Местан поиска признаване на турско малцинство

Според него Конституцията дискриминира турците у нас
27 мар 2019 09:25, Александър Попов
450
Местан поиска признаване на турско малцинство
Снимка: Булфото, архив

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на на партията.

"Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена", каза Местан пред bTV.

Той бе категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

"Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута", каза още лидерът на ДОСТ.

Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според политика "ислямизиран българин" или "турскоезичен българин", както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: Лютви МестанДОСТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някъде се чувстваш дискриминира, си хващах багажа и се махаш. Свят широк, никой не те държи насила.
13
1
 
25
 
! Отговори
До Гашо преди 5 години
Каква фалшива новина те гони бе, умник? Тоя го заяви това тази сутрин по национална медия!
12
8
 
31
 
! Отговори
Каломан Асен преди 5 години
Да се глоби отново с 681лв и в допълнение да се татуира цифрата на челото му.
11
8
 
40
 
! Отговори
Любомир преди 5 години
На Местан дяволъкът ни е ясен! - Първата крачка е признаване, втората - отцепване от територията на РБ на автономна ислямска и про-турска държава, третата - евентуално сливане с майка Турция.
10
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в Туркия не ги признават за турци, ами ги наричат ***! Щото са наясно, че това са наследници на потурчени българи, а не истински турци! Просто турските служби му плащат за да буни мюсулманите и евентуално да направят с Кърджалийско като руснаците с Крим! Скоро и църквата Св. София в Истанбул ще я превърнат в джамия, изобщо османизма ще стане официална политика на Ердоги дог!
9
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е машата на Ердоган в България. Наш Баце въобще да не си въобразява, че турският президент му е приятел и милее за България. Ердоган приятели няма, има само интереси и планове, включително териториални.
8
29
 
17
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Това е фалшива новина,пусната да се измести темата с подарените апартаменти. И да се налеее вода в мелничката на псевдо патриотите
7
10
 
46
 
! Отговори
Все по нагли преди 5 години
стават мюсюлманите! Стъпка по стъпка гонят целта си. Този иска шериат да прави, вчера мюфтийството затворило магазин, защото се продавало свинско месо, утре ще искат и да се потурчим!? До кога това джендърство, това държава ли е, защо е тази конституция, след като не се спазва? Този гривек каза, че всеки можел да иска смяна на конституцията, той в кой век живее? Колкото по им отстъпваме, толкова по нагли стават!
6
6
 
46
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
Тоя ръчка с ръжена, белким подпали нещо. Но не е наясно, че българите мюсулмани изобщо не са на тая вълна. Работят си, там справят се с живота си и им е все тая тали са малцинство или не. На повечето децата вече носят български имена. Често се срамуват от етноса си. Работя с една рекламна мацка от 15 години. Познавам я като Ани. Преди месец научих, че била Атидже. Ама тя говори такъв литературен български, който не съм чувал от българи!
5
4
 
41
 
! Отговори
saki преди 5 години
Местане ти първо си бългаски гражданин. А какъв си по религия, цвят, височина, етнос и т.н. си е твой личен проблем .
4
6
 
44
 
! Отговори
Анонимните преди 5 години
Интеграция на ромите... а сега и това. Всеки ден подобни новини. Ще става и по-зле. Интересно какъв е пределът на търпимост на българина
3
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След атентата в Нова Заландия стана модерно да се противопоставят християни на мюсулмани.
2
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиша на Главния Прокурор на Република България сигнал с искане да разследва това деяние като престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс на Република България, а именно: Престъпления срещу републиката, съобщи във Фейсбук Ангел Джамбазки.
1
10
 
55
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В България живеят българи - всички с притенции, че са турци - еми марш в Турция - какво мрънкате