С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.

За Валери Симеонов решението е просто - всички кучета с намордник
3 юли 2019 12:13,
301
С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.
Снимка: pixabay

Собствениците на кучета над 5 кг, които извеждат домашните си любимци без каишка, ще бъдат глобявани с 300 лева. Отглеждащите агресивни породи кучета пък ще трябва да ги разхождат с повод и с намордник, в противен случай санкцията е 1000 лева. Глобата за животни в района на детски площадки пък скача до 500 лева. Това решиха единодушно депутатите на първо четене на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Санкциите няма да важат за домашните любимци, които се пускат в обособените за целта места, за кучетата на хора с увреждания или за животни, които участват в лов или състезания.

Още по темата

Досега санкцията за кучета без каишка бе 100 лева независимо от породата и размера на домашния любимец. Разходките по детските площадки също подлежаха на глоба от 100 лева. До завишаването на санкциите се стигна след многобройните случаи на нападнати хора от агресивни животни, както и бруталния случай, при който пет кучета кане корсо убиха 39-годишен мъж край село Владо Тричков.

Незаслужено жестока смърт! Пет кучета разкъсаха млад мъж

По време на дебата народните представители се съгласиха, че агресията на животните е огромен проблем, но изразиха резерви дали с тези поправки ще се реши проблемът. Затова Десислава Атанасова обеща, че между първо и второ четене ще бъдат взети предвид всички гледни точки и предложения на заинтересованите страни.

Като основен проблем депутатите отчетоха безконтролното развъждане на кучета, изоставянето на домашни животни, липсата на контрол от страна на общините, както и необходимостта всички домашни любимци да бъдат чипирани. По време на дебата се разрази и спор кой ще мери животните дали са над, или под 5 кг и кой ще извършва контрола.

"Кой ги реши тези 5 кг? Този стандарт е грешен. А и колко са опасните породи кучета? Няма опасни породи, а опасни кучета", настоя Ерджан Ебатин от ДПС и призова въпросът да не се решава с търсене на личен пиар от актуална тема, а от компетентни хора.

"Не искам да виждам как служителите седят на входа на Южния парк с един кантар", включи се и Бюрхан Абазов. Според него най-големият проблем е неприлагането на закона, тъй като обищините нито имат стимул да го правят, нито имат финансовата възможност и кадрови ресурс.

Според Валери Симеонов пък няма нужда от мерене на входа и изхода на парка, а решението е просто - всички кучета да бъдат с намордник независимо от породата и размера, а контролът за прилагането на мярката да се прехвърли към полицията.

"При извеждане кучето трябва да има намордник - вкъщи да хапе, когото си иска", посочи лидерът на НФСБ.

Михаил Христов от БСП предложи да не се глобяват собствениците, а да се въведат рестрикции за отглеждането на агресивни породи.

"В Румъния е забранено да отглеждаш питбул и ротвайлер. По-доброто решение е превенция, а не глоби на хората. Агресивните кучета да бъдат поставени под рестрикции и да не ги отглежда всеки, защото те копират поведението на човека", посочи соцдепутатът.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък посочи, че с така направените промени се освобождават от санкции собствениците на кучета под 5 кг, тъй като досега и те подлежаха на глоба, ако ги разхождат без каишка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
6
 
20
 
! Отговори
Елементарен преди 4 години
На какви точно се правят господата и дамите кyчкари, като си пускат на публични места питбулите без каишка и намордник? Колко трябва да си елементарен, за да не можеш да разбереш след всички смъртни случаи, че това е животно и никой не може да предскаже поведението му сред хора.
189
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво, десетгодишни разхождат кавказки овчарки, всяка кифла или кифльо може да си вземе кръстоска между каракачанка и коя да е азиатска овчарка, разни лигльовци ми разхождат питбули и ротвайлери по нощите пуснати, хората си гледат в дворове с дупки огромни породи. Всички те не подлежат на санкции, нито на контрол. И когато тия огромни кучета убият отново, всички вдигат рамене. И говорят за намордниците на голдъните. Просто не е истина колко просто население живее в тая държава.
188
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О да , забравих , че само питбулите хапят , останалите не. Психопат те напада , оправдават го , куче хапе , убиват го. Хора , спрете да вървите със стадото водено от управниците , бъдете реалисти. Насочете агресията си към тях и променете абсурдите в тая измислена държава , собственост на 200 болни мозъка... Или продължавайте да си изкарвате несгодите , като едни прости ,заядливи коментари.
187
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бебета да акат по тротоари не съм виждал...докато тротоарите са пълни с фекалии!Европейска София...
186
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как ги определиха тия 5кг, че ми е много интересно? Изобщо няма да го коментирам тоя закон - поредна гавра с хората с цел попълване на хазната от хайки. Продължават да се правят на луди за опасните породи. Колко хора са нахапани до смърт от кокер шпаньоли? Или от голдъни? Или от лабрадори? Или от хъски? Всяко куче хапе, ако е заплашено или ако е стресирано (или побъркано), но само опасните породи убиват. Защото те са създадени за да убиват. И всеки знае кои са. Само управниците ни - не.
185
2
 
16
 
! Отговори
Мъка преди 4 години
Ама тея в парламента верно си разбират от работата. Гласуват се глупости, които да разделят населението, като винаги едните са в по-неблагоприятни условия спрямо другите, пускат ги в "независимите" ни медии и сядат да ни гледат сеира. "Разделяй и владей". Изчетох всички коментари и забелязвам едно - и двата лагера са доста крайни във възгледите си. Истината е някъде по средата... А да - докато си драскаме, онея прибират някой друг НАШ милион. Ай със здраве!
184
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 190Май не проумяваш? Да не искаме кучета, които скачат на деца и хора да се разхождат свободно не означава, че не харесваме животни. Трудно ли ти е да направиш разликата между двете? Като ти чета агресивните коментари, убеден съм, трудно ти е.
183
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бяснакучето ти НЕ Е човек, независимо, че така о чувстваш. И да, трябва да е с намордник и каишка, не сме длъжни да се съобразяваме с твоите предпочитания- всички кучета- с каишка и намордник, И- собствениците да чистят след тях!
182
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не харесва животните ще бъде бит от мен без милост. Така , че ако имате нещо против животните си го спамете вкъщи , за да не ядете бой. А този Жоро ще му направя братче ,още 1 дете и внуче след това
181
5
 
17
 
! Отговори
до бясната преди 4 години
Ти си и бясна и Луда ! Знаеш ли ,че един питбул като твоя Прегриза вратлето на 5г Дете докато си играели пред очите на майка му - само пищяла и гледала -станало за секунди !и ако на теб не ти пука за твоето Дете ,то ние сме длъжни да защитим нашите Деца !
180
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БяснаАми то май питбул нахапа едно дете преди седмица-две, не беше котка или бъркам? Дай сега защото има крадци и психари по улиците да сме ок с това, че и куче може да ме нападне, така ли? По тази логика да пуснем мечки в града, нали има зли хора, какво ми пречи мечката. Искате с едно зло да неутрализираме друго зло. Имайте си питбул, не го пускайте по улици и паркове без намордник. Има обособени поляни за кучето. Така всички ще са ок Аз пускам ли си детето с колелото в тези ограждения? Не.
179
3
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До БяснаАма ти верно си бясна. Явно си много близка с кучето си. Едро мъжко куче, предполагам :
178
22
 
10
 
! Отговори
Бясна преди 4 години
Крайно време е всички комплексирани подобия на човеци , така наречените политици , да бъдат кастрирани и по едно въже на врата. Крадци , убийци , психично болни хора се разхождат без проблем , но видиш ли кучетата не може. А какво ще кажат по повод котките? Около блоковете и особено на детските площадки гъмжи от котки. Пясъчниците са превърнати в котешки тоалетни , а децата хващат котешка тения.... това е ок , така ли? "Аз съм майка и собственичка на куче , от "агресивната" порода , питбул.
177
5
 
18
 
! Отговори
hhahaha преди 4 години
Леле, леле. Чета и не мога да повярвам на очите си. Колко мъка има по нашите ширини. Ще предизвикате гражданска война: кучкари срещу не-кучкари. Някои дори стигат дотам, че ще трошат стъкла, за да нараняват деца. Вие сте за психиатър повечето, не за кучета, за медицинска помощ сте. От коментарите един полуинтелигентен човек може да си направи заключение какво болно общество сме. А толкова ли е трудно да спазваме правилата? Засрамете се..
176
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някой хора им харесва да тровят животни с антифриз.. да видим дали ще им харесва децата им да ходят по стъкла
175
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дидо, 134А тия дето си изсират децата до детската площадка и не чистят?!?!Май всичко опира до възпитания и култура, но така като ви чета коментарите май и двата лагера сте на 90% ***!!!
174
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Община,,Връбница&quo А защо скитат по улицата? Защото безотговорни и прости хора ги изхвърлят. А ги изхвърлят, защото могат, защото на никого не му пука. Нито на околните им дреме дали съседът им ще си хвърли кучето, нито на общината. А Екоравновесие само ги прехвърля от центъра в София по крайните квартали и села...Никаква култура, никакво желание и усилие от обществото да се реши този проблем, така както е решен в белите държави. Наистина джунгла.
173
17
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам всеки собственик на куче пътьом да счупи по една бирена бутилка на детска площадка. Аман от истерични лелчета. Нека са заети да събират стъкла и да си пазят отрочетата
172
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският парламент се занимава с всичко друго,само не и с това за което е призван-да служи за подобряване живота на населението.При толкова много належащи проблеми във всички сфери на обществения живот и икономиката имитираме дейност със закон за домашните любимци......
171
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземем да им дадем на кучетата да шофират, да се кандидатират за избори, да програмират, на медицински прегледи да ходим при тях и т.н.? Гледам много от вас безпроблеемно ги приравняват с хората..Преди да позволят на някого да си вземе домашен любимец най-добре да премине IQ тест. А то реално е научно доказано, по-интелигентните си вземат котки :)