МО потвърди: Купуваме още 8 самолета F-16

Втората сделка ще бъде изплатена разсрочено
11 юли 2019 10:09,
116
МО потвърди: Купуваме още 8 самолета F-16
Снимка: Reuters

Никой не си представя, че България ще има 8 самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите 8 ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това каза пред bTV зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов.

По думите му, след ратификацията от парламента министърът на отбраната ще подпише четири договора, които обхващат доставката на 8 нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал.

Генерал Запрянов изтъкна, че новите самолети няма да струват нови два милиарда, защото голяма част от устройствата по подръжката ще са доставени при първата пратка.

Още по темата

Зам.-министърът обясни и защо се е стиганло до по-ниска цена при сегашната сделка.

"Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обябява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет", поясни той.

Според него, не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

"Единствено чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които са намалени от 24 на 12", каза генералът.

Въпреки това било ясно, че в хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупят повече ракети, което било неизбежно, потвърди Запрянов.

"Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Ескертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запази от оръжия", изтъкна зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Припомняме, че вчера министерски съвет добри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
7
 
! Отговори
? преди 4 години
Да го д**** болните, учителите, медиците, шофьорите, младите семейства, инвалидите и всички по редицата.БГ ще си има цяла ескадрила самолети, който дай-боже никога да не използва като тези преди тях и да раждясат в музей дано.
72
6
 
5
 
! Отговори
1975 преди 4 години
се появиха първите цветни телевизори. О чудо. На хората от 1945 това даже не им се и присънвало. 1995 първите GSM. Кой си е представял, че ще си носи телефона в джоба и ще говори с целия свят. Така след 30г младежите ще викат на сегашните отворковци колко са назад с материала. Напръка на техниката обаче не е всичко. Качетвото на живот не се подобрило в елементарните неща. Жилища, храна, образование, развитие на страната като цяло. Да има напредък по-света, но ТУК в БЪЛГАРИЯ потъваме надолу
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РАБОТЕЛ БИЛДобре, сега сме с нова техника.Докато бяхме със старата 90-те години произвеждахме 3 пъти повече от преди 1989г и бяхме по 8 човека в смяна а по Тошово време бяхме 18.
70
5
 
8
 
! Отговори
НОВОПРОИЗВЕДЕНИ СА преди 4 години
Пардон ще бъдат. Но модела е 1970г. Удачен модел, но това е всичко. СТАР Е. Ако беше модерен американците щяха да си го правят за себе си. А те ги изхвърлят старите 700 Ф16. Обаче плащаме като аборигени за мъниста...СУ35 3 пъти по-евтин и 10 пъти по-добър. Обаче РУСКИ. А САЩ са ни ОКУПИРАЛИ и казват ТЕ какво да става тук.
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64Ако дойде някога нормално национално и Българско правителство, а не пионки на САЩДемек руски *** като Радев.Дай Боже да не идва такъв момент, че още едно освобождение няма да преживеем.Не, че Бойко не прави всичко възможно да сме изцяло зависими от Русия в енергетиката.
68
2
 
8
 
! Отговори
РАБОТЕЛ БИЛ преди 4 години
Да, ако не си правил нищо значи си бил партиен секретар. Сега това го правили за ден, което произвеждали за седмица. Ами, че вече 30г са минали оттогаз. Как може да сравняваш техниката 1985 и 1955. или сега 2019....По-добре виж Китайската Народна Република и си представи Народна Република България каква райска градина щеше да бъде...
67
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хайде още 3 МЛРД лвза още няколко самолета по-стари от МиГ29Самолетите са чисто нови с последен модел боекомплект, последен модел двигатели и радар от Ф35.МиГ29 няма спечелена въздушна битка.Ф-овете го смазват където го срещнат.
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НР БЪЛГАРИЯНИКОГА НЕ Е фалирала. Тоза лъжа да си заврете....Последния път даже Петър Младенов си призна.Ти ли знаеш или той?
65
4
 
4
 
! Отговори
ИЗНОС НА ПРОСТИТУТКИ преди 4 години
е едно много важно перо за така наречената РБ. И трафика на наркотици, фалшиви цигари дава голям ръст на парите. Примери колкото искаш. И хора млади заминават непрекъснато. Ето това е най-сигурния показател за качеството на живота тук. Голи обещания за детски градини и помощ за образованите млади българи... Може някъде в бъдеще. Засега пари само за Ц-то, че те печелят "изборите" на мафията
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИМАШЕ РЕЖИМ НА ТОКАсамо 1985 защото въпреки че произвеждахме 3 пъти повече ток заводите работеха, а имаше договор за износ.Само 85-та дръжки.Ние да не падаме от Марс та да не знаем?Заводите като работеха какво произвеждахте?НИЩО и половина.Навремето във фирмата, в която работя това, което го правим сега за един ден тогава го правехме за една седмица.Колегите започваха да пият още от обяд, на нощни смени традиционно се спеше.
63
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако дойде някога нормално национално и Българско правителство, а не пионки на САЩ, тези тарикати около сделката със самолетите трябва да ги съдят на показателен процес.Така ми се струва.
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Американците намериха как да захапят и сега дерат ли дерат майка България.Американците имат БВП над 20 трилиона.Я кажи колко одират от нас с БВП 120 милиарда?
61
7
 
6
 
! Отговори
ИМАШЕ РЕЖИМ НА ТОКА преди 4 години
само 1985 защото въпреки че произвеждахме 3 пъти повече ток заводите работеха, а имаше договор за износ. Сега нито заводи, нито износ , а оня ден така наречените индустриалци заплашиха правителството, че ще го свалят ако им продават най-скъпия ток в Европа
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОИЗВОДСТВО НА ТОКТова е показател каква промишленост имамеИмали сте енергоемка неконкурентна промишленост.Примерно фирмата в, която работя сега произвежда 10 пъти повече с по-малко ток отколкото навремето.В момента дела на индустрията в БВП е по-голям отколкото по Тошово време, ама вие си знаете, че нищо не произвеждаме и това е.
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците намериха как да захапят и сега дерат ли дерат майка България.До просяшка тояга ще ни докарат и ще продължат да ни ограбват, под фанфари и някакви бръщолевения за демокрация някаква, каквато им изнася.Вижте договора за златото в Челопеч - цял 1% са заделили за нас, за България техните агенти от държавното ни управление и 99% за колонизаторите.Така ще е. Така е уредено и в Латинска Америка, където САЩ правят каквото си искат. Ние за жалост ще стигнем до там и ще ги задминем, май.
58
5
 
11
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 4 години
НИКОГА НЕ Е фалирала. Тоза лъжа да си заврете.... Обаче така наречената РБ е във фалит перманентно. Пари нема. Само ако някой отиде да му вика на ТИКВАТА под прозорците намират 20 млн да не му вдигат кръвното. Външния дълг расте по-бързо от всяко БВП. А инфлацията и ръста на ток, парно и вода обезсмисля всяко увеличение на заплати и пенсии
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БВП се увеличавал..А бе ти на коя планета живееш. Не е важно колко е БВП, а какво потребяваш. По потребление на основни стоки сме на ниво 60-те г миналия век.Ми добре.Потребяваме все повече и повече.ФАКТ!60-те не знам какво сте потребявали, ама 80-те се редяхме на опашки за карантия.Голямо потребление беше.И ток потребявахме много често.По няколко пъти на денонощие като го пуснат.
56
2
 
4
 
! Отговори
ПРОИЗВОДСТВО НА ТОК преди 4 години
е на ниво 1965. Преди само АЕЦа правеше толкова. Това е показател каква промишленост имаме. Само че тогава нямаше толкова климатици....Това е показател далеч по-верен от някакво измислено БВП....
55
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АЙДЕ БЕЗ ПЕНСИИТва увеличения, тва таван да падне, индексация. Забравете българи. Младите да се стягат за чужбина най-добре. Нито една детска градина повече. Гарантирано от ГЕРБОбаче реалността е точно обратната.Доходите се покачват, тавана на пенсията е 1200лв вече, все повече млади се връщат и се строят детски градини.При БСП кога е имало такива неща?НИКОГА!НИКОГА НЯМА И ДА ИМА!Хорята го знаят и за това не гласуват за БСП.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На простия *** му бъркат дълбоко в джоба, а той се джафка с другите по форумите - ей така ще се затрие тая нация, докато се дърлите един друг, а управляващите правят далавери на ваш гръб. Наздраве!