Къде е България в спора между Сърбия и Косово?

Думите на Борисов създадоха напрежение между нас и Сърбия
9 юли 2019 11:09,
79

Думите на Бойко Борисов, че бъдещият шеф на дипломацията на Евросъюза - Жозеп Борел би трябвало да изразява позициите на цялата общност, независимо че неговата страна Испания не признава Косово, създадоха напрежение между България и Сърбия.

Още по темата

На тези думи първият дипломат на Сърбия Дачич реагира остро и призова Борисов ''да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика" по отношение на признаването на независимостта на Косово.

Дипломатическият спор между Сърбия и България е сред най-коментираните теми в последните дни в Белград. А според местните анализатори изказването на първия дипломат на Сърбия е нанесло само щети на собствената му държава.

Според историка и експерт по геополитика проф. Нина Дюлгерова изказванията на българския премиер, външния министър на Сърбия и президента на Сърбия не биха променили цялостната картина на Балканите.

"Всичко, което се коментира сега, няма да има никакъв конкретен резултат. Има един много по-сложен процес, който е свързан с решаване на много по-сложния въпрос за Косово и Сърбия, защото там нещата не са толкова прости", посочи Дюлгерова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че думите на Борисов, че чрез диалога ще се постигне разбирателство, са една добра визия.

"Имам чувството, че управлението на Сърбия живее в началото на 20 век. Косовският проблем е Сърбия, а не обратното. Очевидно е, че Косово никога няма да се върне в Сърбия. Политиката за печелене на позиции за бъдещи преговори е също част от тази словесна и обезценяваща се политика", смята журналистът Асен Агов.

Дюлгерова отбеляза, че на Балканите емоциите са малко по-големи, а прагматизмът - на по-заден план. До думите ѝ Балканите са експерименталната лаборатория на Европа и вече на света.

Според нея позицията на сръбския президент Вучич и външния министър на Сърбия е много ясна представа за противоречията, които съществуват в сръбския елит, и определи позицията на Вучич като "европейска и балансирана".

Относно темата за българо-македонските спорове, Дюлгерова е на мнение, че ние продължаваме да даваме отстъпление в политически план по отношение на Македония.

Асен Агов допълни, че трябва да се намери баланс между политици и историци за Гоце Делчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
57
 
! Отговори
НРБ преди 4 години
Като вземаха решения без референдуми и не ни питаха какво мислим сега да си сърбат кашата. Ако си мислят, че ни интересуват и тия и магистралите им са в голяма заблуда, не ни нтересува никой. Путин направи референдум в Крим. Путин най-великият държавник на всички времена
44
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има 2 БГ -едната на Сорос тя е с алабавците и запада, другата е мнозинството от бг народ,които не признават Косово за самостоятелна държава,а за заграбена земя превърната в анклав,генериращ престъпност,и окупиран от чужди войници.
43
18
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като беше Тито . Югославия нямаше проблем и Косово беше местност. След 1980г. Сърбия искаше да се прави на велика. Но бившите не я признаваха и се отделиха.Така тя потърси помощ от вън. Русия и Китай. Така сега се прави, че се грижи за населението на Косово , но на ужким. И населението с право иска да е независимо.
42
2
 
41
 
! Отговори
Къде е преди 4 години
Където кажат началниците - там е.
41
7
 
54
 
! Отговори
мери преди 4 години
Боко стана "голям "политик почна да командва и на Балканите и в ЕС а за България да не говорим Простотията вече се вижда навсякъде Мили си че като го тупат по рамото е наравно с всички политици от Запдна Европа Смях вече не е а срам ама горкия не си вижда капацитета
40
2
 
54
 
! Отговори
Валентин преди 4 години
Думите са вятър.Остават делата.А резултатът от операцията "Съюзна сила"(в ордерите на военните наричана още по-изуитски двулично Благородна наковалня)стана създаването на четвърта ислямска държава на Бълканите.Което е още по-лошо - държава на мафиоти занимаващи се с трафик на плът,наркотици,тероризъм и каквато друга престъпност се сетите.На изконно славянска и християнска земя.
39
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ракета, носена от самолет на НАТО, прелитащ над София.Която се откачи поради дефектен носач в окачавнето на самолета.
38
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен38В горна Баня не падна бомба, а ракета.Миналата седмица ракета падна и в кипър.
37
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите бомбардирили Югославия през 1999 година, излитаха от базата в Инджирлик и се връщаха пак там.Няма как да го отречете, тъй като информацията за това още я има в Нета.Напишете БОМРАДИРОВКИ НАД ЮГОСЛАВИЯ ИНДЖИЛИК и четете.
36
4
 
39
 
! Отговори
Стефанов преди 4 години
Фрапираща неграмотност и безочлива пропаганда в коментарите. До никъде няма да стигнем, или може би до 19 май 1934 година, за съжаление.
35
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33От италия с коридор над Албания. Толкова ли ти е рудно да осмислиш?
34
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иван Костов даде въздушното пространство на България за осъществяване на бомбардировки от Натовски самолети.Тогава в страната имаше големи протести. Българският народ беше против, но отново никой не се съобрази с него.Истина е, че и падна бомба над една къща в кв.Горна баня в София. Имаше и репортажи по телевизията тогава, в които тогавашният президент Петър Стоянов смутено обясняваше, че това било само един инцидент, който се е случил с техниката на нашите партньори ...
33
6
 
45
 
! Отговори
Маке преди 4 години
Русия, Китай, Индия и Израел не признават Косово това не са страни от ЕС държватите се признават в ООН, а не в ЕС. На никой не му пука какво признава ЕС отделно в ЕС още 5 държави не признават Косово. В рeзултат на бомбандировките от НАТО Милошевич изби още 12 000 Косовци и загиаха няколко сърби и янките загубиха няколко самолета НАТО не помогна с нищо на Косово сега висят във въздуха като буре с барут.
32
16
 
46
 
! Отговори
Запасняк преди 4 години
Ако бях на мястото на Костов през 1999 не само въздушното пространство щях да дам на НАТО. Щях да включа и нашите ВВС в ударите! Ако нашите управляващи бяха проявили мъжество тогава, щеше да се получи разрешение на проблема със Западните покрайнини. Повярвайте ми-ако сърбите бяха на наше място нямаше да се поколебаят и за миг! Косово има право на самостоятелност, защото нищо не дава право Сърбия да контролира регион където сърбите дори при Милошевич бяха под 5%.
31
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов защо не обяви в Брюксел, че Сърбия не връща банкера? Те върнаха накрая Милошевич, Ратко Младич. Предадоха собствените си герои, а един български подсъдим не искат да върнат.
30
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите да ни върнат Западните покрайнини.
29
6
 
33
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Ударите освен от самолетоносачи бяха нанасяни основно от бази в Италия! Но хайде сега да не издребняваме. То Италия, то Албания е все едно викаш!
28
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кво стана *** :) Прочети, че не сме давали въздушен коридор и почна друга теория да държиш. Аре учи малко преди да се правиш на умен по такива въпроси. Глупендерр. Вземи научи и къде е Инджерлик циркаджия
27
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Момче ти знаеш ли, къде е Инджерлик? Личи си че си доста необразован във войнно отношение. Не се излагай. България НЕ даде коридор на НАТО.
26
3
 
39
 
! Отговори
така де преди 4 години
До Анонимен 22Да, не е давала да се бомби през наша територия, но е разрешила вече бомбилите самолети да минават през наша територия, посока само запад-изток.