Местан поиска признаване на турско малцинство

Според него Конституцията дискриминира турците у нас
27 мар 2019 09:25, Александър Попов
450
Местан поиска признаване на турско малцинство
Снимка: Булфото, архив

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на на партията.

"Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена", каза Местан пред bTV.

Той бе категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

"Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута", каза още лидерът на ДОСТ.

Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според политика "ислямизиран българин" или "турскоезичен българин", както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: Лютви МестанДОСТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Костов наистина го каза,за проклятиетона България.Вярата им е изкована набезпочвен слой.Племенно ориентирани,каквото каже имама.Много подли внастройките хора.Само с магии се зани-мават.Има и читави, но нивото се опре-деля от калпавия слой.Границите са от-ворени,цяла европа и не само го чака.Цяла зима в турция са му наливали акъл
33
3
 
27
 
! Отговори
batevale преди 5 години
Една генетична експертиза на населението би дала по-подробна карта за етническата принадлежност на българските граждани .Местан ,обаче ,акцентира главно върху етническо самосъзнание и специален статут за една част от българските граждани .Отявлен неоосманист ,мразещ българите.........
32
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се признае турското малцинство, следващата стъпка е турския да стане официален език в Кърджали, а по-следващата стъпка е да се направи референдум за отцепване от България. На всичкото отгоре нямаме армия с която да защитаваме териториалната цялост на страната.
31
4
 
37
 
! Отговори
българче преди 5 години
Лютфи, разбира се , че си етнически турчи, щом ти така се самоопределяш,Но какво правиш с претенциите си , като такъв? Не одобряваш конституцията , била несправедлива, тогава върви живей при дъщеря си в Турция.Не се бъркай в българската конституция , не създавай етническо напрежение.
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство"Разликата е, че 2000 българи няма да тръгнат, да завладяват страната и да си налагат изкривените разбирания ...
29
6
 
25
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
ДО 42 КОМЕНТАР. Какво имат Българите си е тяхна работа те са си в България. Ако не искаш тук турция е близо. На вас мюслитата само да ви паднем и ще ни режете кратуните. А за възродителения процес ние си го връщаме за потурчването. Били сте българи потурчили са ви и ние пак ви правим българи.
28
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да признаем Ромското малцинство преди турското .....то е по голямо........а след турското малцинство и влашкото....и карака4анското ...и руското ...и украинското...и сребското.......
27
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се даде "статут на национално малцинство", това ще даде право на турците да учат в училищата на майчин език кат основен плюс български като допълнителен. И това ще е само началото. Не ми се мисли за по-нататък какво още ще поискат. Отделни класове за момичета и момчета? Джамия до училището?! Този трябва да бъде резнат още в началото, защо спят службите!
26
4
 
21
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 5 години
Ша му дам аз йедно турско малцинство - га пасьеше кравите по полето ни са огледа да го види малцинството как преживя по полета и чукари, сега взел да го дири по хотелите мискиня!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждал съм, ама няма!
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май ще четем един ден по новините как българските опълченци по погрешка свалили някой малайзийски лайнер с тайно внесени системи бук от стара планина
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се напише в Конституцията, че България е държава на българския народ.Има буквален прецедент - Израел.
22
5
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До Анонимен 35:Забрави Косово преди това.Това че има турци в България се дължи на анличаните най-вече, които след Освобождението натрапили турците да останат в страната, взместо да си отпратят по живо, по здрао..
21
4
 
10
 
! Отговори
До35 преди 5 години
А преди това американците окупираха Косово.
20
7
 
33
 
! Отговори
Нерде Турция преди 5 години
Щом не му харесва България, да живее в Турция. Там е голяма територия с разнообразен климат и доволен ще остане. Даже предлагам да съберем пари и един еднопосочен билет, да му купим за Турция.
19
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим > Кърджали?! Май натам отиват нещата! Сега всички цоцалисти и комунасти, които неистово подкрепяха и се радваха, че руснаците влезнаха с военни и анексираха Крим да си посипят празните кратуни с пепел!
18
5
 
25
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Много сложна ситуация. Местан нещо се заиграва амаа да сбира куфарите и да си ходи там ще го признаят за геур. Е Тодоре тая перестроика обърка много работи.
17
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платен от Турция провокатор. Да се откаже от българското си гражданство и да ходи в Анадола. Така наречените български турци са хубави хора, и наши сънародници. Ако сред тях има ли инакомислещи, никой не ги държи насила тук. Иначе този продажник може да докара нещата до конфликт, какъвто реално не съществува сред етносите у нас
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със един Местан не може да се оправите камо ли държавата да управляват
15
5
 
25
 
! Отговори
Спеца преди 5 години
Нали имаш двойно гражданство даскале, това обяснява всичко!Нали беше много начетен, ползваш все засукани фрази ,а една проста работа не разбираш?