1 лев за всеки получен глас от 1 юли - 14 млн. по-малко за партиите за 2019 г.

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене поправките в Закона за бюджета
Обновена: 6 юни 2019 14:41 | 6 юни 2019 14:40,
100
1 лев за всеки получен глас от 1 юли - 14 млн. по-малко за партиите за 2019 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партийната субсидия за всеки получен глас ще е само 1 лев, а не както досега 11 лева. Това прие на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с поправки в Закона за държавния бюджет. Управляващите подкрепиха проекта, внесен от Министерския съвет, БСП отказаха да се включат в гласуването, а Йордан Цонев от ДПС се обяви твърдо против намаляването на субсидиите на партиите.

До спешните поправки се стигна, след като лично премиерът Бойко Борисов обяви тази сутрин в кулоарите на парламента предложението за намаляването на парите от бюджета за партиите на 1 лев за всеки получен действителен глас. Той обясни, че решението е взето, след като са се наслушали на популизъм от другите партии за намаляване на субсидиите.

Още по темата

Борисов добави и че със спестените пари пък щели да се строят детски градини и ясли.

В мотивите на законопроекта се посочва, че с намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Промяната ще влезе в сила от 1 юли, а за първото полугодие на 2019 субсидията ще се изчислява по стария начин - по 11 лева. Така средногодишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас би възлязъл на 6 лв. за цялата 2019 година.

С промяната ще се спестят 14,6 млн. лв. за тази година, а разходите от бюджета за периода 1 юли - 31 декември 2019 г. ще бъде само 1 460 402 лв.

Срещу поправките категорично се обяви Йордан Цонев. По думите му това е популизъм, който ще има много тежка цена за демокрацията.

"Позицията на ДПС относно намаляването на субсидиите на 1 лв. е неизменна от 2001 г., когато е въведено бюджетното финансиране на партиите. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите. Третият вариант е лъжи пред обществото. Лицемерието и популизмът на всички партии, с изключение на ДПС, ни доведоха до тук – да мислим сега как да върнем страната в 2001 г.", отсече Цонев.

Той все пак приветства решението икономисаните пари да отиват за строителство на детски градини и ясли, и поясни, че това било идея на ДПС.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова също се съгласи, че субсидирането на партиите трябва да е от дъжавата, но посочи, че браненето на партийните субсидии води до негативното отношение на хората.

"За съжаление дивият популизъм, който обхвана някои партии, изключително нагнети общественото напрежение през последните дни. И се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения", обясни Стоянова.

От БСП пък отказаха да вземат участие в гласуването, защото не искали да участват в тези "циркове". Според червените това е кризисен пиар, с който да се отклони вниманието от "съкрушителните констатации" на вчерашния европейски доклад за страната ни. Социалистите направиха и друго предложение - натрупаните пари от партиите да се преведат в бюджета.

"Предлагаме oт 3 юни 2019 година - т. е. със задна дата, депозитите, натрупани от партиите, които не са похарчени, да се преведат в бюджета на България. Колегите да го осмислят и да сметнат колко пари трябва да се преведат в бюджета", настоя червеният Румен Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Депутатската заплата да бъде 3 минимални РЗ, а не като сега 3 средни РЗ.Спрете да си вдигате заплатите по 3-4 пъти в годината с по 300лв. всеки път!Аз предлагам за да няма корумпирани депутати да вземат минималната работна заплата. Даже може да работят благотворително. Вместо това да се увеличат режийните на Деса Мерцедеса понеже тя е представителна личност.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А СВИНЕТКА ЩЕ ВЗЕМА 25000 ЕВРО НА МЕСЕЦ КАТО ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКА БАНКА.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кирил Домусчиев вече пое издръжката на ГЕРБ.
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздравления за Слави - поведе нелека битка и успя да зашлеви на политическата класа шамара, който заслужава.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не останаха хора в тая държава. Кой ще гласува, че на глас ще ги взимат парите? За да им излязат сметките при 1 милион гласували, субсидията трябва да стане 100 лв. Затова сега малко циркове и след година или по-късно тая година нов модел с фиксирани суми за партиите и готово. Не си мислете, че тия така лесно ще паднат по гръб. Без бой нищо няма да се промени.
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре, ако боса на герберската мафия, се събуди в друго настроение и реши да има по 11 лв. субсидии, същите тия в парламента ще го гласуват още същия следобед, независимо че предния ден са гласували обратното. Това е българската демокрация.
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега трябва да се работи за мажоритарна изборна система - така се гласува за личности. В момента електората пуска глас за партия, а партийните лидери си редят листа в която според проучванията на предварителните нагласи знаят колко човека от листата ще влязат в парламента. По този начин собственикът на партията предварително може да намести тези, които е решил, в парламента. Резултата го виждаме - мижитурки, изцяло зависими от партийния бос, без собствено мислене - подигравка с демокрацията.
19
0
 
5
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До 15Именно.По долу съм направил паралел със Северна Корея,но както виждаш има много несъгласни.Или аз и ти не сме прави или има много заблудени.......
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Слави, това е първа малка победа.Продължавай да мачкаш крадливите Тикви.Не ги оставяй на мира нито ден.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Субсидиите са заложени в Закона за политическите партии, не в Закона за държавния бюджет за 2019 г. - кое точно са променили, парите за субсидии за тази година или субсидиите за политическите партии по принцип?
16
8
 
7
 
! Отговори
Луд преди 4 години
Не разбирам какъв им е проблема на русолюбите в и извън парламента? Когато Корни спечели парламентарните избори с ДПС пак ще си вдигнат субсидиите и народа дето сега мрънка за партийните субсидийки ще е доволен.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калинко от ШАЙКАТАПо скоро ти отвличаш вниманието от намаляването на субсидиите. Да се намалят субсидиите и да обсъждаме всичко, което предлагаш. Няма причина да спрем да се занимаваме с най-големите субсидии в Европа, щото имало и други важни неща за обсъждане.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До избирателДали решенията, които взема Бойко, ги гласуват 240 или 120 е все тая. Механизмът на управление в момента е монархически, и то не на парламентарна монархия, а на абсолютна монархия. Самодържеца решава, а тия в парламента отиват да натиснат копчето, което им е казано да натиснат - това съм виждал да го правят и дресирани плъхове.
13
7
 
15
 
! Отговори
Калинко от ШАЙКАТА преди 4 години
Главанаци,коментирайте защо и заради кого ни наричат корумпирани и крадливи българи,защо не ни искат в шенген,защо сме най бедната и най болна нация,защо над два милиона българи живеят с мизерните триста,триста е петдесет лава хващаме се като шарани на на месец,обсъждането на субсидиите е за отвличане на вниманието,хващате се като шарани на боковите простотии
12
2
 
29
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Тук някой предлага да се намали броя на депутатите.Аз питам защо изобщо са ни депутати?!Та те нищо друго не правят освен да ни грабят!!!
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитват се да измамят хората. Обърнете внимание кой закон се променя - бюджета за настоящата година. Т. е. не променят субсидиите за партиите, а сумата която ще им дадат през второто полугодие на тази година. От 1 януари следващата година субсидиите са си в стария размер. Безсрамници!
10
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една стотинка ви е много, продажници.
9
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От БСП пък отказаха да вземат участие в гласуването... Направо пак да напуснат парламента и да се саморазпуснат.Само увояват заплати за нищоправене.
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йордан Цонев от ДПС се обяви твърдо против намаляването на субсидиите на партиите____Защото ако се издържат от членски внос няма как да го съберат от електората си ромите.И те като ДПС са свикнали само да взимат от хазната която я пълни данъкоплатеца а те НЕ.
7
9
 
29
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Леле майкоооо,верно сме заприличали на Северна Корея!!!Сабалян Вожда спомена нещо и след два часа прието на първо четене.....Не казвам,че не е правилно решението,напротив,но "прекалено демократично", някак бе!!!