Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба

Според Близнашки мъжете трябвало да знаят как се стреля
Обновена: 7 май 2019 13:53 | 6 май 2019 21:35, Камелия Цветанова
126
Крачка назад или напред? Хубаво било да се върне военната служба
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само по празниците ли се сещаме за армията и честта на пагона и как ги почитаме? Навръх Гергьовден на този въпрос отговори бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Затова са празниците - за да можем да погледнем към проблеми от едни по-възвишени позиции, да се опитаме да погледнем към дългосрочната перспектива", смята той.

Според него действащата ни армия е доста по-различна от онази, която е била някога и не е малко това, което се е направило - да се премине от наборна армия към професионална такава.

По думите му България е в граничната зона между Изтока и Запада и православието и исляма, затова армията има нужда от една по-широка основа.

Близнашки е категоричен, че българските мъже задължително трябва да преминават през няколкомесечна военна подготовка, за да получат начални знания как се борави с оръжие

"Европейските избори за България станаха национални избори, някои партии изцяло са се насочили в тази посока", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият служебен премиер допълни в студиото на "Денят ON AIR, че страната ни изостава в редица направления в правната реформа, а вместо да се опитаме да преодолеем тези дефиците, нещата опират до това кой кого да смени в управлението.

Според него е важно да извадим на показ реалните проблеми, защото сме завещали много нерешени проблеми на бъдещите поколения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалга + армия = *** :)
99
2
 
3
 
! Отговори
!?! преди 4 години
До Анонимен"За някой може да е полезна, за други загуба на време, но казармата няма как да замени училището. Аз лично съм против наборната служба."А против хомосексуализма нямаш нищо против нали?
98
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казарма трябва да има, ама истинска. И то поне 2 години. Само така ще изкореним пeдеpacтията, където ви е налазила.
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм против "казарма" в предишния и вид, за който лелеят разни носталгици, но ефективна запасна войска трябва да има. Възможни са сума ти бедствени ситуации (мигрантски кризи, катаклизми, природни, било то планетарни, космически бедствия или от човешката глупост), при които може да се наложи реакция на армията или военно положение, най-малкото силни ограничения в страната. За всяко населено място трябва да има план при нужда да са на разположение хора с военно обучение. Пък дано не се налага.
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като , Сидеров, Каракачанов и Джамбазки отбият военната си служба, влизам и аз.
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази тема се пуска за 75843763809467 път, само за да има кликове.Правителството се крепи от патриотите, ако те искаха да се върне наборната армия, това отдавна щеше да е факт.
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да въведат казарма за програмистчета ,че много са се изнежили.Като ги гледам некви в дискотеката - оня казе ,че е програмист , почват да му се лепят някакви момичета , ама оня не знае от коя страна да ги подхване.
93
10
 
6
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Казарма трябва да има, ама истинска. И то поне 2 години. Само така ще изкореним пeдеpacтията, където ви е налазила.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези на снимката с какви автомати са? от извития пълнител си личи че е "калашников" ,ама е някакъв нов
91
3
 
7
 
! Отговори
Развалини преди 4 години
Военната служба не може да бъде нещо извън стратегията за развитие на държавата. В момента тече изливане на държавата в общата кофа ЕС. В този контекст, не зависи от нас, какво ще се реши по въпроса. Ако искаме да имаме Държава, трябва да уточним върху какъв фундамент ще легне, национале, териториален, регионален, социален или и след това да сложим първата тухла, а тя даже не е армията.
90
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почит към нашата армия и чест към пагона?! Смях и абсурд. Към армията от времето на Борис III- поклон, но не и пред тази. Група комунистически майори и генерали седнали да се бият в гърдите. Абсолютна гротеска. Наборна служба?! Години наред тя е задължителна. В момента нагледно виждаме как добре "възпитава" тя. Всеки втори- дребен тарикат, взима заплатката под масата, крие доходи. Простотия до небесата. Ясен е изводът.
89
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За някой може да е полезна, за други загуба на време, но казармата няма как да замени училището. Аз лично съм против наборната служба.
88
5
 
13
 
! Отговори
Хихи преди 4 години
Не помня точно, но беше преди повече от 15 години. Идва ми повиквателна за запас, там да съм заявил номер обувки, дрехи и т.н. :) Естествено, не ги отразявам. Та си говорихме с жената. След месец някакви войничета звънят, мен ме е нямало. И моята кобра като ги почнала , само аз си знам как може да нарежда :) И завършила: "Мъжа ми е в Австралия от 5 години, скоро и ние отиваме при него". Та, от тогава, ни звук, ни стон от военните :)
87
5
 
21
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Добре де, този как точно е станал професор? И тия малоумия ли преподава? Какво точно да пази българския мъж ? Кое да защитава? Мизерната двустайна панелка ли? Заплатата си от 700 лева ли? За каква "възвишеност" изобщо говори, когато 40 годишния здрав и прав български мъж трябва да избира дали да отиде на зъболекар, дали плати тазобедрена става на майка си или да си подготви детето за първия учебен ден? А, Близнашки? а ???
86
6
 
14
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Да се съглася синът ми да ходи войник, за да се учи как се мери плаца с кибритена клечка! Да се учи да пие и пуши, да играе карти и всякакви подобни деградиращи занимания. Ми няма да стане! Аре да го видя кой *** политик ще поиска това извращение да се върне със закон...и съм със сопата пред и във т.н. народно събрание, а по същността си събрание на некадърниците!!! На тежките проблеми пред обществото решението не е "казарма"-само това ли могат да родят малките им полирани мозъчета!!!
85
4
 
19
 
! Отговори
Офф, писна ми преди 4 години
"Според Близнашки мъжете трябвало да знаят как се стреля" ?! Този в кой век точно живее?! Как точно Близнашки си представяш, че аз бих рискувал и косъм от главата си за защита на тази прокълната територия? Че на мен тук нищо не ми остана. Само кредита за да изплатя съдебните разходи по такса "сградна инсталация" без да съм имал никога парно! Та Близнашки, аз съм лесен - бия си камшика моментално. Мислете му вие, които имате какво да пазите и защитавате.
84
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"те живеят в социализма, когато става въпрос за "ангажимент", който те считат, че хората имат към тях и към т.н. държавата!обаче в същото време, когато става на въпрос за техният ангажимент и на т.н. държава към хората - тогава било капитализъм, тогава било просто бизнес, мта'ряла бил мързелив, бил проС щото не го бил избирал... мОре да почне войната - ше те иизбера за първа мишена"...Бившия ми ротен-Веско Джобния-"Знам, че първия патрон за мен сте го приготвили...."Гузен си беше пред нас.
83
0
 
14
 
! Отговори
Гражданинъ преди 4 години
Абе аланкоолу, ква казарма кви 5 лева. П***си било имало, не знам какви били ставали младежите... Всичко това не е защото няма казарма, а защото има ДЕГЕНЕРАЦИЯ И ДЕГРАДАЦИЯ! Които са държавни политики от 30 години. И без казарма, мама и тати като ти спрат паричките, искаш не искаш ще почнеш и да работиш и отговорен да станеш. Ама не те казарма та казарма, да има дъртите п***гели над кого да издевателстват и да мачкат, а навънка мазни индийци и разни пришълци да упрашват жените и момичетата.
82
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
военна служба - противвоенно обучение - за
81
3
 
14
 
! Отговори
мижи да те лъже преди 4 години
До vlady2 години доброволен затворник неразполагащ със себе си! Примитивен живот.....2 от най-хубавите загубени години под егидата на БКП и Червената армия!Вземат ти всичко жизнено необходимо и ти дават по малко като на зверчета!Ангарията се ширеше там където, е неприветливата тежка работа, а учения нямаше!