Захариева: Дачич се е изгубил в превода, емоциите са излишни

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, заяви министърът
165
Захариева: Дачич се е изгубил в превода, емоциите са излишни
Снимка: Булфото, архив

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, не търпим такива емоции от страна на Ивица Дачич, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред bTV във връзка със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия.

"На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката. На мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции. Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговорът му. Явно някой му е преразказал, защото това, което каза премиерът е абсолютно вярно.

Още по темата
Един външен министър не бива да си позволява да се изгуби в превода. Той трябва да види точно, буквално какво е казал, дали премиер, президент или външен министър. ЕС не признава държави и никоя организация не признава държави", каза Захариева и добави, че това могат да направят само други държави.

Захариева отбеляза, че в Познан премиерът Борисов е отговорил на журналистически въпрос дали няма да се забави евроинтеграцията на Западните Балкани, след като новият еврокомисар по външната политика Жозеп Борел е испанец, а неговата държава не е признала независимостта на Косово и цитира думите му.

"Той казва, че когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, а интересите на Съюза. Независимо, че Испания не е признала Косово, той трябва да се съобрази с останалите от нас, които сме я признали. Не виждам нищо в това изказването, което да запали тази емоция на Ивица", изтъкна вицепремиерът.

Тя припомни, че посланикът на Сърбия в България е извикан в МВнР и с него ще бъде разговаряно.

"На първо място ще препоръчаме да се види какво точно е казал премиерът. На второ място - да припомним подкрепата, която дава България на всички страни от Западните Балкани и в частност на Сърбия за европейската перспектива", уточни външният министър.

Захариева не смята, че такива изказвания са продуктивни, още повече, когато те са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели.

Тя допълни, че е разговаряла с премиера Борисов и са на една позиция.

"Не бива да сме толкова емоционални, трябва да се изяснят тези неща. Не е приемливо по този начин да се обръща външен министър към премиер. Те се познават, Ивица е 20 години министър".

Тя изрази надеждата, че нещата ще се изяснят.

"Той самият е извикал нашия временно управляващ в Сърбия, защото посланикът ни е в отпуск и е дал знак да се уточни това недоразумение. Приемаме го като опит за изясняване. Това е и нашата цел", добави външният ни министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай не се провеждат избори и няма демокрация. Китай се управлява тоталитарно само от една партия. За 30 години от бедна страна Китай се превърна в световна икономика номер 1. Средно 6-7% годишен икономически разтеж годишно сравнене с 2-3% на Запад. С този темп след десетина години ще задминат по стандарт на живот страни като Швейцария и Германия. Междувременно Комунистическата партия на Кигай обяви, че през 2022 година в страната няма да има бедни.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До75. Войводина от отдавна не е към Сърбия. Тя си е автономия самостоятелна финансово към ЕС.
53
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От БАНБългарчетата много си вярват, че сърбите им са "братя". Братята им обявиха война 1885 година, смачкаха българите в Македония, асимилираха Западните покрайнини.Влезте в един сръбски форум на националисти да видите какво пишат "братята" ви за вас. Досега не съм видял сърбин, който да обича българин или да говори с уважение за България.
52
7
 
14
 
! Отговори
Много преди 4 години
Сърбите ги е много яд, че Македония се откъсва от сръбската орбита и се приближава все повече към България и Европейския Съюз. В досегашната история Сръбските политици са били винаги против България.
51
2
 
6
 
! Отговори
Захариева Могерини преди 4 години
"ЕС не признава държави и никоя организация не признава държави", каза ЗахариеваВърховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че 5 години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия, Европейският съюз не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право.
50
10
 
11
 
! Отговори
НАТО преди 4 години
Малко бомби им хвърлихме на тия. Трябваше да ги прекършим, колко територия са откраднали - Войводина да се върне на Унгария, Западните покрайнини на България, Косово на Албания, а т.нар Република Сръбска - на Хърватия.Сърбе на върбе!
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kastriraite si emociite togava ma Zaharieva...stom ne sa vj nujni emociite...zeks ne iskate, deca ne iskate, emocii ne iskate...basi marzelivite roboti...
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HermannТе и Цариброд и Босилеград са български територии, но никой не ни ги връща.Сърболята да свикват - Косово ще е пак сръбско на върба в сряда.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно, медалят е даден на Борисов, за да се откажем от признаването на Косово. Сарбия води арогантна политика.
46
12
 
3
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
45
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, никой не те пита тебе! Сърбите са горд и независим народ, не като бyrapите - продажни и с *** мозък!
44
4
 
1
 
! Отговори
Ф 16 БЛОК 3 преди 4 години
НИЩО! НАТО ЩЕ МУ ПОМОГНЕ ДА СЕ НАМЕРИ!
43
12
 
6
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 4 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО
42
10
 
4
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 4 години
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСЪРБИТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ, НЕ СА КАТО НАС
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГлупости - точно древните българи са имали култура, използвали са шумерската писменост, по пътя си са създавали държави - Волжка България, Стара Велика България, Фанагория и т.н. Тия държави искат управление, култура, армия - това не се създава с диващина. Той взел да ми рекламира дивите славяни, дето са живяли на племенен принцип, без никаква организация и знания що е то държавност и управление. Жалка история.
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите не са предатели като нас.. никога няма да подменят историята си. Както правим ние.
38
11
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
София е сръбска провинция .А останалото анадолски коптор
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41Шорош е руски проект така е Путин го използва за да досъсипе Cтарата блудница и да я направи халифат Шорошоидите вече сте на колене пред Путин зaсeга с моркова после и гьостерицагта ще играе по гърбините ви а Путин има здрави гьостерици. Че сега и Ердоган му е приятел гледай да не го насъска. Путин винаги побеждава накрая.
36
2
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Аве БАН, земи си пийни апчетата, бре па ти...Ако стане война, ти пръв ще умиришеш дунята, и ще вдигнеш парниковите емисии...