30 хиляди бежанци в Турция поемат към ЕС, Борисов притеснен

"Походът на надеждата" се организира в лагерите в южната ни съседка
Обновена: 2 май 2019 13:13 | 2 май 2019 13:11, Камелия Цветанова
185
30 хиляди бежанци в Турция поемат към ЕС, Борисов притеснен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов призна, че е разтревожен от  подготовката на така наречения "поход на надеждата", който се организира в лагерите в Турция.

Според него понеже през България не е лесно да се премине, бежанците се готвят да тръгнат по т.нар. Балкански маршрут, който беше прекъснат.

Още по темата
Само преди седмици хиляди мигранти се събраха в Солун, подведени от призиви в социалната мрежа Facebook, за да поемат по Балканския маршрут, а правоохранителните органи в Турция задържаха 950 души, които се опитаха да преминат границата към западната й съседка.

"В момента има над 30 хил. души, които сe организират да тръгнат по Балканския път, през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия", каза Борисов по време на кръгла маса на тема "Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България".

Според него това е много силна организация и ако тръгнат жени и деца и с тях се атакуват границите, ще стане голям проблем.

И все пак такава организация набирала скорост в южната ни съседка.

Политическата воля, споразумението с трети страни и помощта от ЕС са трите мерки, които гарантират на 100% сигурност на външните граници, смята премиерът.

"България е приложила трите мерки, които според мен гарантират на всяка една държава в ЕС сигурност на външните граници. Първо – политическата воля на правителството да се справя с този проблем. Това е изключително важно, затова го слагам на първо място. Второ, споразумението с трети страни. Тук благодаря на ЕС, че срещата ЕС – Турция беше проведена в България", каза премиерът.

По думите му споразумението с Турция работи изключително добре на българо-турската граница.

"Трето, помощта, която оказва ЕК или европейските данъкоплатци с тези 150 млн. евро, които бяха отпуснати за външната граница. Сиреч приложим ли тези три мерки, те дават на 100 % резултат", допълни още Борисов, цитиран от "Фокус".

"Само за 2018 г. са осъдени 133 лица за каналджийство, 30 са за първите 3 месеца на тази година. От 6904 нарушения на турската граница сме задържали сме 761 лица, а 5492 лица самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция след като са установили наличието на български патрули по линията на границата. През 2018 г. са регистрирани 5311 граждани на трети страни, което е намаление с 23%", похвали се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшиви новини. Мигрантите не са преставали да минават. На границите пътеките им са пресни, може всеки да види.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактТи си параноик.
119
0
 
3
 
! Отговори
42 преди 5 години
До121Ама, аз се подигравам, защото няма и заповед за пазене на държавните граници, а това е прекалено.
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, умреха за араби в тая Германия. Тая Германия с тия бежанци подлуди цяла Европа. Борисов е редно да изкара армията на границата. И щабните плъхове и те да пазят. Друга работа нямат.
117
0
 
20
 
! Отговори
До 120 преди 5 години
Коя армия? Тези дебелите трътки дето лежат по цял ден и не са виждали оръжие от години? Остана 75% администрация в армията дето търкат столовете по цял ден и 20% дето незнаят какво правят... няма е армията вече. Танковете са на трупчета, от самолетите летят 4-5, един хеликоптер работещ остана ... и така ... коя армия
116
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собственикът на ГЕРБ е построил много къщи за гости , с европейски пари , има къде да ги настани .
115
4
 
14
 
! Отговори
не благодаря преди 5 години
България/Bulgaria 2019Държава в източна Европа в която има по-тежък режим от военен:Президент - военен генерал,министър-председател - полицеѝски гененерал,шеф НС -простовата жена,прокурор-те си го избраха!Страна където хората масово се подслушват и наказват!Такова нещо не е имало и в най-тежките диктатури в съвременният свят!
114
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 5 години
Да бяха само 30хил., ама може и да са повече. И през бг-турската могат да опитат, а Ердоган ще иска да се освободи от тях. Ще тръгнат първо жени и деца, тогава сталинка пак ще ги прегръща и никой няма да ги спира. Вече никой не е в състояние да прекрати тарикатската вълна, а гостите вместо да си оправят положението у тях, вечно ще се уповават на поканата на онази смешната.
113
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори мигрантите заобикалят България, толкова е зле че предпочитат дори и да не минават от тук.Правете си сметка какво блато сме
112
2
 
19
 
! Отговори
герп младежи преди 5 години
Тук никой няма да дойде,при условие,че здрави и прави млади хора масово се самоубиват!Гаранция!
111
0
 
14
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Бил разтревожен от подготовката?!Сигурно Ердоган му е казал че ги подготвя.Ама не се притеснявайте,имаме добри управляващи,ще ги настанят в къщи за гости,ще им дадат и българско тескере и право в Германия при Маман Меркел и Ишиасаджията да им оправят хемароидите.
110
0
 
14
 
! Отговори
КараКанчева преди 5 години
Другарю Борисов комунисте мой !!!Ти , спасителят на Задните Балкани ще спасиш и Територията !
109
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До: 108Е а де? А де? И аз това се питам!Ами има право да се притеснява Бойко, прав си е... за себе си.Избори наближават. Страх го е че никой няма да гласува за ГРОБ!
108
2
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 5 години
Изборите са на вратата !!!Страхувате ли се българи от измислените нашественици ???Спасителят е сниман !!!
107
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 5 години
Сигурно от притеснения не може да спи.
106
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като човек Борисов не е лош,като държавник - народа ще каже..
105
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, добре де, той самият казва, че маршрутът на бежанците е Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия. За какво се е притеснил, като нямаме нищо общо с тоя маршрут?! Много обича да се плаши тоя човек.
104
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скандалът с къщите за гости, които се оказаха къщи за тъщи, свекъри, снахи и други роднини на овластени лица, се разраства. Оказва се, че Антоан Порожанов, син на бившия шеф на ДФЗ Румен Порожанов, който е разписвал за скандалните къщи, е сред одиторите на Фонд Земеделие, разкри Биволь. Одитът на Делойт е успокоил Брюксел, защото през 2015 г. не са открити масовите нарушения и злоупотреби, които сега тресат политическото статукво.Скандалът с къщите за гости е продължение на #Апартаментгейт и започна с разкритието на Биволъ за луксозна вила на зам.-министъра на икономиката Александър М
103
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да те пращаме на съд В Европа Борисов, че С Цацаров не стават нещата !
102
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов Ти си политически труп,откраднал пари за Българите от Европа!