Къде е България в спора между Сърбия и Косово?

Думите на Борисов създадоха напрежение между нас и Сърбия
9 юли 2019 11:09,
79

Думите на Бойко Борисов, че бъдещият шеф на дипломацията на Евросъюза - Жозеп Борел би трябвало да изразява позициите на цялата общност, независимо че неговата страна Испания не признава Косово, създадоха напрежение между България и Сърбия.

Още по темата

На тези думи първият дипломат на Сърбия Дачич реагира остро и призова Борисов ''да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика" по отношение на признаването на независимостта на Косово.

Дипломатическият спор между Сърбия и България е сред най-коментираните теми в последните дни в Белград. А според местните анализатори изказването на първия дипломат на Сърбия е нанесло само щети на собствената му държава.

Според историка и експерт по геополитика проф. Нина Дюлгерова изказванията на българския премиер, външния министър на Сърбия и президента на Сърбия не биха променили цялостната картина на Балканите.

"Всичко, което се коментира сега, няма да има никакъв конкретен резултат. Има един много по-сложен процес, който е свързан с решаване на много по-сложния въпрос за Косово и Сърбия, защото там нещата не са толкова прости", посочи Дюлгерова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че думите на Борисов, че чрез диалога ще се постигне разбирателство, са една добра визия.

"Имам чувството, че управлението на Сърбия живее в началото на 20 век. Косовският проблем е Сърбия, а не обратното. Очевидно е, че Косово никога няма да се върне в Сърбия. Политиката за печелене на позиции за бъдещи преговори е също част от тази словесна и обезценяваща се политика", смята журналистът Асен Агов.

Дюлгерова отбеляза, че на Балканите емоциите са малко по-големи, а прагматизмът - на по-заден план. До думите ѝ Балканите са експерименталната лаборатория на Европа и вече на света.

Според нея позицията на сръбския президент Вучич и външния министър на Сърбия е много ясна представа за противоречията, които съществуват в сръбския елит, и определи позицията на Вучич като "европейска и балансирана".

Относно темата за българо-македонските спорове, Дюлгерова е на мнение, че ние продължаваме да даваме отстъпление в политически план по отношение на Македония.

Асен Агов допълни, че трябва да се намери баланс между политици и историци за Гоце Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
49
 
! Отговори
Запасняк преди 4 години
Сърбия държи под окупация изконни български земи където провежда асимилаторска и дискриминационна политика спрямо българското население. В царибродската гимназия, която се води на хартия българска, няма нито едно дете можещо да говори или пише на български. Наличието на симпатии към такава държава граничи с предателство. Надменното и назидателно отношение на сръбските власти спрямо България не съответства на днешната политическа реалност на Балканите, и е форма на инерция от времето на Югославия
24
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не са излитали самолети от Инджерлик към Сърбия. Удар беше от самолетоносач и бази в Албания. Крайно си измисляш война.Покажи кога парламента е гласувал за разрешаване да се даде въздушно пространство на НАТО? За втори път пиша? За да има въздушна атака от България трябва да има разрешение от парламента -покажи го на всички са дивим :) лъжец
23
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС щом признава Косово трябва да признае и Крим и Каталуния, явно само Борел е умен в ЕС, другите са послушковци на Мрекел. Погледнете в какво се превърна ЕС заради послушковците. Орбан и Борел президенти на ЕС.
22
13
 
36
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
Самолетите, които бомбардираха Белград излитаха от военовъздушната база на НАТО Инджирлик в Турция и България им даде въздушен коридор.Вземи се ограмоти малко.
21
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сръбско-българската война започва на 14 ноември (2 ноември стар стил[2]) 1885 г., когато Сърбия, недоволна от осъщественото Съединение на Княжество България с Източна Румелия, обявява война на България."Само да покажа малко част история на глупавите тролчетаа, които не защитават България в случая а политика срещу Борисов.Такава държава Българския народ никога няма да обича :)
20
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв баланс за Гоце Делчев бре ага?
19
8
 
48
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
Точно България в лицето на Иван Костов и Петър Стоянов дадоха ВЪЗДУШЕН КОРИДОР за бомбардиране на Белград. Самолетите минаваха над София. Дори един изпусна бомба, която отнесе покрива на една къща в Горна баня.Недей да манипулираш, не беше толкова отдавна. Повечето хора помнят.
18
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Косово не е призната от ООН. Така че Борисов няма право да се меси по такъв груб начин във вътрешните работи на Република Сърбия.Това е голям дипломатически гаф, но той едва ли го осънзнава.
17
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България НЕ участва в боюбансировки и България НЕ е дала въздушното си пространство за атаки към Сърбия. Образовайте се тролчетаа много евтин *** правите :)
16
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите никога няма да забравят, че българите бяха съучастници в избиването на 12 500 сръбски жени и деца при бомбардировките на Белгард преди двайсетина години.ТАКОВА НЕЩО НЕ СЕ ЗАБРАВЯ !
15
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз лично обичам сърбите. Не са ми направили нищо. Съчувстам им, че през 1999 избиха толкова техни невинни жени и деца при бомбардировките. За което ние българите в лицето на предателите Иван Костов и Петър Стоянов също доста помогнахме.
14
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който викаме си посланици, правиме си, а нищо не съм рекъл"Титан на мисълта!
13
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету - Танцуващия с Калинки се изцепи за пореден път. Откъде да знае, че ЕС няма решение за Косово и Косово НЕ Е признато от ЕС, заради 5 страни, които са против. И това нещо сте си го направили Премиер. Ами затова ще сте бедни. Затова като отидете някъде по света и кажете, че сте българи ще ви гледат със снисхождение и отвисоко. Сами сте си виновни. Това са фактите.
12
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** със своята тъпота, ще ни вкара без да разбере и в някоя война! Оставка и съд заради природната му тъпота!!!! Самозабравил се примитив!
11
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рекъл, не рекъл от него започна. Защото реши да дава съвети на Борел, без да си дава сметка, че той не е Габриел.
10
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм на страната на Сърбия, като Българин. Твърде много пъти са ни забивали нож в гърба. Точно пак да съм на тяхна страна... Едвали. Да не говорим, колко тормоз направиха на Балканите с Югославия.Да не говорим, че от там тръгна първата световна война донесла още неприятности на България. Няма за какво да се хвана. Искам да са по тихи.
9
2
 
38
 
! Отговори
Къде е България преди 4 години
И аз това се питам. Само територия под американски ботуш. Или цъ.рвул. Според сезона
8
7
 
38
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Ние сме там, където наредят от Козяк, отдавна нямаме самостоятелна външна политика.
7
3
 
37
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 4 години
бил международник, ама само на ниво целувки, прегръдки и снимки.
6
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според руските им братя, които анексирана Крим, Албания спокойно може да анексира Косово. Ако имат проблем да питат тях... Коя поза заемат последно.