Петкова поиска: България да стане независима при доставките на газ

Към 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция
Обновена: 29 апр 2019 20:46 | 29 апр 2019 20:45, Красимир Ангелов
87
Петкова поиска: България да стане независима при доставките на газ
Снимка: БТА

Темата за втечнения газ е важна за България и региона. Страната ни все още е зависима от един доставчик на газ и  затова усилията ни са България да стане независима при доставките. Това мнение изказа министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участие в международен форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция,  алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG".

"Най-важен е проектът за интерконектора между България и Гърция, който ще даде сигурност в целия регион", посочи Петкова, цитирана от БТА, и допълни, че правителството има воля за изграждането либерализиран пазар.

Страните в региона не успяха да изградят инфраструктура за доставка по различни маршрути, но сега този проблем може да бъде решен и регионът да тръгне в друга посока, отбеляза Петкова.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че около 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция.

Газовият хъб Балкан и нашата мрежа, която разширяваме, транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет, подчерта премиерът Борисов. По думите му целта е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика и потребителите ни да получават най-евтиния газ.

Като имаме газовите магистрали, интерконекторите, който докара по-евтин газ, да продава на борсата, това е добре за българската икономика и индустрията ни, заяви още министър-председателят и изтъкна, че истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа. Паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени – с каква цел, оставям на разследващите журналисти да проверят, призова още Борисов.

Друг важен проект е връзката между България и Сърбия, който трябва да е факт след няколко години. След реализирането на тези и други проекти, България ще стане средище на потоци както от север, така и от юг, посочи министър Петкова. До края на годината се очаква да заработи и платформа за търговия с природен газ.

През последната година Турция намали вноса си на руски газ с около 60 процента и днес има шест нови терминала за втечнен газ, които се изграждат, каза Алекс Алексиев от Центъра за черноморски изследвания. В нашия регион има значително развитие по отношение на LNG. Новият терминал в Александруполис ще ни даде достъп до втечнен газ, посочи Алексиев.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една неадекватна...
28
0
 
12
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
абе Гинчето да не е почнало да строи 'терминал' за сгъстен газ в Пазарджик (по някоя Европейска програма) ? После по друга може и канал от морето за танкерите да направи...
27
11
 
1
 
! Отговори
Той няма вина преди 5 години
Не всичко е казано за Г-н Цветанов.Премълчаванете на нещатата които не са се случили е най-висшата степен на Ю-ри-ди-чес-ко-то е начата съдебна система.изведнъж макар Цветанов да твърди че наистнина не са се случили съответните неслучилите се неща, и ето ти, хората вадят на показ срамни неще за някакви тухли, цигли и керпич, но няма в България вопъл,буква,дума,изречение или поглед и жест с три от 5-те пръста на всяка ръка в посока на Правосъдието. Цветанов е невинен. Махнете си ръцете от него
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СКОРОЧе той Костов продаде Горна Баня на Кока Кола (т.е. американците) преди 20 годи....
25
3
 
15
 
! Отговори
минувач преди 5 години
интересно че САЩ си купуват газ от Русия - пък не им харесва Европа да купува от там? Дали пък няма после да го продават на 'братските Европейски Народи' (естествено с печалба...)
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужка и нейната дружка Гинка. Малко мозък! Отврат!
23
2
 
20
 
! Отговори
БГ гражданин преди 5 години
Годзило, какво разбираш ти от енергетика?!! Сложиха те там да уредиш нещата да станат тихо и кротко, а?!!
22
5
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Всичко е една ГОЛЯМА ЛЪЖА ! Въобще не вярвайте на Борисов- Южен Поток бе създаден с цел да спре транзита на Руска газ за Европа---транзита минаваше през Украйна - Украйна която открадна милиарди газ (Тимошенко) и не плати и не иска да плати нищо на ГАЗПРОМ- сумата е над 20 милиарда долара! На тази тръба(връзка транзит) е вързана и България!Южен Поток бе започнат 2014 г !!! И сега 2019 г ГЕРБ се сетиха че като спре газта през Украйна и НИЕ ще останем без ГАЗ??!!Сега се молим на Турски Поток!
21
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петкова от кого поиска, не става ясно. Щото ако пита Путин знаеме, какво става. Руснаците дават и накрая всичко взимат.
20
3
 
32
 
! Отговори
СКОРО преди 5 години
Очаквам от ГЕРБ да спрат Течащата Вода , ще я доставят от САЩ и Горна Баня в Бутилки .
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с газа в Черно море дето Боко-тиквата раздаде ??Ааа, ми то газ нема ама от на Боко *** газа е колкото чиренското находище таможе да пуснем една тръба до Банкя.
18
0
 
7
 
! Отговори
Д преди 5 години
Бг малка държава ще има руски газ или за русия няма значение
17
2
 
23
 
! Отговори
По-лесно преди 5 години
Петкова поиска:България да стане независима при доставките на газ.Тази бивша девойка, какво се бута да командори без да пита Властелина на ГъзоХъбите.Къде е одобрението на Цветанов?Или какво заради асансьора Титанът на Демокрацията е изолиран,едва ли не под карцер,без слово,без снимка и без видео- прарватаджийте отстраниха човека който даде на ГЕРБ тухлите, помогна с терасите, посъветва за балконите и изказа запонящо се мение за псалмите изобразени на стената на негоБлок.СТОП на издевателствата
16
2
 
18
 
! Отговори
Петкова! преди 5 години
За да станеш независима започвай да внасяш безплатен боб и грах. Подаряваш на всеки по една тръба и така всеки ще зарежда натурална газ.
15
6
 
1
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 5 години
През последната година Турция намали вноса си на руски газ с около 60 процентаМного убаво:Malkoçlar-Balkan 2016 51.4Malkoçlar-Balkan 2017 51.4Malkoçlar-Balkan 2018 51.4
14
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко се опитваше като истински Бай *** да стои на два стола, но скоро ще падне и от двата и ще се удари много лошо! Българите нищо добро не са видял и от Москва, а Мутрата редовно плащаше данък Русия с парите на бедните българи - 1,2 млд за дупката в Белене, по 1 млд на година за Лукойл - единствената губеща рафинерия в света!Забавиха 8 години интерконектора с Гърция в интерес на Газпром. БЪЛГАРИЯ е единствената държава в ЕС която зависи 100% от руска газ и това благодарение на Боко и гербав
13
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патоците на Путин още не направени и вече стават ненужни !
12
3
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Представете си колко ще струва парното когато дойде газта от сащ,всички цени ще хвръкнат на горе,това ще е катастрофа за хората.
11
4
 
27
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Американците искат да копува ме тяхната газ която е три пъти по скъпа и сега притискат свойте марионетки да водят преговори...
10
2
 
24
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Как ще стане *независима* България от доставки на Газ ?Ще го копаем ли ?Защо тази Жена не каже Истината за нас - Очаква ни Апокалипсиси в Цените на Тока и Газта - Руска Газ ще се доставя от Солун , а Ток от Северна Македония пак през Гърция .