1 лев за всеки получен глас от 1 юли - 14 млн. по-малко за партиите за 2019 г.

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене поправките в Закона за бюджета
Обновена: 6 юни 2019 14:41 | 6 юни 2019 14:40,
100
1 лев за всеки получен глас от 1 юли - 14 млн. по-малко за партиите за 2019 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партийната субсидия за всеки получен глас ще е само 1 лев, а не както досега 11 лева. Това прие на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с поправки в Закона за държавния бюджет. Управляващите подкрепиха проекта, внесен от Министерския съвет, БСП отказаха да се включат в гласуването, а Йордан Цонев от ДПС се обяви твърдо против намаляването на субсидиите на партиите.

До спешните поправки се стигна, след като лично премиерът Бойко Борисов обяви тази сутрин в кулоарите на парламента предложението за намаляването на парите от бюджета за партиите на 1 лев за всеки получен действителен глас. Той обясни, че решението е взето, след като са се наслушали на популизъм от другите партии за намаляване на субсидиите.

Още по темата

Борисов добави и че със спестените пари пък щели да се строят детски градини и ясли.

В мотивите на законопроекта се посочва, че с намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Промяната ще влезе в сила от 1 юли, а за първото полугодие на 2019 субсидията ще се изчислява по стария начин - по 11 лева. Така средногодишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас би възлязъл на 6 лв. за цялата 2019 година.

С промяната ще се спестят 14,6 млн. лв. за тази година, а разходите от бюджета за периода 1 юли - 31 декември 2019 г. ще бъде само 1 460 402 лв.

Срещу поправките категорично се обяви Йордан Цонев. По думите му това е популизъм, който ще има много тежка цена за демокрацията.

"Позицията на ДПС относно намаляването на субсидиите на 1 лв. е неизменна от 2001 г., когато е въведено бюджетното финансиране на партиите. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите. Третият вариант е лъжи пред обществото. Лицемерието и популизмът на всички партии, с изключение на ДПС, ни доведоха до тук – да мислим сега как да върнем страната в 2001 г.", отсече Цонев.

Той все пак приветства решението икономисаните пари да отиват за строителство на детски градини и ясли, и поясни, че това било идея на ДПС.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова също се съгласи, че субсидирането на партиите трябва да е от дъжавата, но посочи, че браненето на партийните субсидии води до негативното отношение на хората.

"За съжаление дивият популизъм, който обхвана някои партии, изключително нагнети общественото напрежение през последните дни. И се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения", обясни Стоянова.

От БСП пък отказаха да вземат участие в гласуването, защото не искали да участват в тези "циркове". Според червените това е кризисен пиар, с който да се отклони вниманието от "съкрушителните констатации" на вчерашния европейски доклад за страната ни. Социалистите направиха и друго предложение - натрупаните пари от партиите да се преведат в бюджета.

"Предлагаме oт 3 юни 2019 година - т. е. със задна дата, депозитите, натрупани от партиите, които не са похарчени, да се преведат в бюджета на България. Колегите да го осмислят и да сметнат колко пари трябва да се преведат в бюджета", настоя червеният Румен Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"БСП отказаха да се включат в гласуването" - Корнелия да отговори защо.Популизъм или не, щом ще се спестят едни пари - винаги е добре.
5
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намалете броя на депутатите на 120!Депутатската заплата да бъде 3 минимални РЗ, а не като сега 3 средни РЗ.Спрете да си вдигате заплатите по 3-4 пъти в годината с по 300лв. всеки път!Вдигнете МРЗ! Инфлацията от последните месеци я стопи.
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Слави Трифонов предложи да се намалят субсидиите Судуците ревнаха, че така партиите били независими, иначе щели да се корумпират.И после гръмна скандала със суджука от герб, който като депутат изнудваше фирми за пари и дарения.Тогава всички много удобно замълчаха.
3
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** пак против :) каква изненада :)
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята не е на Бойко Борисов, а на Слави Трифонов от РЕФЕРЕНДУМА преди 3 години.Дебелият Суджук пак се опитва с чужда пита помен да прави.
1
4
 
23
 
! Отговори
Турците преди 4 години
Турците са се обявили против промяната. Хмм... Какво ви говори това български народе? Ами това, което ви говори от 30 години! Не на протурските партии в България.