Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

Депутатите приеха промените след над 3 часа разпалени дебати
4 юли 2019 13:00,
203
Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Вместо 11 лева, партийната субсидия ще бъде 1 лев за всеки получен действителен глас. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за държавния бюджет след над 3 часа разпалени дебати.

Предложението на ГЕРБ за намаляването на субсидията на 1 лев мина със 119 гласа и бе подкрепено от депутатите на "Атака", "Воля" и ДПС. Промяната влиза в сила от 1 юли.

Още по темата
От ДПС предлагаха изобщо да няма държавна субсидия, но идеята им бе отхвърлена. Не бе прието и предложението на ВМРО субсидията за парламентарна дейност да бъде 1,5 млн. лева.

От БСП категорично бяха против намаляването на субсидията на 1 лев, но така и не внесоха конкретно предложение какъв трябва да е размерът й. По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова настоя, че с 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот и отново призова решението да не се приема, а да се търси приемлив вариант чрез дебат.

"Никой не иска този закон, а ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Не е това мотивът. Близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите, но не се съобразявате с това. Събрали сме се тук да градим държава, а какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите", скочи Нинова.

Тя попита и защо преди седмици ГЕРБ и ДПС са настоявали да се опростят дълговете на Главното мюфтийство и да има държавна субсидия за вероизповеданията, за да се ограничи чуждото влияние, а сега отварят външното финансиране за партиите.

Според червения Филип Попов субсидия в размер на 1 лев ще бъде "убийство на демокрация и плурализма в България и старт на публичната продан на партиите".

"Големите и силни партии ще имат пари, а тези, които се борят за обществено доверие няма да имат. Ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте напът да го спечелите", скочи и Крум Зарков от БСП.

Александър Иванов от ГЕРБ пък контрира, че е лицемерно от БСП да твърдят, че не е имало дебат по темата, а в същото да не са представили тяхно предложение за размер на субсидията. "2,5 млн. души казаха на референдума, че искат 1 лев субсидия. Имахте времето да запознаете гражданите с ваше предложение, но не сте го направили, не сте искали", отсече Иванов.

Маноил Манев пък обвини, че "БСП е фалирала и затова левче субидия не ги устройва".

От ДПС пък настояха партиите да се финансират от дарения от физически и юридически лица. "Партиите да набират средства и да не получават публично финансиране. Този модел успешно работи в САЩ", даде пример Хамид Хамид.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пък възрази, че именно заради това в САЩ управляват само две партии. По думите му това ще се случи и в България при намаляването на субсидията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
4
 
! Отговори
Червен трол преди 4 години
Цял живот ще си остана на минимална заплата а може и да ни сакратят без осигуровка
170
6
 
2
 
! Отговори
Комунисти преди 4 години
Квик Квик Квиикккк
169
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Слабо другариииии, само 180 коментарчета. Кутев да не е врътнал кранчето?Глад и лабут за ***!!!И пак да припомня - самолетът ще е Ф-16, Белене и тръба за Сърбия няма да има :))))))
168
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
леле, утрепахте левия мастодонт
167
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бсп имат много ама беден електорат.да крадат, ако им стиска.
166
10
 
7
 
! Отговори
МИТКО преди 4 години
До АТАКА Е ПРО-ТУРСКА: АТАКА СИ Е СЕДЕСАРСКА ПАРТИЯ ,КОЯТО ВИНАГИ Е БИЛА В УПРАВЛЕНИЕТО С ГЕРБ И ЗАЕДНО ПРОДЪЛЖАВАТ ЛИКВИДАЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА ! ВИЖТЕ ГИ САМО КАК СЕ ПРЕГЪРНАХА /УЖ ЗА ПЪРВИ ПЪТ/ ,НО НАРОДА НЕ Е ВЕЧЕ БАЛАМА /КАКТО ПРЕЗ 1989 Г./ И ЩЕ ГИ ХВЪРЛИ ПАК НА СМЕТИЩЕТО !
165
9
 
7
 
! Отговори
ЧОЧООЛУ преди 4 години
До българин: ЧЕНГЕ ДО ЧЕНГЕ ,КОМУНИСТ ДО КОМУНИСТ -ТОВА СА СДС И ГЕРБ ! ОЗЛОБЕНИ СА ДО ЧЕРВАТА ,ЧЕ БСП ИМ ОТНЕ СЛЕД 1989 Г. ЛЪЖИЦАТА С КОЯТО ГРАБЕХА ОТ КАЦАТА С МЕДА ! БЯХА СЕ СНИШИЛИ ЕДНА-ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД 1989 Г. ОТ СТРАХ ,НО СЕГА СА ГОРДИ ДЕМОКРАТИ . ЗАБРАВИ БОЙКО ,ЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГОНИ СДС ЗА БАНДИТСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ -КАКТО БЕШЕ ОБЕЩАЛ НА НАРОДА "СИ".
164
12
 
10
 
! Отговори
ВЕСКО преди 4 години
До Хахахааааа.: ХА-ХА-ХА- КОМУНИЗМЪТ СИ ОСТАВА -НЕЩО ПОВЕЧЕ,ЛИКВИДИРАТ ОПОЗИЦИЯТА И СЕ ГОТВЯТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА С КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТ БОРИСОВ ,НО ДОБРАТА ВЕСТ Е ,ЧЕ НЯМА ДА ГО ОГРЕЕ ! ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕРИ С ИСТИНСКИЯ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ,КОГОТО ЩЕ ИЗБЕРЕМ ЗА ВТОРИ МАНДАТ , ЧЕ И ПОВЕЧЕ ! БОРИСОВ НЕКА СИ КРАДЕ И ЛИКВИДИРА СЪС СДС.
163
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 170...Абе търтей! През годините Борисов щом "ревнеше" Че щом нещо нередно се случи в държавата.Е само работа на БСП! И номера му минаваше уви! Ами хайде прогледнете вече Американофили и Бойкофили.Че нещата никога не са били в ред.В Групировката ГЕРБ и САЩ!Те са се крепели през годините.Точно на хора като вас.Под строй гласувайки за всеки и всичко което им се каже! Ами време е да помислите и вие с тия кашони на раменете си.А не само да пазите равновесие с тях! Ерата Борисов е към краят си!-:)
162
11
 
13
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
КОМУНИЗМА СИ ОТИВА!СВЪРШИХА МУ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ!
161
11
 
12
 
! Отговори
МЪКА, МЪКААААА.... преди 4 години
Дълбока комунистическа мъка!!!!!КЛЪВНАХА ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КЪРЛЕЖИ!!!ГОЛЕЕЕЕЕМА МЪКА, ШЕ ЗНАЕТЕ....ХАХАХ ААААА!ОТИДЕ СИ МУФТАТААААА.....!!!
160
10
 
25
 
! Отговори
seira преди 4 години
УСТАНОВЯВАНЕТО НА РЕАЛНА, "ЗАКОННА" ВЛАСТ НА ОЛИГАРХИЯТА Е НАЙ-ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ!В ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ МИНАЛИЯ ВЕК ПО ПОДОБЕН НАЧИН ИДВА НА ВЛАСТ АДОЛФ ХИТЛЕР...ЧРЕЗ "ПРОЦЕДУРНИ ХВАТКИ", УЖ "ДЕМОКРАТИЧНО", СЕ ПОДАРЯВА ВЛАСТТА НА НАЙ-ГНУСНАТА ЧАСТ ОТ НЕМСКАТА БУРЖОАЗИЯ - ОЛИГАРХИЯТА!РЕЗУЛТАТЪТ ГО ЗНАЕ НЕ САМО НЕМСКИЯ НАРОД, ЕВРОПА, НО И ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО...КОМУ Е НУЖНО ТОВА?!НА НАЙ-ГНУСНАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО - ОЛИГАРХИЯТА!ВНИМАНИЕ ФАШИЗЪМ!ХОРА БДЕТЕ!НАРОДЕ!!!
159
9
 
10
 
! Отговори
МЪКА, МЪКААААА.... преди 4 години
Дълбока комунистическа мъка!!!!!КЛЪВНАХА ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КЪРЛЕЖИ!!!ГОЛЕЕЕЕЕМА МЪКА, ШЕ ЗНАЕТЕ....ХАХАХ ААААА!ОТИДЕ СИ МУФТАТААААА.....!!!
158
8
 
25
 
! Отговори
seira преди 4 години
НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ЛЪЖИ И ГЛУПОСТИ!ВЪПРОСЪТ Е ФУНДАМЕНТАЛЕН (ПРИНЦИПЕН)!БОЛИ МЕ Д.Е.Д.О.В.И.Я ЗА КОЯТО Й ДА Е ОТ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПАРТИИ...СТАВА ДУМА ЗА ТОВА: "КОЙ Е СУВЕРЕНА?Б. НАРОД ИЛИ БОГАТАШИТЕ (МУТРИТЕ)?!"ЧИЯ Е ВЛАСТТА - ЧЛ. 1 НА ВСЯКА КОНСТИТУЦИЯ!КОГО ИСКАТЕ ДА ИЗМАМИТЕ ГОСПОДА ПРЕВРАТАДЖИИ?!БЪЛГАРСКИЯ НАРОД?!ТОЙ Е ЛЪГАН ДОСТАТЪЧНО!ИСТИНАТА Е ЕДНА:141 ГОДИНИ СТИГАТ!ЦЯЛАТА ВЛАСТ - В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!НАРОДЕ!!!
157
0
 
10
 
! Отговори
politici_harchove преди 4 години
следващата стъпка е всички пътувания по света и най-вече в Европа, политици, мининстри и чиновници да си ги заплащат от собствените си заплати/прекалено раздути/, така правят всички българи, никой нищо не им поема когато пътуват до друга страна. Първите да не са помазани или супер специaлни, за да харчат без ограничения парите на гражданите,тогава ще ходят в европа само когато трябва да свършат нещо полезно за всички
156
10
 
26
 
! Отговори
seira преди 4 години
КАК БЕДНИТЕ ХОРА, КОИТО НЯМАТ ПАРИ, ЩЕ СЪЗДАВАТ СВОИ ПАРТИИ, ЗАЩИТАВАЩИ ТЯХНИТЕ ИНТЕРЕСИ?!ТОВА "БУРЖОАЗНА ДЕМОКРАЦИЯ" ЛИ Е ИЛИ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ?!МОЖЕ ЛИ ТОЗИ, КОЙТО ЕДВА СМОГВА ДА ИЗХРАНИ СЕМЕЙСТВОТО СИ, ДА ПЛАЩА ДОСТАТЪЧЕН ЧЛЕНСКИ ВНОС С КОЙТО, ДА СЕ ФИНАНСИРА ПАРТИЯ И ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ?!Р БЪЛГАРИЯ ПО КОНСТИТУЦИЯ ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е:НА БОГАТАШИТЕ (МУТРИТЕ) ИЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД?!В КРАЙНА СМЕТКА:В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕМ:В ХV-ТИ ИЛИ В ХХ-ВИ?!ЩЕ ЗАКРИВАМЕ ЛИ Р БЪЛГАРИЯ?!НАРОДЕ!!
155
7
 
13
 
! Отговори
1 лев е достатъчно преди 4 години
За какво харчат БСП субсидиите - купуване на гласове , партийна тв и вестник които са проруски и антиевропейски , купуване на социолози и журналисти които ни лъжат , СПА курорти и безсмислени конгреси .
154
4
 
17
 
! Отговори
Влад преди 4 години
Професия "партиен член", който трябва да издържам без дори да го познавам... Да плащам издръжката на партия, която не понасям... Който харесва партия - да и плаща членски внос. И стига ревове за "горките политици", до сега са били честни и искрени, сега ще станат по-малко...ае стига.
153
11
 
24
 
! Отговори
seira преди 4 години
ПОЛИТИКАТА Е СЪСТЕЗАНИЕ НА ИДЕИ, А НЕ НА ПАРИ!ПОЛИТИКА, КОЯТО НЕ Е В ИНТЕРЕС НА БОЛШИНСТВОТО ОТ СУВЕРЕНА Е ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ СПОНСОРИРАТ ПАРТИИТЕ, ЩЕ ДИКТУВАТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ В СТРАНАТА И ШЕ ДОВЕДАТ НАРОДА ДО ГРОБА!ТОВА ЛИ ИСКА СУВЕРЕНЪТ?!КОЙ ПИТА Б. НАРОД, КАКВО ИСКА?!ИЗМАМАТА С РЕЕРЕНДУМА, ЗАЩО НЕ Е ПРЕДМЕТ НА ОРГАНИТЕ, ОХРАНЯВАЩИ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ?!СЪЩНОСТТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е ВЛАСТ НА БОЛШИНСТВОТО ОТ Б. НАРОД!КЪДЕ ВИЖДАМЕ ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА?!НАРОДЕ!!!!
152
3
 
10
 
! Отговори
Влад преди 4 години
Професия политик , хранен от нас...дори не го познавам ...давам пари за партии, които не понасям...Който харесва партия да плаща членски вноса да я издържа.Стига ревове за горките партии, ко ши праят сега , ша умтът от глад... а стига вече.