които са не заети.А от както гербавите са на власт, чиновниците нарастнаха доста. Така де, трябва да намерят местенце на хранилката за всички калинки.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vsichki ministerstva da zakriat i da zakriat prezidentsvoto. priako izbrani ot suverena deputati po 2 broiki za vseki okrag sa dostatachni, kmetovete i obstinskite savetnici da rabotiat na pochasova rabota.pri palna 100 procenta prozrachnost vseki den pred suverena...vsichki targove v darjavata da stanat 100 procenta prozrachni. prokurorite, sadiite da rabotiat na plostadite...do askera, poicaia, gorskia, polskia, pojarnikaria. za mejdunarodni sresti i forumi ste prastame olimpiiski medalisti
35
0
 
14
 
! Отговори
частник преди 5 години
Бройката е малко. Така в северозапада остават само на социялни. Производството е от плахи частни пенсионери. Уплашени от държавната администрация, арендатори, местни мафиоти, НАП.
34
11
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Това е първата вълна от съкратени 1600 ***. Ще махнат и работещите пенсионери - ***. Така в администрацията няма да остане нито един *** :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))ЕВАЛА ЛУСТРАЦИЯТА!!!
33
0
 
20
 
! Отговори
odpo преди 5 години
До До odpo 22Имал съм си работа с почти всичката бюрокрация в БЪлгария и в частност Софийската! Истината е че хората са на метода "Те се правят че ни плащат, ние се правим, че работим" и резултата е ясен 2017 заради седящи по някакви бюра в МЗ губим договора за трансплантация във Виена и губим няколко млади живота! Заради бюрократи, или да ги наричаме Убийци по НЕКОМПЕТЕНТНОСТ! Обяснете това на семействата, които загубиха децата си от Белодробна недостатъчност. Аз не мога!
32
1
 
17
 
! Отговори
До Сп??нс преди 5 години
Като съкратят държавен работник и го пратят на помощи броят на хора на държавна хранилка не се увеличава а остава същият. Но намаляват парите за издръжката на тези хора - вместо държавни заплати, получават социални помощи тоест - по-малко пари взети от данъкоплатците.
31
3
 
14
 
! Отговори
112 преди 5 години
ще се съкратят незаети щатни бройки. точно преди избори герб няма да махне нито един чиновник - нали те им гласуват. единственото решение е електронно управление, за което се похарчиха над 2 млдр. и не работи.
30
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не са 1600. Ще съкратят тия, дето са без връзки и ще наотворят 2600 места за свои хора. Този цирк го гледаме вече десетилетия.
29
2
 
25
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
През 2015 г. заради популизма си ГЕРБ направиха съкращения, които разстроиха тотално държавната адмиинстрация. Две години по-късно щатовете отново бяха увеличени. Сега пак съкращения. Питам тези господа: знаете ли колко лесно се съсипва един екип и колко трудно се създава такъв?
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами защото тук всичко е за спорта.
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще се съкрати броят на министерствата? За какво е нужно например да има министерство на спорта?
26
1
 
14
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
Хахаха В Испания заради кризата от 10 години все закриват общински и държавни фирми, не покриват бройки в администрацията и резултата 20 хиляди повече хора на държавна хранилка.
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайне време беше!!!!!!!!1
24
0
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
А депутатите кога ще бъдат намалени? Или там логиката е друга? Оставка Мафиоти!!!
23
0
 
26
 
! Отговори
Олд мен преди 5 години
Един дългогодишен служител в градска администрация казваше:обявят ли съкращения отивам да купя нови бюра.Бюрокрацията е безсмъртна.