Захариева: Дачич се е изгубил в превода, емоциите са излишни

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, заяви министърът
165
Захариева: Дачич се е изгубил в превода, емоциите са излишни
Снимка: Булфото, архив

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, не търпим такива емоции от страна на Ивица Дачич, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред bTV във връзка със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия.

"На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката. На мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции. Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговорът му. Явно някой му е преразказал, защото това, което каза премиерът е абсолютно вярно.

Още по темата
Един външен министър не бива да си позволява да се изгуби в превода. Той трябва да види точно, буквално какво е казал, дали премиер, президент или външен министър. ЕС не признава държави и никоя организация не признава държави", каза Захариева и добави, че това могат да направят само други държави.

Захариева отбеляза, че в Познан премиерът Борисов е отговорил на журналистически въпрос дали няма да се забави евроинтеграцията на Западните Балкани, след като новият еврокомисар по външната политика Жозеп Борел е испанец, а неговата държава не е признала независимостта на Косово и цитира думите му.

"Той казва, че когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, а интересите на Съюза. Независимо, че Испания не е признала Косово, той трябва да се съобрази с останалите от нас, които сме я признали. Не виждам нищо в това изказването, което да запали тази емоция на Ивица", изтъкна вицепремиерът.

Тя припомни, че посланикът на Сърбия в България е извикан в МВнР и с него ще бъде разговаряно.

"На първо място ще препоръчаме да се види какво точно е казал премиерът. На второ място - да припомним подкрепата, която дава България на всички страни от Западните Балкани и в частност на Сърбия за европейската перспектива", уточни външният министър.

Захариева не смята, че такива изказвания са продуктивни, още повече, когато те са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели.

Тя допълни, че е разговаряла с премиера Борисов и са на една позиция.

"Не бива да сме толкова емоционални, трябва да се изяснят тези неща. Не е приемливо по този начин да се обръща външен министър към премиер. Те се познават, Ивица е 20 години министър".

Тя изрази надеждата, че нещата ще се изяснят.

"Той самият е извикал нашия временно управляващ в Сърбия, защото посланикът ни е в отпуск и е дал знак да се уточни това недоразумение. Приемаме го като опит за изясняване. Това е и нашата цел", добави външният ни министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая очилатата дали ла-па добре... струва ми се, че никва я няма със свирките..
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко ,руснаците ще ни вкарат в релсите.Малко остана.Те ще ни презимят.
33
4
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
До АнонименТежко е да приемеш, че славяните са били диваци ли?! В твоята глава са някакви романтични русокоси и синеоки същества, които кротичко си гледат земеделието и животът си тече приятно. Да, така пише в учебниците, но реалността е друга. Тия славяни са били многолюдна папплач, дето е минавала, опожарявала, и мачкала всичко. Добре, че е дошъл Аспарух да стегне редиците и да им покаже какво е да яздиш кон, да имаш писменост и култура.
32
4
 
3
 
! Отговори
Ф 16 БЛОК 3 преди 4 години
До АнонименВОЙНА НА БАЛКАНИТЕ? КАТО МИНАЛИЯ ПЪТ КОГАТО ЯДОХТЕ БОЯ ОТ НАТО.
31
5
 
2
 
! Отговори
Ф 16 БЛОК 3 преди 4 години
НАТО ЩЕ МУ ПОМОГНЕ ДА СЕ НАМЕРИ! ИЗПРАВЯ РУСОСРЪБСКИ ГРЪБИЦИ!
30
2
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
ТРЪГНЕШ ЛИ ДА ОБЯСНЯВАШ ДУМИТЕ НА бУДА,СМЯТАЙ ЧЕ НЕЩО Е СГАФИЛ...
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСОРОС Е РУСКИ ПРОЕКТ. РУСОФИЛСКО СОРОСЧЕ ДЖЕНДЪРСКО ЩЕ ЛАЗИШ НА КОЛЕНЕ ПРЕД БЪЛГАРИЯ!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Ти ще лазиш на колене с господаря си Шорош-мумията и ще молиш русофилите да додат и да те спасят, ама ние ще се правим, че не чуваме жалките ти вопли. Гледай 8-те самолета да могат да ви опазят от русофилските ядрени подводници
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе сърбе на върбе, никаква жал към тия кръвопийци и анти-българи.Винаги са ни били неприятели. Винаги сме страдали от тях.Граница с Хърватска.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От БАНСлавяните са били бедни м*ърши. Земеделци и диваци. Българите са имали коне, култура, (има данни, че са писменост базирана на шумерската писменост, т.нар клинописно писмо), а не както ни убеждаваха, че са били безписмен народ. Имаме не повече от 15% славянска кръв. И аз не мисля, че е срамно, а дори напротив, че идваме от Азия. Ама в тиквите на "братята" сърби те са много по-европейци от нас.
25
7
 
4
 
! Отговори
ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ IV преди 4 години
Отново ще вдигнем въстание и ще се освободим от комунисти, демократи, либерасти дето вече 75 години мачкат българския род!Слава на лъва, царя, кръста, и короната! Да живее царството!
24
3
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Тая от, кои ще да е?!Не прилича ни на маж, ни жена.. Шорошки хибрид, ще да е... Или от 33 те вида жендърье... Иначе не аресвам сръбите... Да ни врънат западните покрайнини и западналите македонисти...
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суджука пак ги забърка едни.Само глупости и смешки са му в главата.
22
2
 
14
 
! Отговори
??? преди 4 години
Ако се загубиш в превода може и да се намериш. Лошо е когато си природно изгубен -там помощ няма.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Каква християнска Европа?! Какво християнско Косово бе?! С изключение на няколко сръбски общини в Северно Косово, всичкото друго са джамии и албанци.
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСОФИЛСКИ МИЗЕРНИЦИ ЩЕ ЛАЗИТЕ НА КОЛЕНЕ ПРЕД БЪЛГАРИЯ!
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В учебниците по история в Македония, писани от сръбски историци по времето на Югославия за българите пише. Цитирам: "*** су jeдно хунско татаарско племе."Чел съм го дословно. Следват обяснения как идваме от Азия, как сме били варвари, които са помитали всичко след себе си и т.н.Аз не виждам от Сърбия да сме видели нещо хубаво.Сърбе на върбе!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простоватото Банкянско клоунче.......без коментар.Пълен ***,само слугите му са по-пропаднали от него!!!!
17
3
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Борисов,от позицията на какъв ще определя позицията на Жозеп Борел.На политически предсказател?Гуро?Ментор?За него важи поговорката ,"кога стана калайджия,кога му почерня... лицето".Все пак Испания има някаква не толкова сервилна политика.Ние просто нямаме политика ,а сме происти изпълнители на чужди заповеди /не нареждания/,а директно заповеди.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни интересува какво ти се иска, ти можеш да искаш нещо в къщи, но когато си на отговoрен политически пост ще си сдържаш личните предпочитания. Много отдавна трябваше да я изритат тая и да я турят портиерка или чистачка нейде. Какъв Борел ти май не можеш да различиш държавата Испания от ЕС. Испания не признава Косово и още няколко държави толкова си проста че не можеш да различиш държава от Евросъюз. Боже колко е проста тая.