Лев на глас: Ще оцелеят ли партиите с тези субсидии?

Ще отидат ли партиите в криминалния сектор
19 юни 2019 09:27, Петя Славова
133
Лев на глас: Ще оцелеят ли партиите с тези субсидии?
Снимка: БТА

Един лев, 5-6 лева или 11 лева - възможна ли е точка на пресичане между управляващи и опозиция по темата за партийните субсидии? Вчера "Обединени патриоти" не се явиха на консултация с БСП. ГЕРБ също не смята да обсъжда със социалистите размера на субсидията.

"Имаме конкретно и ясно предложение на Министерския съвет - 1 лев на глас. Дотук не сме чули нито едно друго конкретно предложение. Няма смисъл да правим дискусия на нашето предложение. Консенсус по кое? Казват "дайте да обсъждаме", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков в "България сутрин".

Още по темата

Той се съгласи, че субсидията е по-голяма отколкото трябва да бъде. И уточни, че партиите събират ресурс през годината, когато се задават някакви избори. Биков не е съгласен с тезата, че партиите не могат да съществуват без субсидии. Допусна обаче, че може да прибегнат до търсене на друг вид финансиране.

"Взехме решение на Националния съвет да потърсим диалог с партиите и да намалим субсидията до степен, до която политическият живот да бъде мислим и на светло. Колегите отказаха такъв диалог. ГЕРБ краткосрочно постигат голяма цел - в средата на годината се прави промяна, която ще ни затрудни преди местните избори. Опозицията няма да бъде смазана", посочи депутатът от БСП Явор Божанков.

И отбеляза, че в БСП стоят зад предложението си парите на влог от надвзетите субсидии да бъдат върнати на държавата.

"Отиваме на трети вариант - нито ще имаме субсидия, която да ни позволи да съществуваме, нито корпоративно финансиране. Отиваме в криминалния сектор и накрая всички ще се озоват в много лоша действителност", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Предложението за един лев субсидия за действителен глас ще се гледа на второ четене в петък. А Тома Биков не се нае с прогноза за действията на другите партии в Народното събрание.

"Това прилича на някакво надцакване. То е вредно за българското общество. Надявам се, че още има време разумът да надделее", настоя Божанков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите нямат нужда от пари. Членуващите да плащат членски внос. За всичко останало, ако е стойностно и полезно, ще ни уведомяват медиите.
38
0
 
5
 
! Отговори
К. К. преди 4 години
Ако се изкушат да крадат урбулешки, за какво им плащаме четирицифрени заплати на МВР, следствие и прокуратура? Време е вече котките да почнат да ловят мишките, а не да се сдружават с тях и да делят откраднатото... Специализираната прокуратура ми вдъхва голямо доверие напоследък...
37
1
 
9
 
! Отговори
Другия с коня преди 4 години
Вместо да се занимават с. ПОЛИТИка.'.Да откриват нови работни места с Бизнес като са толкова Умни и Патриотични...Ако не са ще работят при нас на 790лева стартова....Като Всички....после с 300лева пенсия и така.....Нула субсидия...
36
0
 
5
 
! Отговори
Те и ония преди 4 години
11 лв. можеха да не вземат нали си крадат и рекетират фирми законно. Само за ония извън парламента има значение, но май се оказа че техните гласове са спонсорирали големите.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще отидат ли партиите в криминалния сектор"?А сега къде са?
34
1
 
4
 
! Отговори
всички преди 4 години
патриций приличат на прасета
33
1
 
6
 
! Отговори
алоу, преди 4 години
партиите са дружества с идеална цел, издържащи се от членски внос! Да си създадат членове! Ама щели да им плащат олигарси... Оправдания! Който дава нерегламентирани пари - в затвора! Ъ+Толкова фасулски лесно е!
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигурност ГЕРБ ще оцелее,защото за тях държавата им е като бащиния.Колкото си искат-толкова си цоцат.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПУКА МИ...
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-важният въпрос е ще оцелеят ли българите с тези партии?
29
0
 
4
 
! Отговори
ще преди 4 години
изскуба бъзето ,че ще вземат по 1лев
28
4
 
4
 
! Отговори
уйкиното Горкановче преди 4 години
Тук мильонче,там мильонче-цял букет ще набера.И на моя Баце,аз ще да го занеса...
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще бъдат смазани малките партии,които не управляват и които най-малко имат вина за лошото управление на страната.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще оцелеят големите партии,а малките партии ще бъдат смазани и ще се увеличи безработицата и емиграцията,ако нямат субсидии.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
25 - нали целта на намаляването на тези субсидии е да има "пречистване"? никакво пречистване няма да има ако се направи просто смъкване надолу, без да се търси нов модел на финансиране. Просто ще се увеличат зависимостите от олигарсите, а малката опозиция, на Христо Иванов и АБв която не получава достатъчно финансиране ще бъде задушена, докато големите партии и "бизнес" партиите тип Марешки и Валери Симеонов ще оцелеят.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ има нула лева субсии, и Хилъри Клинтън получи 1,7 МИЛАРДА от шейха на Саудитск арабия за кампанията си. Нали се сещате как щеше да тръгне да воюва с тази държава?В края на мандата си Обама поиска от Конгреса за заклейми - само да заклейми - Саудитска Арабия като терористична държава. Знаете ли колко гласа получи? ТРИ. ОТ ЦЕЛИЯТ КОНГРЕС. ВСИЧКИ ПОЛУЧВАТ ПАРИ ОТ ШЕЙХОВЕТЕ. И после се чудим как се появиха Осама и ИД.
23
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 19. Това и сега се случва. Ти вярваш ли че олигарсите с парите ще оставят някой ей така да решава кой да бъде министър. Само че не знаеш, затова вярваш че сега не е така. Да, ама е така!
22
1
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ха сега и депутатите на минимална месечна заплата...
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори сега някои от малките партии направо сега гавреха с тях. Какво можеха да направят с 24 000 лева? Плащаш си наема отиваш един път в Кюстендил, явяваш се един път в БТВ и парите свършват.По-скоро може да се помисли, системата да е непропорционална - малките партии за получават 8 лева за глас, а големите - по 4. Те са получили повече гласове и не би трябвало да се притесняват.
20
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 4 години
Много хубаво вият партизани/телевизии/социолози.Нали тези парички те ги папкат.НУЛА лева субсидии. Няма какво да ми се рекламират партиите - всичките хубавини им знам до болка.