Субсидиите пак разбуниха духовете в НС, ГЕРБ и "Атака" зад левчето

БСП изобщо не били канени на консултации
3 юли 2019 14:45,
48
Субсидиите пак разбуниха духовете в НС, ГЕРБ и "Атака" зад левчето
Снимка: Pixabay

Депутатите отново подхванаха въпроса с намаляването на субсидиите на партиите. От ГЕРБ и "Атака" категорично остават зад предложението субсидията за 1 глас да падне от 11 на 1 лев, а промяната щяла да влезе в пленарната зала "тези дни". Шефката на ПГ на ГЕРБ обаче обеща впоследствие да се търсят варианти как да се финансират партиите и да бъде ревизиран Законът за политическите партии.

Още по темата

Партиите не искат да обсъдят въпроса със субсидиите

Валери Симеонов обаче не остана доволен от това решение и обвини управляващите, че се отмятат от договореното на коалиционния съвет да бъдат гледани двата законопроекта заедно - този за начините за финансирането на партиите и този за намаляването на субсидията.

Александър Симов от БСП пък посочи, че от левицата изобщо не са били канени на консултации и отново потвърди позицията на червените, че са против субсидия от 1 лев.

"От ПП ГЕРБ оставаме на твърдата си позиция за първоначално внесения законопроект от Министерски съвет и подкрепа субсидията за глас да остане 1 лев. С коалиционните партньори поехме ангажимент след това да продължим разговора за това как може да бъде ревизиран Законът за политическите партии, така че да се търсят решения, които те смятат за по-рационални по отношение на финансирането на политическите партии", посочи Даниела Дариткова след среща на ГЕРБ с "Обединени патриоти".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също я подкрепи и посочи, че отказването от намаляването на субсидията би било крачка назад.

"Не трябва да правим крачка назад със субсидията от 1 лев, да се търсят други варианти означава, че бягаме от това, което хората искат. Харесва ни, не ни харесва, това е гласът на българина", каза той.

"Аз съм бил на политически съвет с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, както и с Владислав Горанов и Томислав Дончев, там други неща сме говорили. Както чухте от брифинга след политическия съвет, трябваше законопроекта за бюджета да се гледа заедно със Закона за политическите партии. Това е споразумението на политическия съвет на коалицията. Това е споразумението, ако някой се отмята, да си поеме отговорността за това", отсече пък Валери Симеонов.

Според него от ГЕРБ са променили позицията си на 180 градуса и затова няма смисъл да се провеждат повече консултации.

Юлиан Ангелов от ВМРО пък каза, че воеводите са за намаляване на субсидията, но са против това партиите да бъдат зависими от бизнеса или чужди фактори извън държавата.

Той добави, че още няма конкретни предложения как да се финансират по друг начин партиите, но изрази надежда, че до края на юли ще бъде намерен най-оптималният метод, по който да покриват разходите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога ще го дъвчат този един лев. При положение, че и той им е много не виждам за какво се вълнуват, а и продължават да се облагодетелстват по всякакъв начин въпреки субсидията. Ясно е, че това е ненужен жест към тях.
25
0
 
2
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
В крайна сметка, това, което се случва в политическият живот на България е един отдавна преминат духовно-религиозен общопланетен процес, а именно прехода от многобожие-многопартийност към единобожието, от типа "Един е Яхве и Мойсей е неговият Пророк", а може и Порок;))) Електората се умори да храни многото богове, и му се ще само един Бог да рани, който обаче да му осигури Правда и Благополучие. И нарече Борисов - "Боже Борисов".
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоИма разлика крадящите по обичайния начин се наричат просто крадци, а крадящите чрез субсидии се наричат политици. Иначе да си плащаш и да купуваш гласове, а след това да си гласуваш пари, за да си върнеш похарченото от покупката на гласове пак си е кражба, ама кражба на която е придадена някаква псевдозаконност.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партийните субсидии са идеална медийна дъвка за дъвчене.Браво Бойко, как го измислихте това!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващи престъпници сопсидия не им трябва! Даржавата е лично Негова сопственост! Всеки ден се хвали как раздава бюджета! Така обърна евровота!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги слушайте! Ще протакат, ще дойде лятната ваканция, Греб си правят пропаганда за месния вот и се надяват да не се гласува тоз въпрос!
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Членски вносОт БСП, официално имат 90 000 члена, всеки си плаща членски внос, а те са отчели плащане само от 70 000 члена!!! Ха сега къде са парите на останалите 20 000 члена.Но, това е типично за бившите комунисти от БКП....
19
4
 
11
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Стабилитета на Тиквойчо от 1 лев, ще изиграе ролята на бананова ***, която с цената на тока, ще подхлъзне цялото му управление към предросрочни парламентарни избори;)))
18
1
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 13: Има известна разлика между кражба и субсидии, която ти убягва. По-добре коментирай нещо друго, футболните първенства например. Там може да си по-убедителен.А Волен Сидеров е станал най-послушният партньор на Бойко. Но това няма да го спаси. Когато някой послушник загуби подкрепата на електората, Бойко му бие шута без да го е грижа за нищо. Само той е единствен и незаменим.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Волен Сидеров е политически труп.
16
1
 
13
 
! Отговори
Членски внос преди 4 години
Всяка партия да се издържа САМО от събрания членски внос. Ако една партия има 100 000 души, плащащи членски внос по 5 лв на месец, това са 6 милиона на година. Няма ли да им стигнат? Ама май членовете не искат да "внасят", а само да изнасят...
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РАЗпусканеда не се мъчат повече!
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като реват толкова, да излязат от политиката - някой насила да ги е вързал в парламента. Хвърлят една оставка, спират с политиката и отиват на село да пасат козите - по-полезни ще са за обществото.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От всичките аргументи на партиите за запазване на лапачката, наречена субсидии, най мразя този, че виждате ли това всъщност не били много пари сравнено с нещо си друго. Т. е. да смятаме, че когато един крадец открадне много пари, е нещо лошо, а ако откраднатото е по-малко, това прави ли кражбата морален акт?
12
4
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Глад, глад и лабут за ***!!! Никаква субсидия, спонсорите по арестите, членовете на хляб и вода!!!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не му харесва на Валерката да се маха от поста.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е решено вече отдавна Слави има 3 млн подписа ГРОБ и *** и *** си да съдерат не могат да съберат толкова, скоро тия 70 % дето не гласуват ще набутат Славуца да им окастри бюджета. Пхахаха те решавали.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бсп - вън от яслата!
8
0
 
19
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Партиите трябва да се финансират само от свои членове и симпатизанти, държавата да им предоставя офиси и това е. Партията е сдлужение на хора с конкретни политически възгледи и ако тези хора не могат да си управляват и финансират партията, как да очакваме че ще могат да управляват държавата. Още повече че цялата партия може да се събере в една фейсбук група и да се координира от там.
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе те може и до Нова година да ги дъвчат сега я няма г-жа Лъжа да се джавкат с нея. Те си мислят че са там да се карат и да решават подобни казуси. Какво стана с референдума на Слави да ги отървем ГРОБ от мъките, че мисленето не им се отдава. Боко Бо, каза че има пари, искаме си референдума.