Борисов се разпореди: Нито един нов пенсионер да не бъде ощетен!

Ще се смята по двете формули, ще се взима по-благоприятната
291
Борисов се разпореди: Нито един нов пенсионер да не бъде ощетен!
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и на шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

Още по темата
След спешна среща в Министерския съвет вицето Томислав Дончев увери, че няма да има намаляване на пенсиите, за тези които тепърва ще излязат в заслужена почивка.

Той подчерта, че и тази година правителството ще отпусне 53 млн. лв.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули - по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер.

Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.

Вероятно предстоят законодателни реформи.

Иванов и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов увериха, че става въпрос за много малки разлики в пенсиите - от порядъка на двайсетина лева.

В понеделник беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери.

По думите на Бисер Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5 процента.

Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

Томислав Дончев добави, че правителството има амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите.

Според него вероятно решението ще бъде взето още тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
34
 
! Отговори
Бойкот на OLX преди 5 години
Ей така се печелят избори, с популизъм. Като минат изборите за евродепутати, тогава ще клъцнат пенсионерите...
153
2
 
26
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Знаех си че трябва да заложа на позитивизма и хората ще го оценят!Предишното стихотворение за Баце-"Винету"(Пръкна се от Банкя мутра велика...) беше натоварено само с негативизъм и го отчитам ката грешка!
152
1
 
24
 
! Отговори
55 годишен преди 5 години
А на рекетьорите,бухалкаджиите и на мачкаторите на уши на Тодор Живков от 90те години води ли им се трудов стаж и по какъв рараграф ще им плащаме пенсиите?
151
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цвъки Ушков излез мишок. Нали твойте парламентарци гласуваха , а ти обикаляше телевизия след телевизия за възхвала . Излез без.срам.нико !
150
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали тоя Суджук се пенявеше как пенсионерите били лош човешки материл и му опоскали фискалния резерв?!Върти се като фурнаджийска лопата, само в Симитли го оправят.....
149
1
 
5
 
! Отговори
Malian преди 5 години
До МайтапчияБраво,браво,браво! Написал си го много добре, ако беше по време на СОЦИАЛИЗЪМА да знаеш щеше да си заслужил писател.
148
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българино , и този опит на Собственика на ГЕРБ да те прецака не успя !!!!!!!!!!Осъзнай се , следващия е .......утре !!!!! Докато е Тиквата !!!!
147
4
 
40
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Банкянското слънцеЕла изгрей и освети ме,навеки да се слави твойто име!Необходим си като въздуха,водата,без теб не могат съществата!Без твойте мощни магистралиживот ще има ли?Едва ли!А ако вечер не те видим на екрана,как спокойно ще се пъхнем под юргана?На теб сме благодарни ний до гроб,напук на празния си джоб!Баце,ще ти бъдем верни,дори в условия мизерни!Ако трябва ще ядеме само лапад-в България Слънцето изгрява от Запад!
146
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предизборни обещания
145
3
 
28
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Борисов не Ви вярвам!Не вярвам , че държите на думата си , защото до сега сте се доказали като политически ветропоказател!Не вярвам , че изведнъж сте се замислили за съдбата на милионите пенсионери в страната , защото сте се доказали като убиец на старци и инвалиди!Не вярвам , че някой ще се хване на въдицата Ви е че няма да Ви изритат от управлението в най-кратки срокове!И Вие не вярвайте на последното!
144
14
 
4
 
! Отговори
ДА СИ ТРАЯТ преди 5 години
ПРАВ СИ-БОЙКО Е ВЕЧЕН И БЕЗСМЪРТЕНОТ ПЕНСИЯ НЯМА НУЖДА
143
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** , гербав ! Не вкарвай президента , Нинова , Цачева , Йончева !!! Виновни са много , води ги Винету !!!
142
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветан Цветанов се сдобил в края на 2018 г. с нов апартамент от 384 квадрата на преференциална цена от 420 евро на кв.метър.Честито на всички пенсионери.
141
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ли нямат очи и съвест да видят как хората мизерстват ежедневно, умират болни, гладни, самоубиват се, защото потъват в дългове заради инфлация и проблеми, а те вземат заплати по няколко хиляди и говорят само за властНямат, тяхното напрежение е за борба и за власт и не мислят за действията си и последствията от тях ,които ,в някои случаи се оказват фатални и за тях.
140
7
 
9
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Евеала Борисов , не съм и сънувал това - никога не съм работил а днес вие ми върнахте Пенсията - УРА , имам пенсия от 1200 лева < УРА Да живее ГЕРБ , ще го цунем .
139
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех че Премиерът определя пенсиите в една демократична държава.Мислех, че са институциите, ама явно съм се заблудил.
138
3
 
28
 
! Отговори
БАНко преди 5 години
Този човек мрази възрастни хора ! През 2010 заяви ,, Плащам пенсии , които повишиха тройната коалиция " ! Той ли ги плаща ? Повярваха му в Столипиново и Филиповци !Последно осъвременяване е от 2008 г ! Следва замразяване от Бойко първи , първо индексиране по швейцарското правило от Орешарски !!! Не знаехме за опустошение ,, борисоВ "
137
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЛАГОДАРИМ ВИ ГОСПОДИН БОРИСОВ!! Моята пенция беше увеличена със сто и петдесет лева!!!БЛАГОДАРИМ ВИ ГОСПОДИН БОРИСОВ!!
136
2
 
38
 
! Отговори
:) преди 5 години
Боко Великолепни пак довтаса на бял кон и спаси народа. Не ви ли омръзна едно и също шоу цели 10 години. Тиквата ви лови на празна кука, шарани такива!
135
2
 
18
 
! Отговори
Malian преди 5 години
Когато всички държавни служители от Министър Председателя до чистачката в НАП и деловодителката в Паспортно бюро започнат да плащат личните осигуровки тогава ще има пари за пенсии. Не може да чакат на Частния бизнес да се напълни НОИ с пари за пенсии и обезщетения. Подписано от 80 човека работещи в частния сектор и издържащи държавни служители.